Концерт скрипкової музики

Концерт скрипкової музики


У вівторок (20 листопада 2018 р.) студентам та викладачам Дрогобицького музичного коледжу ім. В. Барвінського випала можливість зустрітися з виконавцями, які готуються до конкурсу скрипалів, присвяченому 80-річчю від дня народження композитора, Героя України, народного артиста України, лауреата премії ім. Т.Г.Шевченка Мирослава Скорика. Це студенти Львівської національної академії ім. М. Лисенка: Анна Попіль, Евеліна Сливінська (ІІІ курс), Марія Мельничук (V курс), які навчаються у класі чудового майстра сучасної української скрипкової педагогіки, народного артиста України, професора, академіка Національної академії мистецтв України Ігора Пилатюка.

У двох турах конкурсу учасникам потрібно виконати різноманітну по стилю та змісту концертну програму, яка ставить перед виконавцями високі вимоги.

У першому турі вони повинні виконати твори для скрипки соло, серед яких обов’язковий твір – «Каприс для скрипки соло» М.Скорика. Крім обов’язкового твору А. Попіль виконала Прелюдію і Лур із партіти E-dur Й. Баха та каприс №11 Н. Паганіні. У виконанні М.Мельничук прозвучала Сарабанда та Жига із партіти d-moll Й. Баха та каприс №13 Н.Паганіні. З особливою цікавістю слухачі чекали виступу випускниці нашого коледжу Е.Сливінської, яка тут навчалася у класі викладача-методиста Галини Онуфрик. Евеліна виконала 2 частини із першої скрипкової сонати g-moll Й.Баха (Andante і Allegro) та Концертний етюд «Сальтарелла» Г. Венявського.

За умовами конкурсу у другому турі учасники виконуватимуть твори для скрипки і фортепіано. До конкурсної програми А.Попіль увійшли: Соната №1 М. Скорика та «Хаванез» К.Сен-Санса. Е.Сливінська – виконала Сонату №2 М.Скорика та «Романс без слів» і «Елегантне рондо» Г.Венявського. Партнером у виконанні цих творів став талановитий і вдумливий піаніст П.Довгань, який тонко відчув та підкреслив виконавську індивідуальність солісток.

Перед слухачами концерту повстали твори різних епох та стилів, які дали виконавцям можливість рельєфно розкрити світ музичних образів та передати їх. Крім вдумливого прочитаного тексту кожен із конкурсантів зумів показати своє розуміння виконуваних творів. Разом з цим всі вони показали високий професійний рівень: чудове володіння звуком, штрихову досконалість, прекрасну динамічну палітру, створили піднесену емоційну атмосферу.

По своєму індивідуально-особистому складу, своїй виконавській конституції учасники концерту, звичайно, різні та, попри це, у їх грі чітко простежується схожість виконавської майстерності у чому, безумовно, відчувається почерк маестро І.Пилатюка.

Особливій атмосфері сприяли професійні коментарі професора І.Пилатюка. З теплотою та щирістю він знайомив слухачів із виконавцями та оголошував їх програму.

Підготовчий виступ до конкурсу дає можливість слухачам познайомитись з талановитою молоддю. Довгий шлях, щоб досягнути майстерності та артистизму у цієї молоді ще попереду. Хочеться побажати їм успіху в цьому!

Надія Макуцька,

Викладач-методист

Музично-теоритичного відділу

ДДМК ім. В. Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування