Концерт-презентація збірника дитячих фортепіанних творів Богдани Фільц «Яворівські іграшки»

Іграшки – це часто окрема галактика у світі дитини, де переплітається реальне з уявним, оживають казкові персонажі, звірі.

В українському мистецтві особливе місце зайняли дерев’яні іграшки, або ж забавки майстрів із Яворівщини. Їх почали виготовляти ще у досить далекому XVIII ст. і за цей час викристалізувалися певні традиції, які стосувалися вибору сировини і кольорів їх розпису. Найчастіше такі забавки виготовлялися з липи – благословенного Богом дерева, яке відвертає прокляття, або ж із осики – ефективного оберегу від усього лихого. Кольори розпису таких іграшок були здебільшого зеленими (символ трави і листя), червоними (плоди та ягоди), синіми (небо і вода). На початку ХХ ст. до них долучився також жовтий – символ сонця.

Доволі багато було і видів таких іграшок: фігури людей, звірів, моделі автомобілів, музичних інструментів, господарських інструментів, кухонних предметів, меблів. Вони часто були рухомими, деякі з них мали характерні звуки.

Світове визнання прийшло до них у 2022 р., коли їх включили до Національного переліку спадщини ЮНЕСКО.

Не залишили байдужими ці жовтогарячі іграшки й відому українську композиторку, уродженку Яворова Богдану Фільц, яка в дитинстві разом із однолітками із задоволенням ними бавилася. Згодом, обравши справою свого життя музику і композицію зокрема, вона буквально поклала на музику барвисті образи цих забавок, і вони зазвучали на фортепіано.

Хоча деякі п’єси були написані і продемонстровані публіці ще у 1992 р., але вже всі разом вони побачили світ у збірнику «Яворівські іграшки» у 2017 р. Для митців Дрогобиччини знаковим було те, що редактором-упорядником циклу мініатюр виступила доцент ДДПУ ім. І. Франка, член Національної спілки композиторів України Олександра Німилович.

29 травня 2024 р. музика Яворівських іграшок у композиторському баченні Богдани Фільц зазвучала в малому залі нашого коледжу в майстерному виконанні студентів різних відділів, які навчаються у класі загального фортепіано під керівництвом Вікторії Вікторівни Чумак.

Студентка ІІ курсу відділу оркестрових народних інструментів Анна Смук презентувала слухачам «Забуту ляльку» і «Зозульку». У виконанні студента ІІІ курсу цього ж відділу Володимира Гамана прозвучали «Мальована сопілочка» та «Веселий коник», а студент ІІ курсу відділу ОНІ Лев Овсяник оживив у своєму виконанні «Чарівний смичок» і «Візочок із кониками». Пуківська Христина, яка зараз навчається на IV курсі відділу оркестрових струнних інструментів, виконала твір, який асоціюється із її основним інструментом – «Кольорова скрипочка». Кусьпісь Ангелина, студентка ІІ курсу відділу хорового диригування, яскраво втілила музичні образи «Колиски для ляльки» та «Яворової скрині спогадів», а Стережило Лілія, студентка І курсу відділу хорового диригування, представила широкому загалу мініатюру «Пташка крильцями лопотить».

Концерт супроводжували також музикознавчі та краєзнавчі коментарі Чумак Вікторії Вікторівни.

Із вітальними словами виступили директор Дрогобицького музичного фахового коледжу ім. В. Барвінського Чумак Юрій Вікторович, який зазначив, що варто плекати українську культуру у всіх її проявах та постійно промувати її у світі, і голова ЦК «Загальне фортепіано» Мішаніна Анжела Валеріївна, яка рекомендувала включити даний цикл мініатюр у репертуар студентів нашого відділу.

Слід зазначити, що кожний твір містив своєрідну палітру виконавських засобів, яку яскраво втілили студенти відділу «Загальне фортепіано».

Незмінними супутниками концерту були і самі іграшки родом із Яворівщини, які були продемонстровані наочно. Всі охочі мали можливість погойдати колиску, оживити пташку, що лопотить крильцями, покатати бричку із кониками, побрязкати тарахкальцем і хоч на мить повернутися у безтурботне дитинство.

Юліана Бурда,

викладач ДМФК імені В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування