Хоровий діалог Галичини і Луганщини

Хоровий діалог Галичини і Луганщини


Хорове мистецтво займає значне місце в культурі України. Саме вокальне хорове музикування було і залишається провідним напрямком української мистецької практики.

Внаслідок того, що досить тривалий час українські землі знаходились під контролем різних держав, існують відмінності у розвитку культури різних регіонів. Саме розуміння різних культурних традицій молодим поколінням стає тим фактором об’єднання, котрий сприяє спільності та суверенності України як цілісної держави.

Вагомим заходом в цьому напрямку став фестиваль хорової музики Хор-Fest «Східний КАМЕРТОН», який відбувся з 23 по 25 жовтня 2019 року в Сєвєродонецькому коледжі культури і мистецтв імені Сергія Прокоф’єва за підтримки Українського культурного фонду. Основним завдання фестивалю, окрім концертної діяльності, був розгляд питань популяризації вокально-хорового мистецтва в різних регіонах, робота над творами сучасних українських композиторів, поповнення професійного хорового репертуару, подальшої співпраці між колективами Луганщини та західними областями, обмін досвіду по реалізації різноманітних культурно-просвітницьких програм. Саме тому в рамках фестивалю проводились круглі столи та семінари-практикуми з різноманітними майстер класами в містах Сєвєродонецьку, Сватові та Рубіжне.

Серед запрошених хорових колективів був хор відділу хорового диригування Дрогобицького музичного коледжу імені В. Барвінського під керівництвом викладача-методиста, голови циклової комісії «Хорове диригування» Богдана Бондзяка, концертмейстер – Ірина Пінчук.

Варто наголосити, що співпраця колективу Сєвєродонецького коледжу культури і мистецтв імені Сергія Прокоф’єва та Дрогобицького музичного коледжу імені В. Барвінського почалася з проекту із символічною назвою «Мистецтво без меж» в рамках програми «Змінимо країну разом», яка спрямована на об’єднання України протягом 2018-2019 років та мала вагомі результати в вигляді фінальних як окремих, так і спільних концертів.

Творча поїздка хорового колективу ДМК імені В. Барвінського відбулась в останні теплі дні осені, що символічно свідчить про успішність та правильність намірів організаторів. Учасники колективу з радісним очікуванням зібрались в подорож, про що говорять їх перші світлини.

Програма участі у фестивалі для учасників хору була надзвичайно насичена, різноманітна та творчо збагачена. Першим щаблем була участь в ранковому ефірі на ТРК UA: ДОНБАС, в якому Богдан Бондзяк та учасники колективу в прямому ефірі репрезентували наш хоровий колектив, продемонструвавши свою виконавську майстерність, яка захопила не тільки ведучу ефіру, а й глядачів. Окрім того, такого ж плану ефір відбувся і на українському радіо Пульс.

Різноплановою та репертуарно насиченою концертною програмою потішив слухачів Луганщини хор відділу хорового диригування під керівництвом Богдана Бондзяка. Це і концерти для викладачів мистецьких навчальних закладів Луганської області – учасників семінару-практикуму «Мистецтво ХХІ століття» та для керівників аматорських хорових колективів і методистів музичного жанру клубних закладів Луганської області в стінах Сєвєродонецького коледжу культури і мистецтв імені Сергія Прокоф’єва, і виїзний концерт для жителів міста Сватове. Твори, що звучали, репрезентували калейдоскопічну картину розвитку сучасної музичної культури центральної України (твори Рубена Толмачова, Олександра Бондаренко), Галичини (твори Андрія Кушніренко), Буковини (твори Олени Чмут), а також найближчого зарубіжжя – твори сучасних польських композиторів Пьотра Янчака, Мікулаша Шнайдер-Трнавського, Ромуальда Твардовського.

Проте, окрім виконавської майстерності та багатої репертуарної скарбниці, керівник хору – викладач-методист, голова циклової комісії «Хорового диригування» ДМК імені В. Барвінського Богдан Бондзяк поділився своїми методичними напрацюваннями та здобутками, провівши в рамках семінару практикуму майстер клас на тему «Постава диригентського апарату учнів мистецьких шкіл, майбутніх абітурієнтів ВНЗ» та зачитав методичну доповідь на тему «Європейські вокальні та хорові традиції в сучасному виконавському просторі».

Окрім концертів, учасників фестивалю очікували зустрічі з друзями та колегами із ОКЗ «Сєвєродонецький коледж культури і мистецтв імені Сергія Прокоф’єва», зведені репетиції для фінального акорду – спільного концерту хорових колективів Луганщини, Галичини та Буковини, а також незабутнє враження залишило відвідування репетиції вистави «Кармен. Трагедія кохання» за постановкою Лінаса Маріюса Зайкаускаса (Литва), сценографія та костюми – Маргарита Місюкова (Литва) у Луганському обласному академічному українському музично-драматичному театрі.

Головною і фінальною подією фестивалю став концерт хорових колективів для мешканців міста і області у концертному залі Сєвєродонецького коледжу культури і мистецтв імені Сергія Прокоф’єва, котрий перетворився на масштабну творчу зустріч хорових традицій з різних куточків України. Повною завершальною каденцією фестивальної програми стало спільне виконання учасниками всіх хорових колективів кантати «Молюсь за тебе, Україно» Андрія Кушніренко у супроводі симфонічного оркестру Сєвєродонецького коледжу культури і мистецтв ім. С. Прокоф’єва під керівництвом Олексія Погорєлова (Сєвєродонецьк), соліст Андрій Боженський (Дрогобич).

Хотілось би подякувати за насичену подіями творчу подорож Сєвєродонецькому коледжу культури і мистецтв імені Сергія Прокоф’єва в особі директора, заслуженого діяча мистецтв України Марині Яворській, за змістовний супровід виступів – заслуженому працівнику культури України Наталії Пасічник, а також керівництву Дрогобицького музичного коледжу імені В.Барвінського Юрію Чумаку та Миколі Фендаку.

Такі заходи відкривають історію нашого народу по-новому, які ще більше пробуджують національну свідомість і дають зрозуміти, що Україна єдина.

Оксана Рудавська,

викладач ДМК ім. В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування