НАРОДНІ СПІВИ КИРИЛІВКИ ТА МОРИНЦІВ

Наша дума, наша пісня
Не вмре, не загине…
От де, люде, наша слава,
Слава України!

Т.Шевченко «До Основ’яненка»

Відзначення Шевченкових березневих днів відзначається різноманітними заходами. У нашому музичному коледжі студенти вирішили креативно підійти до цього: вивчили і виконали традиційні пісні з малої Батьківщини Великого Кобзаря. Самі фольклорні матеріали містяться у збірнику «Народні співи Кирилівки та Моринців. Записи Олекси Ошуркевича, транскрибування Михайла Мишанича», який виданий в 2020 році у Львові.

У концерті взяли участь студенти 1-4 курсів відділів «Хорове диригування» і «Спів», 2 курсу відділу «Народні інструменти», 3 курсу відділу «Фортепіано», поезію Шевченка декламували студентки 1 курсу відділу «Струнні інструменти» - Софія Стець і Софія Предун. Виконавці, не маючи досвіду автентичного виконання творів центральної України, все ж постаралися відтворити цікаву манеру співу. Календарні – весняна «Ой нума, нума, заплітати Шума!» та літня«Ой на Івана на Купала», весільні «Ой піду я та й до Дунаю» (співали Діана Монастирська та Вікторія Обух, 3 курс «), «Не стій, сосно, розвивайся» яскраво нагадали про настання весни, оновлення природи і життєвих циклів. Звичайні співні щиро народні пісні «Ой журавко», «На вгороді верба рясна», «Ой гай мати», «Закувала зозуленька» (виконання Мар’яна Гринціва та Романа Баси), «Ой не шуми, луже», «У неділю вранці» щемливо розповіли про нещасливе кохання, про гірку долю дівчат та хлопців, які змушені через бідність, чи то йти в далекі краї, чи тяжко працювати на панів і марнувати свої молоді роки. Але не все так тужливо і сумно. Виконавці познайомили слухачів із світлими пісенними зразками –протяжною «Світи місяцю», бадьорими чоловічими «Ой наступала та чорна хмара», «Йа вчора не був», жартівливою «Била жінка мужика». Також виконана пісня «Летить галка через балку» спірного авторства Тараса Шевченка чи Марусі Чурай, яка давно увійшла в репертуар різних колективів як народна. Всім відомий «Чорноморець, мамінько», на противагу мінорному ладу, став звучно-розкішним фіналом виступу.

Вивчення і виконання народних пісень молодими людьми, особливо студентами мистецьки вишів, є важливим чинником усвідомлення власної ідентичності, національної унікальності рідної спадщини, а отже, збереження та розвиток поколінь на ґрунті власної автентики, власних надбань. Дякуємо студентам, які в сьогоднішні непрості часи війни, привносять промінчики світла і тепла у вигляді віршів, пісень, музики.

Ірина Мартинів,

викладач ДМФК ім.В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування