Маленькими кроками – відкриваємо безмежний Всесвіт…

Маленькими кроками – відкриваємо безмежний Всесвіт…


Не зважаючи на деякий пафос, мова у даному дописі піде про музику та дітей. А точніше про юних музикантів і широкий неосяжний світ дитини у творчості Миколи Ластовецького. Шукаючи відповіді на питання, коли саме, в який період в уяві людини виникають найяскравіші враження та емоції, ми однозначно констатуємо – в дитинстві!

Авторські концерти Миколи Ластовецького вже стали традиційним щорічним музичним дійством у Дрогобичі. Зазвичай вони проводяться у стінах рідного музичного коледжу імені В. Барвінського, якому Микола Адамович присвятив всі свої роки праці та тридцять з яких – провів на посаді директора навчального закладу. Заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки композиторів України, лауреат міжнародної премії імені С. Гулака-Артемовського, володар премій С. Людкевича та Ю. Дрогобича, композитор, педагог, музикознавець, музично-громадський діяч і це ще далеко не повний перелік всіх заслуг і нагород мистця. Також важливим є той факт, що власне з його легкої руки Дрогобицький музичний фаховий коледж носить ім’я славетного композитора – Василя Барвінського.

Ця історія розпочинається ще в далекі 70-ті роки ХХ століття, коли молодий, творчий, харизматичний випускник Хмельницького музичного училища та Львівської консерваторії (клас проф. Р. Сімовича), уродженець міста Дунаївці, що на Хмельниччині приїздить в Дрогобич, який на все життя стає його рідною домівкою. Тут виховуючи власних дітей і навчаючи допитливих студентів, Микола Адамович пише свої кращі композиції серед яких симфонічні полотна, камерно-інструментальні, вокально-оркестрові, театральні, а також численні фортепіанні та хорові твори. Левова частка музики Миколи Ластовецького написана для дітей і залюбки ними виконується. Зокрема, у доробку композитора є п’ять Зошитів фортепіанних п’єс для дітей та юнацтва, які охоплюють широке коло жанрової та колористичної палітри народних і сучасних мотивів. А нещодавно в галереї присвятних Кантат та змішаних чи однорідних хорів на слова Т. Шевченка, І. Франка, Лесі Українки, М. Рильського, постає збірка творів для дитячого хору з промовистою назвою – «Кожна квітка – пісня Україні», яка одразу ж стає родзинкою дитячих виконавських колективів.

В останній день березня, в урочистій атмосфері великої зали коледжу, відбувся один з найцікавіших авторських концертів Миколи Ластовецького. Модератором на цей раз виступила завідувачка школою педагогічної практики навчального закладу, творча і смілива викладачка відділу фортепіано – Оксана Іванівна Терлецька-Фиштик. Програма концерту включала фортепіанні п’єси з вище згаданих Зошитів, які умовно об’єдналися у два тематичні блоки. Перший – презентував легкі жваві мініатюри сонячного настрою для маленьких музикантів, лейтмотивом яких стали веснянки, а кульмінацією ліричні замальовки. Другий – зробив акцент на народну танцювальну тематику, насамперед, бойківську, яку представили середні та старші учні. Оригінальним виявився сам задум – зібрати виконавців з різних музичних шкіл регіону. Таким чином на одній сцені, в присутності самого автора, доповнювали один одного юні музиканти з Дрогобича, Трускавця, Борислава, Дашави, Ходорова, Славська, Стрия та Львова. Надзвичайно органічно у звукову картину фортепіанних барв впліталися хорові перлинки з нової збірки дитячих творів – «Кожна квітка – пісня Україні», ставши прем’єрним виконанням. Особлива гордість, що хорові мініатюри представляли три дитячі хорові колективи нашого навчального закладу: Хор Хлопчиків школи педагогічної практики, кер. Марія Гев, а також Хор молодших класів та Хор «Барвінок» школи педагогічної практики, кер. Лілія Дзиндзюра.

Але найбільш хвилюючим моментом концерту стало живе спілкування маленьких музикантів з маестро композитором. Кожен бажаючий міг задати своє запитання Миколі Адамовичу і одержав при цьому вичерпну відповідь.

Всі юні виконавці, роблячи маленькі кроки в музичній стихії Миколи Ластовецького, кожен по-своєму відкривали багатогранний, незбагненний і безмежний Всесвіт улюбленого композитора. Однозначно ця зустріч-концерт залишиться в пам’яті учнів найяскравішим моментом життя.

Щира подяка всім учням, викладачам, студентам, організаторам, дирекції та всім тим, хто вплели свої незабутні нотки в барвистий букет творчості Миколи Ластовецького.

Додаткові фото можна переглянути ТУТ

Зоряна Лельо,

викладач ДМФК ім.В.Барвінського

Зоряна Лельо,

викладач ДМФК ім.В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування