АНЕКСІЯ КРИМУ: ЯК ЦЕ БУЛО

28 лютого в актовій залі Дрогобицького музичного коледжу імені В. Барвінського відбувся захід з нагоди десятої річниці спротиву Криму окупації. У заході взяли участь не тільки студенти коледжу, але й викладачі та працівники навчального закладу.

З метою формування ціннісного ставлення студентів до корінних народів нашої держави, до нашої історії, організатори заходу намагались відтворити хронологію подій січня-лютого 2014 року в Криму.

Студенти першого курсу Володимир Бобечко та Наталя Остапів підготували доповіді про події які змінили не тільки територіальну цілісність України, але і вплинули на глобальну безпекову ситуацію у цілому світі. Розповіді студентів були доповнені численними фотографіями та документами, які засвідчили масштаби військової агресії росії проти України. Цю агресивну політику окупанти готували за довго до 2014 року, адже проводили у Криму активні пропагандистські кампанії, диверсійну й агентурну діяльність.

Росія не могла змиритися не лише із своєю геополітичною поразкою у боротьбі за «м’яким» опануванням Україною, але й з самим її існуванням як держави. Тому, перші ознаки початку спецоперації з анексії Криму росією спостерігались ще 20 січня 2014 року. Саме тоді на півострові з’явилися вантажівки без номерів та російські військові зі зброєю, але без розпізнавальних знаків, яких згодом назвали «зеленими чоловічками». З кожним днем ситуація на півострові ставала все більш небезпечною і непередбачуваною.

26 лютого у Сімферополі під кримським парламентом відбувся багатотисячний мітинг кримських татар і проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України. Участь у мітингу взяли не тільки кримські татари, яких тоді там була переважна більшість, а представники різних національностей, що відстоювали територіальну цілісність України і висловлювали протест проти кремлівської інтервенції в Криму.

Незаконне захоплення адміністративних будівель, аеропортів, військових частин та митниці, проведення з порушеннями українського та міжнародного законодавства псевдо-референдуму та приєднання Криму до росії – стало кричущим фактом наруги над міжнародним правом після 1945 року.

Як саме відчувало цю трагедію корінне населення Криму, присутнім розповів представник кримськотатарського народу, член ГО Їхсан-Щирість Гафар.

На завершення адміністрація коледжу подякувала учасникам та гостям заходу і зазначила, що українці, як ніхто, розуміє жителів окупованого Криму та висловлюємо нашу найглибшу солідарність та підтримку. Хай мирне небо завжди стелиться над головами наших співгромадян у Криму та на всій території України!

Володимир Думич,

викладач ДМФК ім.В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування