Авторський вечір Анни Школьнікової

Авторський вечір Анни Школьнікової


Нещодавно, у стінах Дрогобицького музичного коледжу відбувся цікавий проект – авторський вечір відомої композиторки зі Львова Анни Школьнікової, на якому постала її творча співпраця з нашими юними музикантами-виконавцями.

Анна Школьнікова – композитор, музикознавець, піаніст-імпровізатор, Член Національної Всеукраїнської музичної спілки (НВМС), Асоціації арфістів України (ААУ), Дрогобицької організації Національної спілки композиторів України (НСКУ), Лауреат Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів.

З раннього дитинства проявився її неабиякий талант і особливий інтерес до музики. Тому, вже з трьох років Анна починає музичні заняття у відомого Львівського педагога – Лідії Голембо. Згодом, витримавши серйозний конкурсний відбір, вступає до Львівської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату ім. С. Крушельницької, яку завершує як піаністка. Протягом 1996 – 1999 років – навчається у Дрогобицькому державному педагогічному університеті ім. І. Франка на музично-педагогічному факультеті. Саме з тих пір зароджується особлива симпатія і повага до нашого міста, його знаних педагогів і музикантів. Фахова освіта Школьнікової завершується у Львівській Національній музичній академії ім. М. Лисенка (2000 – 20014 рр.), де вона опановує ще дві спеціальності – музикознавство та композиція, вступивши згодом до аспірантури.

З 2015 року А. Школьнікова працює у ЛНМА ім. М. Лисенка на посаді – фахівець по зв’язках із громадськістю, надзвичайно активно, оперативно, цікаво і змістовно висвітлюючи різноманітні мистецькі події сьогодення.

Повертаючись до творчості, хочеться наголосити, що вже в період навчання Школьнікова дає ряд авторських концертів в Україні та Німеччині. Як композитор вона стає учасником багатьох фестивалів, серед яких: «Віртуози» (Львів), «Струни душі нашої» (Дрогобич), «Форум музики молодих» (Київ), «Музика без кордонів» (Харків). В її композиторському доробку – хорові, вокальні, камерно-інструментальні твори, симфонічні полотна, музика до вистав і численні фортепіанні п’єси. Зрештою, дипломною роботою був Концерт для фортепіано з оркестром.

Авторка залюбки співпрацює із відомими виконавцями і колективами України та зарубіжжя, а її музика звучала не лише в Україні, Росії, Польщі, Німеччині, але й у Франції, Швеції, Фінляндії, Данії, Норвегії, а також США, Канаді та Мексиці. Такий географічний резонанс є свідченням популярності її творів, доступності їх у плані виконання і сприйняття. Адже, в їх основі лежить пісенний мелос, пов’язаний з народними джерелами і відповідна жанрова стилістика, а також особливе відчуття тембрової палітри.

Анна Школьнікова є володарем численних композиторських нагород, учасником престижних фестивалів в Україні та за її межами. Друком вийшли дві збірки її фортепіанних творів, зокрема, П’єси та Етюди (із методичними рекоментаціями) та збірка Пісень на вірші Юрія Філоненка. Презентації авторських збірок та творчі зустрічі проходили у Львові, Харкові, Одесі, Дрогобичі.

Окрім композиторської діяльності, Анна Школьнікова працює у різних дотичних сферах. Відтак, проявляючи організаторські здібності, стає співавтором (разом з Артуром Микиткою) і керівником проекту «Молоді композитори світу», який дає можливість розвиватися багатьом невідомим талантам, як виконавцям, так і композиторам. Не полишаючи пера, Анна паралельно працює у музикознавчому руслі, друкуючи статті присвячені постатям відомих львівських педагогів і музикантів в українських фахових виданнях: газета «Культура і життя», журнал «Дзвін». А ще, окрім музичного амплуа, Анна проявляє себе в живописі та графіці, вдало доповнюючи цим свій багатогранний творчий образ.

Модераторами чергового творчого вечора Анни Школьнікової, що відбувся 8 квітня у стінах нашого коледжу стали викладачі-методисти – Оксана Терлецька-Фиштик (зав. школи педагогічної практики) та Лариса Соловей (голова ПЦК музичної літератури). Із коментарями виступили Володимир Грабовський, Микола Ластовецький та ведуча – Зоряна Лельо. Серед виконавців були учні фортепіанного відділу школи педагогічної практики: Чайковська Оксана, Сятецька Софія, Панкевич Ліліана і Діана, Ковалевич Вероніка, Касій Юлія та Божик Роман – учень ДМШ №1 (клас викладача Шипайла Я.П.) і Фігель Яна – ДМШ №2 (клас викладача Манчак Г.І.). А також студенти: Корпало Катерина, Ковальчук Василина, Ісканіна Софія, Маркович Ірина та Бечкало Марія. Особлива подяка за віддану працю та ініціативу викладачам фортепіанного відділу коледжу – Терлецькій-Фиштик О.І., Сосяк І.Б., Король О.О., Федак Л.В., Штурко О.І., Павлик Д.Г. і Панкевич О.С. Цікаві музичні образи Коника, Іжачка чи Колискової, створені композитором А.Школьніковою, доповнював візуальний відео-ряд, вдало підібраний студенткою відділу теорії музики – Токар Світланою.

Отож, завдяки старанням всіх хто долучився до організації і проведення цього вечора, а швидше творчої зустрічі, вона стала своєрідною, особливою, непередбачуваною і сповненою сюрпризів. Так, для юних музикантів хвилюючим моментом було презентувати твори самомій композиторці, а для авторки було цікавим почути нові інтерпретації своїх фортепіанних п’єс у виконанні учнів різних вікових категорій та студентів коледжу. Щирим, теплим, проникливим і захоплюючим було спілкування публіки з мисткинею, а кульмінацією стала власна блискуча імпровізація-експромт Анни Школьнікової на різнохарактерні тематичні картинки, що раптово з’являлись на екрані. Ось на такій піднесеній ноті, але без чіткої каденції, завершилось свято музики, творчості і натхнення, наче передбачаючи своє майбутнє продовження у нових зустрічах та імпрезах.

Зоряна Лельо,

викладач музично-теоретичного відділу

ДМК імені В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування