Духовне просвітництво як один із факторів виховання національної ідентичності молоді (презентація монографії докторки філософії Дарії Турків ЧСВВ)

У формуванні національної свідомості молоді в усі часи невід’ємною та органічною часткою було духовне виховання та просвітництво, які сприяли і сприяють національній ідентичності українців. Велику і вагому місію у цьому надважливому процесі у міжвоєнний період ХХ століття відіграли Сестри Василіянки, які в умовах полонізації західних земель України провадили шкільництво та виховання української молоді.

Роль чернечих осередків у творенні системи освіти, розвитку приватного шкільництва, духовному вихованні та формуванні морально-етичних пріоритетів української молоді детально і змістовно розкрита у монографії докторки філософії Дарії (Світлани) Турків ЧСВВ «Сестри Чину Святого Василія Великого у Східній Галичині наприкінці ХІХ – у першій половині ХХ століть: служіння та просвіта», презентація якої відбулася 13 лютого цього року в Актовій залі Дрогобицької духовної семінарії блаженних священномучеників Северина, Віталія та Якима. Розповідь викликала непересічну зацікавленість серед духовенства міста, а також у викладачів та студентів Дрогобицького музичного фахового коледжу імені Василя Барвінського. Висловлюючи Сестрі ЧСВВ Дарії слова подяки за таку титанічну працю, директор ДМФК ім. В.Барвінського Юрій Чумак сказав, що в історії освітнього подвижництва сестер ЧСВВ яскравою сторінкою є діяльність дрогобицького чернечого осередку – опосередкованої предтечі нашого навчального закладу. Адже саме в стінах будівлі музичного коледжу в міжвоєнний період ХХ століття діяла учительська приватна українська семінарія СС Василіянок. Обидві інституції об’єднані векторами формування просвітництва в Дрогобичі, плеканням та вихованням української еліти.

Ольга Сеник,

викладач ДМФК ім.В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування