"Борітеся – поборете!": Шевченківські мотиви у Дрогобицькому музичному фаховому коледжі ім.В.Барвінського

Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття

І голос твій нам душі окриля

Встає в новій красі, забувши лихоліття,

Твоя, Тарасе, звільнена земля…

Василь Симоненко

Тарас Шевченко - геніальний поет, художник, володар у царстві Духа. Людина-Символ, людина-Знак. Він наймогутніший оберіг України. Як на початку світу було Слово Боже, так на початку нової України було, є і буде Слово Великого Кобзаря.

Дві дати – 9 та 10 березня – світла і трагічна – в уяві кожного українця переплітаються у вінок щемної синівської любові до нашого духовного батька, котрий все життя поклав на вівтар служіння своєму народові, його захисту та возвеличення: «Возвеличу малих отих рабів німих – я на сторожі коло їх поставлю слово!».

У день цієї знакової події для кожного українця, коли минає 210-та річниця від дня народження Генія, маємо нагоду знову поміркувати про основи нашої національної сутності: хто ми є, «чиїх батьків ми діти», в яку епоху живемо і ким для нас є Тарас Шевченко. Він - як велике і вічне – невичерпний і нескінченний. Нам ще йти і йти до його осягання. Ми на вічному шляху до Шевченка!

У ці теплі сонячні березневі дні у Дрогобицькому музичному фаховому коледжі ім. В.Барвінського відбувся музично-поетичний проєкт «Борітеся – поборете, Вам Бог помагає!», координаторами якого були: Ольга Сеник – викладач-методист ПЦК «Теорія музики» та Андрій Боженський – заступник директора з виховної роботи.

Захід розпочався з монументально-величного «Реве та стогне Дніпр широкий» у такому ж величному виконанні мішаного хору диригентів та вокалістів (керівник – Богдан Бондзяк, концертмейстер – Ірина Пінчук).

Свої ораторські здібності продемонстрували студенти С.Ценко, А.Кусьпісь, А.Смук, В.Сіка, які надзвичайно емоційно зуміли передати глибину поезії Тараса Шевченка (керівники – Ірина Урбан, Ольга Кретович).

Висока поезія Т. Шевченка звучала у сольному виконанні талановитої молоді та викладачів: «Ой по горі роман цвіте» (Андрій Боженський), «Як маю я журитися» (Любов Павлінська), «Із-за гаю сонце сходить» (А.Лудчак, концертмейстер Юліана Бурда), «І багата я, і вродлива я» (В.Сіка, кл. викл. Андрія Боженського), «Кохайтеся чорнобриві» (В.Мацигін, кл.викл. Лідії Хороб).

Спробу поетичного пера представили С.Дирів – «Кобзарю, віками не забутий» та М.Кісіль – «Слава Україні». У їхніх віршах Шевченкове слово органічно впліталось у власне, створюючи незримий зв'язок поколінь.

Проникливо звучала пісня «Ой тумане» у виконанні Г.Петренко під гітарний супровід.

Данину пам’яті великому Кобзареві також склали:

- дует бандуристів у складі В.Садлівського та А.Лудчака з піснею «Літа орел» (творчий керівник Ореста Пришляк);

квартет бандуристів у складі Д.Коромець, Х.Онаць, А.Смук, Г.Петренко з піснею «По діброві вітер виє» (творчий керівник Наталія Цигилик-Чумак);

- капела бандуристів (художній керівник – Ореста Пришляк, солісти – М.Болюк, С.Царук, А.Боженський), у виконанні яких прозвучали три твори: «Тече вода з-під явора», «Стоїть дерево високе», «Чи ми ще зійдемося знову».

Їхній виступ вразив внутрішньою силою та емоційністю і торкнувся сердець присутніх в залі, бо у звуках музики душа із Богом говорила.

Справжньою окрасою концерту став виступ квартету скрипалів у складі В.Земка, М.Рентюка, В.Нечипора, В.Строгана (художній керівник – заслужена артистка естрадного мистецтва України Оксана Максимова), які виконали попурі з трьох українських пісень «Шевченкові мелодії». У музичне полотно проникливо і органічно вкраплювались уривки поезії Шевченка у виконанні Ю.Несторівської.

По завершенню святочного дійства слово мали директор Дрогобицького музичного фахового коледжу ім. В.Барвінського Юрій Чумак та директор Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Богдан Лазорак. І в «тональності надії» вони висловили своє захоплення та вдячність учасникам проєкту та побажали сил, наснаги, розуміння, бо нині, як і два століття тому, Україна протистоїть імперському злу.

І сьогодні, у цей надскладний для України час, час невимовного болю і втрат, має лунати Шевченкове «Борітеся – поборете!».

Марія Блажкевич,

викладач ДМФК ім.В.Барвінського