ЛЮДИНА ЖИВЕ ДОТИ, ДОКИ ЖИВЕ ПАМ'ЯТЬ ПРО НЕЇ

1 Регіональний конкурс баяністів-акордеоністів імені Віктора Чумака

13 квітня 2024 року минуло 74 роки від дня народження Заслуженого працівника культури України, багаторічного голови циклової комісії "Народні інструменти" Дрогобицького музичного коледжу ім. В. Барвінського, учасника "Прикарпатського дуету баяністів" Чумака Віктора Григоровича.

Протягом творчого життя дуету, яке тривало понад тридцять років, відбулися численні гастрольні поїздки до Польщі, Німеччини, Англії, Австрії, Італії, Канади, США. Успіх цього творчого тандему ґрунтувався насамперед на чудових людських стосунках між його учасниками - Віктором Чумаком та Сергієм Максимовим, адже вони жили і творили разом на сцені.

Вся виконавська діяльність Чумака Віктора була завжди тісно пов'язана з педагогічною та адміністративною.

Будучи чудовим організатором, він активно пропагував свій інструмент шляхом проведення різних семінарів, фестивалів, конкурсів.

Він виховав цілу плеяду музикантів-виконавців, майбутніх викладачів мистецьких шкіл та вищих навчальних закладів, лауреатів численних всеукраїнських та міжнародних конкурсів.

Тож, символічно, саме 13 квітня у Дрогобицькому музичному коледжі було проведено 1 Регіональний конкурс баяністів-акордеоністів імені Віктора Чумака.

Ідея такого вшанування митця виникла давно, проте спочатку завадила пандемія, а згодом сталося повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Лише цього року обставини дозволили все ж таки втілити задум у життя.

До участі зголосилися понад сорок учасників у категорії солістів та десять ансамблів від дуетів до великих мішаних колективів з Львівщини, Івано-Франківщини, Чернігівщини.

Конкурс свідомо задумувався як дитячо-юнацький, адже саме у дитячих номінаціях Віктор Григорович найчастіше брав участь у роботі журі багатьох конкурсів. Цього разу в цій ролі виступили його учні та друзі.

Це Василь Гамар, який сьогодні очолює відділ народних інструментів коледжу, Заслужений працівник культури України, директор Великолюбіньської школи мистецтв Мар'ян Паньків, кандидат мистецтвознавства Валерій Шафета, син Віктора Чумака - Юрій та онук Віталій Салій. Головою журі став багаторічний партнер та найближчий його друг – Сергій Максимов.

До партнерства конкурсу зголосився підприємець та хороший друг Віктора Генадій Бардовський, який очолює "Баян-Акордеон центр". Від нього учасники-переможці отримали цінні подарунки.

Принципово, конкурс не мав комерційної складової, а учасники, які стали лауреатами, отримали призи, грамоти, медалі.

В рамках конкурсу у фойє коледжу відбулася презентація сучасних музичних інструментів від провідних європейських та українських виробників.

Родзинкою заходу стала церемонія нагородження та концерт унікального колективу – оркестру баяністів-акордеоністів коледжу під керівництвом голови журі конкурсу Сергія Максимова. Слухачів вразив оригінальний репертуар, який складався з саундтреків до сучасних кіно та мультфільмів, каверів на музику світових музичних зірок (Майкла Джексона та ін.) в аранжуваннях Сергія Максимова. Диригентський хист маестро та запал і віддача виконавців нікого не залишили байдужими.
Завершився захід піднесеною Увертюрою до опери «Тарас Бульба» Миколи Лисенка, яка завжди була в репертуарі «Прикарпатського дуету баяністів», а сьогодні прозвучала у виконанні оркестру під батутою кращого друга Віктора – Сергія.

Концертний зал коледжу був вщент заповнений слухачами, серед яких велика кількість учнів та однодумців Віктора Григоровича, які сьогодні продовжують його життєву справу в усіх куточках Львівщини та регіону. Радісні дитячі усмішки, щасливі обличчя їх вчителів, позитивні емоції поціновувачів музичного мистецтва яскраво засвідчили – свято баянно-акордеонної музики вдалося і, сподіваємося, матиме своє продовження у щасливій, вільний, мирній Україні!

Світлини можна переглянути за посиланням

Юрій Чумак,

директор ДМФК ім.В.Барвінського