До 80-річчя від дня народження Володимира Семеновича Грабовського

Історія Дрогобицького музичного фахового коледжу ім. В. Барвінського, його традиції формувались завдяки діяльності багатьох поколінь яскравих, талановитих музикантів-педагогів. Серед них і Володимир Грабовський, якому сьогодні виповнюється 80 років від дня народження. Працюючи понад 50 років у нашому навчальному закладі, він зростав і формувався як викладач і творча особистість.

За цей час Володимир Семенович виховав численну кількість музикантів. Його учні навчаються у вищих мистецьких закладах України і за кордоном. Багато випускників працюють в музичних школах та музичних академіях, стали відомими музикантами, композиторами, музикознавцями, організаторами мистецько-культурного життя в різних містах України.

Народився Володимир Грабовський 21 листопада 1943 року у невеличкому гуцульському містечку Косів. Початкову музичну освіту здобував у Калуській музичній школі, де вперше познайомився з кращими зразками класичної музики. А далі продовжує навчатись в Івано-Франківському музичному училищі ім. Д. Січинського (1961-1965). Саме тут, поряд з опануванням гри на баяні, виникає зацікавленість до музично-теоретичних предметів, що й спонукало його до вступу у 1965 році на історико-теоретичний факультет Львівської державної консерваторії ім. М. В. Лисенка. Його педагогами були такі знані особистості-музикознавці як Олександра Цалай-Якименко, Стефанія Павлишин, Станіслав Людкевич, Анатолій Кос-Анатольський, Марія Білинська, Володимир Гошовський та Олександр Теплицький.

Від 1969 року В. Грабовський працює у Дрогобицькому музичному училищі (сьогодні Дрогобицький музичний фаховий коледж ім. В. Барвінського) на посаді викладача музично-теоретичних дисциплін. З 1973 по 1992 рр. був заступником директора закладу з виховної роботи.

Володимир Грабовський постає перед нами не лише як колега по роботі, педагог, але і як організатор культурно-мистецького життя, громадський діяч, публіцист, перекладач, музиколог. Він є ініціатором створення Дрогобицької організації Національної спілки композиторів України (1997) і незмінний її голова дотепер, член правління НСКУ, головою конгресу української інтелігенції Дрогобиччини, член президії організації товариства «Бойківське етнологічне товариство», Дрогобицької міжрайонної організації «Просвіта» ім.Т.Шевченка.

У 1993 році започаткував у Дрогобичі фестиваль української музики «Струни душі нашої», який відбувся 14 разів, пропагуючи українську музику в контексті європейського мистецтва.

ГрабовськийВін є активним організатором численних творчих зустрічей, цілої низки авторських концертів сучасних українських композиторів у Дрогобичі. Зокрема першого в Україні авторського концерту Леоніда Грабовського (Дрогобич, 1979), Богдани Фільц (1982, 1992, 2002, 2012), Миколи Колесси (1995), а також Михайла Степаненка, Ії Царевич, Бориса Деменка, Ігоря Соневицького, Лесі Дичко, Вірка Балея, Віталія Годзяцького, Святослава Крутикова, Генадія Саська, Володимира Губи та ін.

Ще одна важлива сторінка діяльності Володимира Грабовського – науково-публіцистична. Він незмінний учасник наукових семінарів, конференцій з культурологічних та мистецтвознавчих питань, що відбуваються в Україні і за кордоном. Власне в його особі ми вбачаємо популяризатора найкращих надбань української й світової культури, мистецтва та музики, який пропонує свій погляд на роль і функціонування мистецтва у суспільстві в контексті глобалізації та інших явищ сучасності.

Йому належить понад 500 матеріалів (есеї, статті, рецензії та ін.), надруковані у різних часописах, наукових збірниках – українських та зарубіжних. Він є автором та редактором-упорядником цілої низки посібників, книг, зокрема, чотирьох збірників матеріалів про В. Барвінського, нотних видань відомих українських композиторів, а також численної кількості статей про діячів культури та мистецтва, серед яких і матеріали до українських енциклопедій (ЕСУ – «Енциклопедія сучасної України» та УМЕ – «Українська музична енциклопедія»).

Нещодавно, у 2018 р. видана книга В. Грабовського «Сумління інтелігента», яка являє собою збірку, де представлені матеріали культурологічного, мистецтвознавчого і філософського змісту, написані у різних роках, але зберігають актуальне значення і сьогодні. Вона є вагомим внеском у музикознавчу науку.

Усі праці Володимира Семеновича відзначаються високою культурою мови, глибиною думки, широким узагальненням та ґрунтовними висновками.

Ще одним напрямом наукової та культурологічної роботи є його співпраця та тісні контакти з діячами Польщі, Словаччини, Канади. Таке спілкування важливе і необхідне, бо формує у свідомості людей імідж культури іншої держави. До речі, нещодавно В. Грабовський номінований Спілкою композиторів Польщі “Zasluzony dla kultury polskiej”

Така надзвичайно інтенсивна і різнобічна діяльність Володимира Грабовського викликана тим, що він належить до людей, які вважають за необхідне поділитися тим, що їх найбільше цікавить і хвилює, розповісти про музичне життя свого часу, визначити його місце і роль у загальному культурному процесі. Це дає можливість молоді і всім, хто цікавиться мистецтвом, пізнати нове, поглибити свої знання, розвивати естетичні смаки і розширювати свій світогляд.

Сердечно вітаємо шановного ювіляра з Днем народження!

Бажаємо міцного здоров’я, успіхів, поповнення творчого доробку новими цікавими ідеями та оригінальними концепціями!

Олександра Дмитрієва,

викладач ДМФК ім.В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування