Імпровізований та класичний джаз: у Дрогобичі відбувся Jazz Bez

9 грудня у Львівському академічному обласному музично-драматичному театрі ім. Юрія Дрогобича відбувся XXIII Міжнародний фестиваль сучасної імпровізаційної музики Jazz Bez. На концерті виступали бенди зі Львова, Києва та студенти Дрогобицького музичного фахового коледжу ім. В. Барвінського.

Атмосфера у приміщенні немов відповідала гаслу “Музика вільних”. А після хвилини мовчання у Дрогобичі усьоме розпочався Jazz Bez. Незмінна ведуча фестивалю джазової музики Єва Райська відкрила концертний вечір та в подальшому оголошувала виконавців.

Першим виступив бенд “Лабораторія джазу” (Дрогобич). Студенти музичного коледжу ім. В. Барвінського під керівництвом Ярослава Проціва майстерно виконували різні джазові композиції, такі як “Westchester Lady” Bob James, “Stolen Moments” Oliver Nelson, “Together again” Dave Koz, “Feel like makin’ love” та інші. Їх джаз був надихаючим, вокальним та зачаровуючим.

Склад гурту:

Ярослав Проців – художній керівник колективу;

Олександр Гук – саксофон-сопрано, саксофон-альт, вокал;

Віталій Земко – бас-гітара;

Дмитро Чуваков – ударні;

Максим Буняк – саксофон-тенор;

Дмитро Мигаль – саксофон-тенор;

Роман Дзяпко – саксофон-альт;

Андрій Голова – саксофон-альт;

Артем Сайнюк – саксофон-тенор;

Роман Цисик – гітара;

Катерина Саболта – вокал;

Сергій Макар – труба;

Василь Гуйдаш – труба;

Яна Фігель – перкусія.

Наступний бенд “New musette” (Львів) занурив слухачів зали в атмосферу Парижу.

“Виступаю на цій сцені вперше, мав честь бути у цьому залі минулого року і слухати джаз — музику вільних. Ця музика важлива у наш час, бо потрібно пам’ятати, що ми вільні люди у вільній країні, – розповідає музикант і волонтер Сергій Федорчук. – Коли мені надійшло запрошення виступити на фестивалі, я не знав, чи вдасться потрапити сюди. І до кінця я не знав із ким буду грати та що”.

Музиканти виконували як і класичний джаз, так переносили аудиторію в різні епохи та локації від Франції – до Карпат. Виконавці грали “Minor swing” – саундтрек із фільму “Шоколад”, “Libertango” Astor Piazzolla, а композиція “Spleen” була присвячена українським захисникам. Також звучала французька композиція з карпатськими мотивами.

Склад гурту:

Сергій Федорчук – контрабас;

Костянтин Ященко – акордеон;

Тарас Видиш – скрипка;

Едвард Макось – ударні;

Борис Кузьменко – фортепіано.

І останнім бендом було “Тріо Наталії Лебедєвої & Борис Могилевський” (Київ). Вони у Дрогобичі виступали вперше. Музиканти виконували багато імпровізованого джазу, а також використовували нестандартні форми, мелодії та мотиви.

Склад гурту:

Борис Могилевський – саксофон-альт;

Наталія Лебедєва – клавішні;

Костянтин Іоненко – контрабас;

Олександр Поляков – барабани.

Також у рамках фестивалю пройшов відкритий лекторій на тему «Музикотерапія», який відбувся 8 грудня у галереї-кав’ярні “Юна”. Лекторка Евелія Більська — музикознавиця і психологиня реабілітаційного центру UNBROKEN.

Завдяки цьогорічному фестивалю Jazz Bez у Дрогобичі з придбаних квитків вдалося зібрати 50 тисяч гривень. Усі ці кошти — 100% були скеровані для наших ЗСУ.

А саме:

  • для 67 батальйону 103 бригади дрогобицької Територіальної Оборони. (20 000 грн.);
  • 3-ої Окремої Штурмової бригади. Support AZOV (25 000 грн.);
  • та на ремонт бойового автомобіля нашого друга Ігора Романюка – керівника Туристично-інформаційного центру м.Борислав та Аптеки музею Йоґана Зега, який боронить нашу державу в лавах 78-го десантно-штурмового полку (5 000 грн.).

Організатори та спонсори:

  • Організатор у Дрогобичі: ГО «DRO. ART.»
  • Співорганізатори: Дрогобицька районна військова адміністрація, Дрогобицька міська рада, Управління культури та розвитку туризму ДМР, Туристично-інформаційний центр м. Дрогобич
  • Генеральний партнер: KredoBank
  • Офіційний партнер: Торговий центр «Park»
  • Партнери: Торгова мережа «Ромашка», Видавництво “Коло”
  • За підтримки: Голови Дрогобицької районної військової адміністрації – Степана Кулиняка та депутата ЛОР – Сергія Оленича
  • Партнери з харчування: Відпочинковий комплекс «Залісся», Ресторація «Рафінерія», Ресторація «Локаль на Панській»
  • Творчі партнери: Дрогобицький музичний фаховий коледж імені В. Барвінського “Лабораторія джазу”
  • Партнери з локацій: Львiвський академiчний обласний музично-драматичний театр iм. Юрiя Дрогобича, Галерея-кав’ярня «Юна»
  • Медіа партнери: Радіо Хіт ФМ, Твоє Радіо, Kurier Galicyjski, Дрогобич.City, Варто – Галицькі Новини
  • Живий звук: Світ Шоу

Вікторія Бура,

журналіст Дрогобич.City

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування