«Гітарний калейдоскоп»

«Гітарний калейдоскоп»


В музичних звуках – кольорові фарби,

Акорди сонця, вітру колажі.

В музичних звуках – неповторні скарби

І струни серця рідної землі.

Звучить гітара… і любов’ю гріє

Та щирість звуку від душі.

Цей інструмент мелодіями мріє

Ще й творить настрій, образ і пісні.

Звучить гітара… – натхнень моїх лелія.

Усю себе дарую їй!

Марія Гев

В понеділок 19 лютого 2018 року в малому залі Дрогобицького музичного коледжу імені В.Барвінського відбувся концерт студентів народного відділу (клас викладача гітари Марії Гев). Концертна програма мала назву «Гітарний калейдоскоп» і зображала гітару в різноманітних стилях та жанрах.

Іспанський гітарист Андрес Сеговія, якого ще називали «Паганіні гітари», став основоположником іспанської класичної школи гри на гітарі і підніс гітарне мистецтво на високий рівень свого розвитку.

«Я пишаюсь тим, – говорив А.Сеговія, – що завдяки моєму мистецтву в більшості консерваторій і музичних училищ світу відкрили клас класичної гітари. Тепер концертне майбутнє гітари забезпечене!». Таким чином гітара поступово стала популярна в усьому світі. Починаючи від барокової музики і до сучасності вона дуже тонко передає особливості кожного стилю.

У концертній програмі «Гітарний калейдоскоп» прозвучали класичні, джазові, сучасні авторські твори та популярна музика.

Студент І курсу Андрій Сливка виконав твори:

  1. Г.Ф.Гендель «Сарабанда» d-moll.
  2. О.Кофанов «Вогняний змах мулети».

Програму студентки ІІІ курсу Соломії Швадчак складали такі композиції:

  1. Й.С.Бах Прелюдія Ddur із віолончельної сюїти №1.
  2. О.Віницький Етюд №3 (latino) C-dur.

У виконанні студента ІІІ курсу Мар’яна Карпінського прозвучали твори:

  1. А.П’яццолла Танго Primavera Portena («Весна») із циклу «Пори року в Буенос-Айресі».
  2. Аранжування О.Віницького на джазову тему Джо Завінула «Мерсі! Мерсі! Мерсі!».
  3. А.Шевченко Карпатська рапсодія «Вітер з полонини».

Частину концертної програми склали авторські твори студентів народного відділу по класу гітари і прозвучали у виконанні юних авторів. А саме:

  1. Інструментальна композиція Соломії Швадчак «Танець кішки».
  2. Концертний етюд Мар’яна Карпінського «Осінній вечір» h-moll.
  3. Авторська пісня Андрія Сливки “Віра, Надія, Любов” – у виконанні Мар’яна Карпінського (соло-гітара), гітара –акомпонемент Соломії Швадчак (ритм-гітара), Андрія Сливки (ритм-гітара, вокал) та Софії Сливки (вокал учениці 3 класу Трускавецької школи мистецтв ім.Романа Савицького).
  4. Авторська пісня Марії Гев «Послухай серце» – у виконанні Марії Гев (гітара, вокал) та Мар’яна Карпінського (соло-гітара).

Адже гітара надихає до творчості. І дуже приємно, що наші студенти творчо працюють і пробують свої сили у композиції. Авторська музика звучить дуже по-особливому, коли її виконує сам автор. У ній відчуваються пошуки нових звуковиразових засобів, використання технічних прийомів. Ці твори – перші проби пера, але вони, без сумніву, варті уваги.

В жанрі інструментальної музики глядачі слухали танець почуттів – А.П’яццолла Танго-рапсодія для двох гітар «Прощай, Ноніно» у виконанні Соломії Швадчак та Мар’яна Карпінського.

У процесі своєї еволюції та розвитку цей інструмент отримав і новий вигляд – електро-гітара. І щоб познайомити публіку із новими тембрами, прийомами звуковидобування, на завершення прозвучав твір Гербі Генкока «Хамелеон» у виконанні інструментального ансамблю: Ярослав Петрінець – фортепіано, Андрій Добрянський – саксофон, Мар’ян Поливко – саксофон, Мар’ян Карпінський – гітара, Богдан Мовчан – ударні.

Глядачі торкнулися сприйняттям різноманітної гітарної музики та відкрили для себе гітару – як дуже витончений і багатогранний інструмент зі сторони її функцій. Не випадково її ще називають оркестром в мініатюрі і використовують в різних музичних стилях.

Коли гітариста Андреса Сеговію запитали про гітару, то він в першу чергу відзначив її яскраву індивідуальність. «Ось чому, – говорив Сеговія, – гітара улюблений інструмент іспанського народу. Один іспанець – це вже ціле суспільство, як і одна гітара – оркестр»! Без сумніву, гітара – один із улюблених інструментів українців. Вона стала невід’ємною частиною нашого життя та музикування.

Глядачі оплесками дякували усім учасникам концерту. Бажаємо студентам подальших успіхів у навчанні та творчості!

Марія Гев,

викладач Дрогобицького музичного коледжу імені В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування