Лаунж в морозну пору

Лаунж в морозну пору


Відпочинок – це найкоштовніша розкіш сучасного життя з його швидкоплинністю, насиченістю та багаточисельністю стресових ситуацій. Стрімкий темп життя, необхідність постійного руху в досягненні різних життєвих цілей стає на заваді повноцінному відпочинку. Як відомо, мистецтво в своїй суті є носієм важливої функції – забезпечення естетичних потреб людини та її емоційної рівноваги. Власне напевно це і стало причиною виникнення нового стилю в музиці, дизайні і взагалі в житті – стилю лаунж.

Варто зауважити, що лаунж в перекладі з англійської мови означає кімнату для відпочинку, хол, диван, лінива хода. Проте скільки б значень не містило в собі це слово, воно найкраще характеризує музику для релаксу.

Відмінна риса лаунж музики – це глибина і м’якість звуку. Ввібравши в себе музичні відтінки різних держав та країн світу, лаунж найкраще передає атмосферу та затишно-меланхолійний настрій нашої планети. В зв’язку з такою її космополітністю багаточисельні лаунж-композиції включають в себе інструменти і характерні особливості різних народів світу. Саме тому вона часто виконує роль своєрідного «саундтреку» до місць підвищеного комфорту, створюючи вишуканий фон в сучасних ресторанах та холах готелів.

Але не тільки в фешенебельних закладах релаксуючого спрямування лаунж музика є доречною. Саме це продемонструвала Наталія Семків своєю лекцією-концертом «Лаунж: іспанські візії» 30 листопада 2018 року в стінах Дрогобицького музичного коледжу імені В. Барвінського. В цей останній, доволі морозний день осені автору та її помічникам – Соломії Швадчак та Мар’яну Карпінському – вдалося подарувати зацікавленій аудиторії слухачів момент теплого і світлого, безтурботного дня на теренах Іспанії. Такому відчуттю сприяв вибір гітарного тембру та різноманітного репертуару. Елементи джазової культури, канто фламенко, поєднання сольного та ансамблевого виконання – саме така наповненість музичних творів, представлених на концерті, котра в змозі розкрити різні грані та фарби іспанської музичної культури. У виконанні студентів Соломії Швадчак та Мар’яна Карпінського (клас викладача Марії Гев) прозвучали кращі зразки лаунж музики, такі як «Солеарес» Х. Наварро, «Різдвяний гімн дзвіночків», «Іспанська серенада» І. Малатс, «Сальвадор», «Adios, Nonino» А. П’яццола.

Лекція-концерт пройшла в доброзичливій та затишній атмосфері, слухачі з цікавістю сприймали підібраний лектором Наталією Семків матеріал. Хочеться побажати автору проекту та її помічникам подальших творчих звершень.

Оксана Рудавська,

викладач ДМК імені В. Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування