Фестиваль творчості Володимира Губи у Франковому краю

Фестиваль творчості Володимира Губи у Франковому краю


Музична скарбниця України багата різноманітними постатями композиторів та виконавців, котрі в довершеній формі репрезентують нашу національну сутність та автентичність. Особливо вагомим для формування національного естетичного смаку кожної людини є можливість доторкнутись до мистецтва через спілкування з творцями шедеврів світового рівня.

Саме така можливість була 15 квітня 2019 р. у гостей, студентів та учнів школи педагогічної практики Дрогобицького музичного коледжу імені В. Барвінського за ініціативою завідуючої виробничою практикою Оксани Терлецької-Фиштик. В малому залі відбулась цікава та насичена зустріч з відомим українським композитором Володимиром Губою в рамках Фестивалю творчості композитора з нагоди 80-ти річчя від Дня народження, ініціатором якої є голова Дрогобицької організації Національної спілки композиторів України Володимир Грабовський.

Постать Володимира Губи займає визначне місце в плеяді українських композиторів сучасності. Він є одним з представників нонконформістської генерації сучасної української музики, послідовником Б. Лятошинського, Л. Ревуцького та А. Штогаренка.

Творчий доробок композитора багатогранний і охоплює широку палітру жанрів – від мініатюр до великих форм з різними тембровими дефініціями. Особливої уваги заслуговують органні твори композитора, бо власне Володимир Губа був одним із перших, хто відновив інтерес до органної музики в Україні.

Своєю творчістю Володимир Губа виводить на вищий щабель жанр музики до кінофільмів, створюючи цілісні та завершені полотна з урахуванням особливостей зміни кадрів стрічки. Так, на даний момент він є автором музики до більш ніж 160 кінофільмів (художніх, документальних, анімаційних).

Твори композитора гідно представляють українську композиторську школу в багатьох країнах світу ( США, Канада, Швайцарія та інші). Його громадська діяльність також спрямована на популяризацію та поширення української культури в різних її втіленнях: він є членом Національної спілки композиторів України, Національної спілки кінематографістів України, Творчої спілки «Кінематографія слов’янських народів», членом правлінь організацій «Меморіал», «Форстерський міст».

Володимир Губа – Лауреат премій імені М. Лисенка, В. Стуса, О. Довженка, Б. Лятошинського, нагороджений Почесною грамотою Президії Верховної Ради України, Почесною грамотою Абхазії, Заслужений діяч мистецтв України, Народний артист України.

ади України

Талановитий композитор був приємно вражений виконанням власних творів в інтерпретаційних версіях учениці М. Коваль та учнівського хору «Барвінок» під керівництвом Лілії Дзиндзюри школи педагогічної практики коледжу, Д. Ільницького та А. Луців (Дрогобицька музична школа № 1) та учениці М. Кондратик (Трускавецька музична школа ім. Р. Савицького).

Водночас слухачі насолодились живим спілкуванням з Володимиром Губою, а також доторкнулись до майстерності метра української музичної культури.

Окрім того, вони мали змогу познайомитись з першою частиною кінофільму «Поліські образки» (2006 р.), режисером якого є Сергій Марченко, що не залишив байдужими жодного. До речі, запросити кінорежисера, фотодокументаліста, знавця кіно та телемистецтва Сергія Марченка запропонував організаторам Фестивалю саме Володимир Губа.

Велика вдячність виконавцям, організаторам та велика шана і вдячність Володимиру Губі за таку неперевершену зустріч.

Оксана Рудавська,

викладач Дрогобицького музичного коледжу імені В. Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування