Фелікс Мендельсон Бартольді: гармонія і рівновага

Фелікс Мендельсон Бартольді: гармонія і рівновага


03 лютого 2019 року уся світова культурна спільнота відзначала 210 річницю з дня народження видатного німецького композитора Фелікса Мендельсона Бартольді, основоположника Лейпцигської композиторської школи 19 століття.

Варто зауважити, що Ф. Мендельсон – один з видатних музикантів Німеччини першої половини 19 століття. Серед сучасних йому романтиків він займає особливе місце. Його музика, розвиваючись в руслі романтизма, тісним чином пов’язана з класичними традиціями. Класичне і романтичне начало складають в ній дивовижно гармонічний сплав, котрий проявляється в кожному конкретному випадку по-своєму. І власне ця єдність визначає образний стрій його творів – врівноважений, життєстверджуючий і гармонічний. Для Ф. Мендельсона, на відміну від інших романтиків, не притаманна трагічна конфліктність, в його творчості немає відчуття розладу з оточуючою дійсністю. Його мистецтво освічене вірою в людину і людський розум.

Не обійшли стороною цю визначну пам’ятну дату також і викладачі та студенти Дрогобицького музичного коледжу імені В. Барвінського, в якому 27 лютого 2019 року відбулась лекція-концерт «Фелікс Мендельсон Бартольді: гармонія і рівновага», проведена викладачем О. Рудавською. На ній постать Фелікса Мендельсона запалала новими гранями: були продемонстровані репродукції його акварельних робіт («Вид Люцерна» (1836 р.), «Вид на Флоренцію» (1830 р.), «Собор в Даремі» (1829 р.)), а також відзначені знакові постаті в формуванні Фелікса Мендельсона як композитора та визначного музичного діяча (М. Мендельсон, А. Мендельсон, Ф. Гензель).

Окрім того, увазі слухачів були представлені камерні твори композитора у виконанні студентів четвертого курсу фортепіанного відділу Р. Вакс (мініатюра «На крилах пісні»), С. Ек (експозиція Сонати для скрипки з фортепіано f-moll) – клас викладача Панкевич О. і соліста – викладача Ю. Печунки, а також прозвучала фортепіанна мініатюра «Пісня венеціанського гондольєра» у виконанні викладача Н. Рудавської.

В цілому, атмосфера була доброзичливою, глядачі з зацікавленням сприймали подану інформацію.

О. Рудавська,

викладач ДМК імені В. Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування