Історія – це світ, видимий через книгу

Історія – це світ, видимий через книгу


Такими словами можна сказати про монографію Юрія Чумака та Ольги Сеник «Дрогобицький музичний коледж імені Василя Барвінського: проєкція з минулого в сучасне», друге видання якої днями вийшло із друку (Дрогобич, Посвіт: 2023). Спонукою до написання монографії стало дослідження викладача-методиста Роксолани Гавалюк про історію будівлі Львівського музичного фахового коледжу ім. Ст. Людкевича. Перше видання монографії побачило світ 2020 року і було присвячене 75-річчю Дрогобицького музичного коледжу ім. В.Барвінського та 100-річчю української учительської приватної семінарії Сестер Василіянок в Дрогобичі. Вперше було розкрито історію Дрогобицького музичного коледжу ім. В. Барвінського (раніше – музичне училище) у поєднанні з історією міста, вулиці, спільноти Сестер Василіянок. Поява першого випуску викликала схвальні відгуки у багатьох науковців, краєзнавців, випускників нашої Альма матер.

Проте всесвітня пандемія Covid-19 не дала можливості повністю опрацювати архівні документи української учительської приватної семінарії. І продовження дослідницької роботи в ЦДІАУЛ у квітні – травні 2023 року, а також надходження нових архівних світлин, документів, люб’язно наданих Роксоланою Гавалюк, краєзнавцями Григорієм Сивохіпом та Володимиром Садовим, дало змогу відкрити надзвичайно цікаві сторінки історії нашого навчального закладу (і не тільки) у міжвоєнний період. Деякі зміни відбулися і у викладацькому складі коледжу, започатковано мистецькі заходи, які стали креативною окрасою творчого життя нашого музичного осередку. Таким чином і з’явилося друге видання монографії «Дрогобицький музичний коледж імені Василя Барвінського: проєкція з минулого в сучасне».

Поряд із розділами, які розглядають історію дрогобицької спільноти Сестер Василіянок, історію вулиці Музичної з розташованою на ній однією будівлею, розвиток освітництва в Дрогобичі, в нове видання увійшли декілька цікавих як з історичної, так і з культурологічної сторін розвідки. Висвітлено постаті Полієвкта Кміта – першого директора семінарії, Василії Сивч – настоятельки спільноти 1930-1935 років, Наталії Мілян – вчительки семінарії, відомої на той час скульпторки і художниці, першої українки, яка навчалася у Краківській академії мистецтв. Всі ці особистості мали європейську освіту і сприяли формуванню української еліти на високому професійному рівні.

У другому виданні вперше розглядається постать о. Северина Сапруна як основоположника професійної музичної освіти в Дрогобичі, його викладацька діяльність в українській учительській семінарії, а згодом – у філії Музичного Інституту ім. М.Лисенка, ініціатором заснування якої він був, очолюючи також інституцію у 1923-1931 роках.

Написання розділу «Василь Барвінський і Дрогобич» нагадувало детективний сюжет. Завдяки концертній афіші, люб’язно наданій Роксоланою Гавалюк, виявилося, що Василь Барвінський, ім’я якого з великою честю носить наш навчальний заклад, вже в 1921 році відвідав Дрогобич із концертним виступом як піаніст і як акомпаніатор для солістки О.Любич-Парахоняк та скрипаля Є. Перфецького. Виступ відбувся у залі кінотеатру «Олімпія», що неодноразово згадується у міжвоєнних дрогобицьких часописах як одна з найбільших «саль» міста. Пізніше із концертом виступив також син композитора – віолончеліст Іван Северин. Таким чином, ім’я Василя Барвінського достойно вписане в культурологічний простір Дрогобича.

Вагомим і неоціненним внеском у друге видання монографії стали документи, які надав краєзнавець Володимир Садовий. Це – свідоцтва про закінчення навчання в школі або в семінарії, документи про переведення з курсу на курс, конспекти лекцій семінаристок для проведення уроків у школі тощо. «Родзинкою» стала світлина, на якій семінаристки зображені у театральних костюмах після вистави «Золотий черевичок».

Презентація другого видання монографії «Дрогобицький музичний коледж імені Василя Барвінського: проєкція з минулого в сучасне» відбулася 1 листопада 2023 року в читацькій залі міської центральної бібліотеки ім. В. Чорновола і була приурочена 103-й річниці від часу відкриття української учительської приватної семінарії Сестер Василіянок та 100-річчю заснування дрогобицької філії Музичного Інституту ім. М. Лисенка. На цю знакову подію прийшли науковці, краєзнавці, керівники культурно-мистецьких закладів, представники міської влади, викладачі та студенти музичного коледжу. Модератором заходу був кандидат історичних наук, доцент Богдан Лазорак. Присутні із цікавістю слухали авторів монографії Юрія Чумака (директора музичного коледжу) та Ольгу Сеник (викладача-методиста), які із захопленням розповідали про роботу над сторінками книги, про пошуки в архівах, про цікаві, іноді неочікувані знахідки. І в кінці творчого спілкування меседжем прозвучало: в історії Дрогобицького музичного коледжу, в якому «з’єднались сьогодень з минулим», крапку ставити ще рано…

Ольга Сеник,

викладач ДМФК ім.В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування