Браво, Вікторе!

Браво, Вікторе!


Ця подія схвилювала і окрилила мистецькі кола Дрогобиччини. Вихованець дрогобицької вокальної школи Віктор Янковський здобув ІІ премію на престижному Вокальному конкурсі ім. Яна, Едварда та Жозефіни Решков у м. Ченстохова (Польща). Престижність цього конкурсу визначається всесвітнім статусом та солідним призовим фондом.

А почався шлях до успіху в Дрогобичі. У 2010 році В. Янковський вступив до Дрогобицького державного музичного училища (тепер коледж) ім. В. Барвінського по класу гітари (кл. викл. Шимоняка Д.В.). За словами педагога, рівень його підготовки був надзвичайно низьким, він слабо орієнтувався в музичній грамоті. Але юнак виявився настільки наполегливим, що перший курс закінчив з значними досягненнями.

Талант – це дар Божий. Якщо він помножений на працелюбність, то людина досягає своєї мети. Саме ці якості притаманні Віктору Янковському, адже з другого року навчання він починає паралельно займатися вокалом у відомого тенора Корнеля Сятецького. Корнель Кіндратович одразу виявив непересічні здібності свого підопічного і, враховуючи його нестримну цілеспрямованість, зумів виховати за порівняно нетривалий час майже зрілого вокаліста – баритона.

Творчий тандем двох особистостей, педагога та студента, не припинявся ні під час навчання В.Янковського у Львівській національній музичній академії ім. М.Лисенка, ні після її закінченні у 2018 році. Продовжується ця співпраця й нині. Саме Корнель Сятецький (Заслужений працівник освіти України, завідувач кафедри народних музичних інструментів та вокалу Навчально-наукового музичного інституту ДДПУ ім. І.Франка, професор) вкладає свій педагогічний і виконавський талант у розвиток здібного вихованця. Завдяки цьому В. Янковський опановує щораз вищі щаблі свого професійного зростання. Він – призер Першого вокального конкурсу ім. В. Сліпака (2017), фіналіст конкурсу ім. Сальваторе Лічітра (2017, Мілан), учасник фестивалю ім. Л. Бетховена (2018, м.Пруднік, Польща), три роки поспіль дає концерти у Дрогобичі, Львівській філармонії, Хмельницькому драматичному театрі, Дзеркальному залі Львівської національної опери, гастролює містами Польщі (Катовіце, Битом, Пруднік, Тарнавські Гури), виступав у Києві в Мистецькому центрі ім. І. С. Козловського, там же, як єдиний представник зі Львова, співав у концертах пам’яті Павла Кармелюка, Василя Сліпака, співав у супроводі Президентського оркестру та ін., а нещодавно переміг у конкурсі в Польщі. Сьогодні він є студентом оперної студії м. Пезаро (Італія), де жив і творив Дж. Россіні.

Варто зазначити, що коло зацікавлень Віктора є вельми широким. У 2014 році він отримав одночасно три дипломи про здобуття вищої освіти: вокаліста, гітариста, а також інженера-будівельника в Глухівському педагогічному університеті. Окрім цього, у його житті має місце активне заняття спортом, а саме східними єдиноборствами.

На даний час пріоритетом творчої діяльності В.Янковського є оперний спів, отримати насолоду від якого мала нагоду дрогобицька публіка 19 лютого ц.р. в концерті, який проходив у актовій залі ДДПУ ім. І. Франка та передував участі Янковського в конкурсі вокалістів у Польщі.

З перших фраз свого виступу соліст зумів підкорити увагу слухачів. Виконання речитативу та арії Дордануса з опери «Амадіс» Г. Ф. Генделя підтвердило високопрофесійність молодого баритона. Загалом у концерті Віктор Янковський виконав дев’ять арій з «золотого фонду» оперної класики. Окрім зазначеної вище арії Дордануса прозвучали:

П. Чайковський. Речитатив і арія Єлецького з опери «Пікова дама»;

Ст. Монюшко. Речитатив і арія Яноща з опери «Галька»;

Г. Доніцетті. Арія Белькоре з опери «Любовний напій»;

Дж. Верді. Арія Ріголетто з однойменної опери;

Дж. Верді. Сцена смерті Родріго з опери «Дон Карлос»;

Дж. Верді. Арія Ренато з опери «Бал маскарад»;

В. Белліні. Арія Рікардо з опери «Пуритани»;

Ж. Бізе. Куплети Тореадора з опери «Кармен».

Були виконані також два твори малої форми: «Повій вітре» – укр. нар. пісня в обр. Н.Скоробагатько та «Червона калино» Л. Левітової на сл. І. Франка.

Незважаючи на те, що попереду відповідальні й виснажливі конкурсні змагання, Віктор щедро віддавав своє мистецтво на суд слухачів протягом усього концерту, що є свідченням його неабияких фізичних ресурсів.

Натхненному співу соліста майстерно асистувала провідний концертмейстер Тамара Козій.

У концерті також взяли участь: магістрантка ІММ ДДПУ, випускниця Одеської НМА ім. А. Нежданової Анастасія Єрмакова (кл. ст. викл. М. Тиновського) та Юлія Осмачко (кл. доцента О. Німилович).

Чим заворожує Віктор Янковський?

Перш за все, потужним голосом, що базується на загальній та внутрішній свободі. Попри неабияку могутність голосу, він співає без надриву, звук ллється природною хвилею по всьому використовуваному діапазону. У цьому безперечно є заслуга його наставника Корнеля Сятецького, який зумів ідеально поставити голос.

Варто відзначити темброві характеристики співу В. Янковського. Його голосу притаманна «широкополосність» фарб – від м’якого piano до драматичного fortissimo. Саме на fortissimo прослуховується багато гармонік обертонів, що створює дуже широкий тембральний спектр, а, отже, насичує голос яскравою палітрою, що рівномірно заповнює простір усього залу.

Відчуття форми та характеру виконуваного твору – ще один позитивний аспект творчості Віктора. Здатність передавати задум авторів у контексті лібрето та опери в цілому – ознака високої майстерності. У його співі виразно прослуховуються ліричні мотиви, речитативи наближені до розмовного монологу, а драматичні уривки набувають великого емоційного піднесення.

Ще однією дуже важливою особливістю співу Віктора Янковського є виразність дикції. Переважно вокалісти, які володіють потужним голосом, текстовому сегменту твору відводять другорядну роль (користуючись професійним сленгом, вони «зажовують» слова), мовляв, головною є якість вокалу як такого. У результаті цього слухач змушений дослухатися до фонетики тексту, що певною мірою нівелює враження від виступу. У Віктора навіть на fortissimo рівноцінність інтонаційної лінії та тексту не зникає, ці дві складові співіснують на рівних правах.

Усі описані якості постаті Віктора Янковського дають підстави сподіватись, що він у майбутньому стане зіркою світових оперних сцен, адже на даний час він перебуває на початковому етапі своєї творчої кар’єри. До речі, незабаром молодий співак братиме участь у Міжнародному конкурсі вокалістів ім. Адама Дідура, який відбудеться в містах Катовіце та Битом (Польща).

Успіху тобі, Вікторе! Маємо надію ще не один раз почути тебе в Дрогобичі.

Галина Шимоняк,

викладач ДМК ім.В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування