НАШІ ВИПУСКНИКИ – НАША ГОРДІСТЬ!

Оля Мельник… Вимовляю з особливою теплотою. Навчалася у Дрогобицькому державному музичному училищі (сьогодні Дрогобицький музичний фаховий коледж ім. В. Барвінського) з 1979 по 1983 рік. Дуже добре пам’ятаю Олю – вродливу дівчинку, скромну і добре виховану, талановиту, обов’язкову, відповідальну і надзвичайно працьовиту. Навчалася в класі скрипки у викладача Чередарчук Богдани Романівни. Була зразковою студенткою. Після закінчення училища продовжила навчання у Львівській консерваторії ім. М. Лисенка (тепер Львівська національна музична академія ім. М. Лисенка) в класі Матіаса Вайцнера, прекрасного музиканта, багаторічного керівника і концертмейстера консерваторського камерного оркестру. Був одним з кращих випускників Олександри Пилипівни Деркач, яка виховала цілу плеяду обдарованих музикантів-скрипалів, була блискучою концертуючою скрипалькою, прикладом відданого служіння українському музичному мистецтву і культурі. Після завершення навчання і по сьогоднішній день Ольга Михайлівна Корінець займається педагогічною роботою. Спочатку у Львівській музичній школі-інтернаті ім. С. Крушельницької, а з 2003 р. – у Київському державному музичному ліцеї ім. М. Лисенка.

Не бачилися багато років. Зустрілися майже випадково. 20-22 березня 2024 р. на Львівщині (Дрогобич – Львів) проводився обласний конкурс виконавців на струнно-смичкових інструментах імені Олександри Деркач, де ми разом брали участь у роботі журі. Зустріч була радісною і зворушливою. Згадували Олених однокурсників, спільних знайомих, першу вчительку Євгенію Григорівну Домбровську, яка дала їй путівку в світ музики, Богдану Романівну Чередарчук, що завчасно пішла з життя… І, звичайно, говорили про учнів, про наболілі «вчительські» проблеми, про здібних випускників та їх долі в музиці. Оля поділилася своїми успіхами, називала прізвища учнів, які достойно представляли і представляють українську скрипкову школу на багатьох відомих виконавських змаганнях як міжнародних, так і в Україні. Хочу перелічити ці конкурси: Е. Коки (Кишинів), Шауляй (Литва), Корнелії Бронзетті (Румунія), А. Грюмйо (Бельгія), Б. Дваріонаса (Вільнюс), пам’яті Д. Енеску, А. Лисого (Швейцарія), Ж. Тібо (Франція), Ліпіцера (Італія), І. Менухіна (США), конкурси в Данії (Нільсена), Німеччині, Японії, Монреалі, ім. Є. Станковича (Київ), Л. Когана (Дніпропетровськ), «Львівський віртуоз». Перелік великий, і, думаю, неповний.

З любов’ю і гордістю Ольга Михайлівна називала імена Георгія Мороза і Богдана Луца. Певний період часу навчалися в її класі, підтримують дружні і професійні стосунки по сьогоднішній день. Були учасниками і лауреатами перших премій, Гран Прі на багатьох, в тому числі і поіменованих вище конкурсах. Останні досягнення Б. Луца – Гран Прі та спеціальний приз на конкурсі Ж. Тібо (Франція, 2023). Травень 2024 – Георгій Мороз і Богдан Луц – учасники І і ІІ турів на конкурсі Королеви Єлизавети (Бельгія). Їх виступи викликали захоплення слухачів і поціновувачів українського скрипкового виконавства. Для їх виконання притаманне досконале володіння звуком, віртуозна техніка, змістовність гри і неповторність інтерпретації. Кожному зі своїх учнів Ольга Михайлівна передала частину свого таланту і розуму, душі і серця.

І ось найсвіжіші досягнення – 25 травня 2024 р. – перемога учнів на конкурсі ім. Є. Станковича (І і ІІ премії).

Ольгу Михайлівну, як викладача авторитетного і пошанованого, запрошують у склад журі конкурсів – ім. О. Деркач (Дрогобич – Львів), Є. Станковича (Київ), вісім разів поспіль запрошувалася у журі конкурсу Корнелії Бронзетті (Румунія).

Знаючи від друзів і знайомих, наскільки щедро і безкорисно Ольга Михайлівна ділиться своїми знаннями і досвідом в різних куточках України, я запросила її в наш коледж для проведення майстер-класу. Було велике бажання через професійне спілкування познайомитися з методикою викладання, отримати і збагатитися новими враженнями, почути, можливо, інші, оригінальні способи вирішення виконавських проблем. 10 травня 2024 р. ми мали щасливу можливість вітати Ольгу Михайлівну Корінець в стінах нашого коледжу. До участі в майстер-класі зголосилися випускники – Маргарита Вітенко, Михайло Рентюк (кл.викл. Онуфрик Г.П.), Віталій Земко (кл.викл. Максимової О.І.), Фіоломена Прилуцька (кл.викл. Ших Г.Б.). Матеріалом уроків були: Концерт № 5 А.В’єтана, Концерт № 3, І, ІІ, ІІІ чч. К.Сен-Санса, «Іспанська симфонія», І ч. Е.Лало, Адажіо g-moll Й.С.Баха, «Іспанський танець» М. де Фальї. Продуктивність роботи на уроках захоплювала. Відчувалися глибокі знання матеріалу, вміння результативно поєднати роботу над свободою ігрового апарату з конкретними музично-виконавськими завданнями проблемних епізодів.

Особливої відзнаки заслуговують пояснення щодо змісту «Сонат і партіт» Й.С.Баха для скрипки соло – через призму духовності і молитви, до наповнення частин сакральним змістом. Це вразило… і запам’яталося.

Захоплена своєю професією, яка є змістом її життя, молода душею, Ольга Михайлівна має ще багато творчих планів і задумів: це участь у звітних і тематичних концертах у Київській філармонії, підготовка учнів до творчих змагань і щоденна, наполеглива і улюблена робота в стінах ліцею.

За самовіддану працю щорічно отримує подяки від мера Києва, нагороджена грамотами від Міністерства культури та інформаційної політики України.

Олюню! Від щирого серця бажаю Тобі творчого довголіття, обдарованих учнів. Собі – ще багато наших щирих і відвертих розмов на професійні теми, і не тільки…

Дякую за Твою людяність, за те, що не розгубила, а примножила все те найкраще, що дароване Тобі Богом і людьми.

До зустрічі в рідному коледжі, де Тебе поважають, люблять, гордяться Тобою і завжди раді бачити!

Галина Онуфрик,

викладач ДМФК імені В.Барвінського

Accessibility menu
Contrast settings
Rozmiar czcionki
Letter spacing
Line height
Obrazki
Font
Reset the settings