Джаз – музика вільних

Тема Свободи здавен була актуальною і болючою для українців. Можливо тому в Україні завжди любили, цінували і смакували джаз, як близьке по духу мистецтво. Свідченням цього є ряд міжнародних фестивалів, серед яких центральне місце посідає Jazz Bez. Цей фестиваль є справжнім рекордсменом, адже проходить вже 23 роки поспіль у живому форматі, 7 з яких – у Дрогобичі. Це єдиний транскордонний фестиваль, що об’єднує дві країни та охоплює неймовірно широку географію міст. Саме Jazz Bez – виявився найдовготривалішим проєктом у житті нашої гості Марти Більської – арт-директорки та ведучої Jazz Bez у Львові, медіаекспертки та менеджерки Інституту стратегії культури.

У міжнародний день джазу – 30 квітня за підтримки голови Дрогобицької районної державної адміністрації – Степана Кулиняка у Дрогобицький музичний фаховий коледж ім. В.Барвінського завітала ця молода, креативна, чарівна та енергійна жінка з мотиваційною лекцією «Джаз – музика вільних». Таку форму роботи започаткували ще у 2019 році, як спільний проєкт управління освіти разом з Інститутом стратегії культури для виховання підростаючого покоління. Окремі лекції вже проходили у багатьох навчальних закладах, а також в рамках фестивалю Jazz Bez, однак в стінах нашого закладу вперше. Марта Більська – журналіст за освітою і психолог тренер-мотиватор за покликанням, що майстерно володіє словом, випромінює впевненість та спокій провела неймовірну і незабутню зустріч у нашому мистецькому середовищі. Ідея лекції в тому, щоб через еволюцію музики показати еволюцію людства. Адже тільки через джаз можна крадькома підібратися до важливих і особистісних в житті людини тем.

Джаз – це комунікація, яка добре інтегрується у будь-яку культуру. Джаз певною мірою можна прирівнювати до фольклору, бо він проростає в різних середовищах і не має академічних обмежень. Його місія – спонукати людину ставати самим собою, бо джаз за своєю сутністю є без стереотипів, без кордонів і без упереджень. До такого висновку Марта дійшла ціною власного життєвого досвіду. І всі свої досягнення, дитячі травми та помилки вона називає «просто життям». Вихована на хорошій музиці американських радіостанцій і слуховому багажі звучання акустичних інструментів вдома, зокрема барабанів, на яких грав батько, дівчинка була просто приречена крокувати по життю з музикою.

Життєве кредо Марти Більської – завжди йти вперед, розвиватися, шукати себе, часом адаптуватися, а частіше сміливо показувати приклад іншим, бути відкритим до спілкування та змінювати цей світ. І тільки людина, на відміну від тварини здатна уявляти, мріяти, фантазувати, імпровізувати. Цю модель внутрішньої свободи та індивідуальності, як найвищого блага найточніше здатен передати тільки джаз, за рахунок імпровізаційності.

Логічним продовженням лекції або її практично-ілюстративною частиною став виступ «Лабораторії джазу», що 10 років тому заснована викладачем Ярославом Процівом на базі духового відділу коледжу, як Факультатив Естрадного Мистецтва. В цьому колективі панує особлива атмосфера творчості і свободи, сформована на засадах самого джазу. Його музиканти вже давно вийшли за рамки студентських пошуків і 6 років поспіль достойно репрезентували своє виконавське мистецтво на вже згадуваному фестивалі Jazz Bez.

У концертній програмі була задіяна лише невелика частина колективу: саксофоністи – Андрій Голова, Дмитро Мигаль, Артем Сайнюк, партія ударних – Дмитро Чуваков, за клавішами – керівник Ярослав Проців. Виконавці представили слухачам 3 основні стилі джазу – блюз, з яким пов’язані його витоки (Bill Evans – «Blues in F»), бі-боп – який відкриває період сучасного джазу (Dizzy Gillespie – «A Night in Tunisia») та боса-нова (Antonio Carlos Jobim – «No more Blues»), що являє собою синтез бразильського фольклору та джазу. Разом з музикантами «джазувала» вся публіка, відкриваючи в собі щось потаємне і нове.

Багато думок, емоцій та роздумів зостануться після цієї теплої зустрічі у всіх присутніх. І ніби такими простими, але важливими звучали підсумкові побажання Марти Більської: «Слухайте багато музики, не бійтеся бути собою і мати власну думку, будьте вільними людьми у вільній країні!!!»

Зоряна Лельо,

викладач ДМФК ім. В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування