Музична арка від Галичини до Верхньої Австрії

Музична арка від Галичини до Верхньої Австрії


Знаковий проєкт Дрогобицького музичного коледжу з такою символічною назвою відбувся завдяки співпраці з Австрійською бібліотекою в Дрогобичі (керівник – доцент ДДПУ ім. І.Франка Ярослав Лопушанський) під патронатом Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА (директор – Ірина Гаврилюк) в рамках програми “Мистецтво заради перемоги!” В проєкті взяв участь камерний оркестр коледжу “Sinfonietta”, який мав серію гастрольних виступів містами Австрії, та в репертуарі якого була музика австрійських та українських композиторів. Колектив, не дивлячись на юний вік учасників, а це в основному студенти 3-4 курсу, вже має певний досвід концертних виступів за кордоном. Цей тур став жестом подяки австрійському народу за підтримку України у російсько-українській війні.

Проєкт розпочався у м.Лінц – адміністративному центрі федеральної землі Верхня Австрія. Третє за чисельністю населення місто в Австрії. Великий промисловий, транспортний, культурний та освітній центр. Вражаючі розміри Нового Собору, виконаного в неоготичному стилі, його внутрішні склепіння та знамениті вітражі, чудовий орган – все це приваблює масу відвідувачів. Стіни храму дозволяють умістити до двадцяти тисяч парафіян. Башта собору заввишки 135 метрів (що на півтора метра нижче за вежу віденського собору, вище якої на той час було заборонено зводити храми) викликає захоплення своєю граціозністю.

В 1855р. австрійський композитор Антон Брукнер, беззастережно вигравши конкурс, обійняв посаду міського органіста в Лінці.

У 1783 році сюди приїхав Вольфганг Амадей Моцарт. В цей час Амадей написав свою симфонію №36 (Лінська симфонія), яку й представив у цьому місті за кілька днів. Так Моцарт увічнив Лінц у своїх творах і ніби віддячив йому за ту важливу роль, яку відіграло місто у житті композитора. Тепер ця будівля зветься “Будинок Моцарта” і є однією з визначних пам’яток старого центру Лінца. Цікавий інформаційний супровід протягом цілого проєкту забезпечив Ярослав Лопушанський.

Перший концертний виступ камерного оркестру “Sinfonietta” Дрогобицького музичного коледжу відбувся в Концертній залі Приватного педагогічного інституту єпархії м.Лінц. З вітальним словом виступив ректор професор Франц Кеплінґер, директор Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Ірина Гаврилюк, директор Австрійської бібліотеки м. Дрогобич Ярослав Лопушанський. Знаковою стала присутність на концерті українців, яких в часі війни прихистила Австрія. Також приємною була зустріч зі студентами Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, які наразі навчаються в м. Лінц в рамках програми Erasmus.

День другий проєкту розпочався екскурсією містом Штайр – старовинним містом в Австрії у федеральній землі Верхня Австрія. Місто розміщене на березі річки Енс у місці впадіння до неї невеличкої річки Штайр. У різні часи тут жили Франц Шуберт, Антон Брукнер.

Виступ камерного оркестру коледжу “Sinfonietta” тут відбувся у фантастичному Barockes Altes Theater міста!

Традиційно вітальні слова від голови міста Штайра Маркуса Вогля, директора Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Ірини Гаврилюк, Ярослава Лопушанського .

Для української громади Штайра передали сучасну українську літературу, яка була закуплена спеціально для нашої діаспори за кордоном.

Неможливо передати словами атмосферу, яка панувала в чудовій бароковій театральній залі: бурхливі оплески, вигуки браво, сльози на очах людей під час звучання українського музичного символу – “Мелодії” Мирослава Скорика, щирі слова подяки всім учасникам за пережиті емоції!

Третій насичений день проєкту був проведений в місті Зальцбург – батьківщині геніального Моцарта! Його називають «барокової столицею Європи». Зальцбург – четверте за величиною місто Австрії.

Тут, в будинку де народився Моцарт, зберігаються перші його інструменти, а також оригінальні нотні зошити та колиска. Для юних музикантів було дуже знаково відвідати будинок, де народився найвизначніший музичний геній та відчути атмосферу цього місця.

Собор, присвячений святим Руперту та Віргілію Зальцбурзьким знаходиться в історичному центрі Зальцбурга. Тут був охрещений Великий композитор.

Фортеця Хоензальцбург — велика середньовічна фортеця в місті Зальцбург. Вона розташована на вершині гори Фестунгсберг на висоті 506 м. Була зведена за розпорядженням князів-архієпископів Зальцбурга. Фортеця має довжину 250 м і ширину 150 м, що робить її однією з найбільших середньовічних замків Європи.

День четвертий проєкту знову поєднав екскурсійну програму з концертним виступом.

Озеро Мондзее у федеральній землі Верхня Австрія, на кордоні з федеральною землею Зальцбург. Озеро розташоване у відомому курортному регіоні Зальцкаммергут, занесеному до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Вілла Кайзера (нім. Kaiservilla) розташована у місті Бад-Ішль землі Верхня Австрія, колишня літня резиденція цісаря Австро-Угорської імперії Франца Йосифа I та Єлизавети Баварської (СіСі).

Бад Ішль – чудове курортне містечко з особливою аурою! Тут, в чудовій будівлі театру, концерт вийшов особливо чуттєвий, а “Мелодія” Мирослава Скорика знову нікого не залишила байдужим до болю України! Після концерту нас чекав гостинний прийом від голови міста пані Шіллер!

І, на завершення, чудовий Відень. Екскурсія центральною частиною міста. Передати враження словами – неможливо!

Щирі слова подяки за втілений проєкт “Музична арка від Галичини до Верхньої Австрії” в рамках програми Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА “Мистецтво заради перемоги” директору Австрійської бібліотеки міста Дрогобича Ярославу Лопушанському, директору Департаменту Ірині Гаврилюк!

Зроблено ще один крок до інтеграції української музичної культури в європейський культурний простір. В концертних виступах поруч із Моцартом, Брукнером та Шубертом звучали Бортнянський, Лисенко, Барвінський, Скорик і це було дуже органічно і гармонійно! Австрійська публіка слухала не лише музику, а й інформацію про те, що відбувається в Україні.

Для самореалізації юних музикантів такі проєкти є вкрай важливими! Молодь знайомиться з європейською культурою, здобуває новий досвід та презентує світу свій талант і свою країну загалом!

Дякуємо!

Юрій Чумак,

директор ДМФК ім.В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування