«Музична Франкіана» на Сході України

«Музична Франкіана» на Сході України


«Вона так гарна, сяє так

Святою, чистою красою,

І на лиці яріє знак

Любові, щирості, спокою»

Саме цими словами Івана Франка розпочиналась музично-літературна композиція студентів нашого коледжу для участі в проекті «Музична Франкіана» на Сході нашої країни.

Власне вкотре єдність та цілісність нашої неньки України підкреслюється тісною співпрацею колективів Сєвєродонецького коледжу культури та мистецтв імені С. Прокоф’єва та Дрогобицького музичного коледжу імені В. Барвінського в творчому проекті «Мистецтво без меж» в рамках програми «Змінимо країну разом», який триває вже понад три роки. Цього року назва проекту та його змістовне наповнення було ініційоване директором Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі», кандидатом історичних наук Богданом Лазораком.

Недаремно центральною фігурою цьогорічного культурного обміну став теург української культури Іван Якович Франко, який був завзятим політиком і творцем першої в Галичині партії європейського зразка. Окрім того, проблеми виникнення держави займають значне місце в творчості і житті Івана Франка. Хоча ліричне начало в поезії митця є таким же рівно важливим як і героїчне, що і продемонстрували наші студенти в своїй музично-літературній композиції. Зі сцени звучали неперевершені зразки лірики Івана Франка, які розкривали всю палітру образних та емоційних фарб його творчої скарбниці – від «молодечого романтизму» і «каменярського героїзму», долаючи власну ліричну драму і драму давніх ідеалів, дійшов поет у своїй творчості до філософського осмислення добра і любові, неоромантичного розуміння безмежної влади мистецтва. Музичне наповнення композиції розкривало близькість ідей Івана Франка композиторам різних епох – від минулого до сьогодення (до програми входили твори Анатолія Кос-Анатольського, Людмили Левітової, Мирослава Скорика, Олександра Сокола, Світлани Овчарової, Оксани Герасименко, Тетяни Ярошенко, Володимира Біляєва, Злати Огнєвіч, Олександра Саратського).

Творча поїздка відбулась 14 та 15 листопада і була надзвичайно насичена подіями: це і знайомство з колективом Лисичанського педагогічного коледжу ЛНУ імені Тараса Шевченка, з колективом евакуйованого Брянківського коледжу ЛНУ імені Тараса Шевченка, і необмежене спілкування з друзями з Сєвєродонецького коледжу культури та мистецтв імені С. Прокоф’єва; і творчі виступи наших студентів – представників різних відділів: Роксолани Кузик (відділ співу), Соломії П’єцух (фортепіанний відділ), Христини Шийки, Марти Іванішин, Мар’яни Петрівської, Анастасії Величко, Богдана Меличина (відділ оркестрових струнних інструментів), Анастасії Тимощенко, Вікторії Малішевської, Марти Павлишин (відділ народних інструментів), Оксани Романчук, Наталії Романишин, Лілії Павлишак (відділ теорії музики) під довершений супровід концертмейстера Юлії Олач в стінах цих закладів; і участь наших студентів – молодих музикознавців та їх куратора Оксани Рудавскої – в теоретичній конференції з доповідями, які торкались вагомих постатей в історії як західноукраїнської культури, так і України в цілому; і участь наших молодих виконавців в обласному відкритому фестивалі-конкурсі української музики «MusArt-країна» в Сєвєродонецькому коледжі культури і мистецтв імені Сергія Прокоф’єва.

Кожен творчий виступ нашого колективу перед слухачами як Лисичанська, так і Сєвєродонецька мав неабиякий успіх. Післяконцертне спілкування підкреслювало зацікавленість аудиторії грою ансамблю скрипалів, тріо бандуристів, співом Роксолани та мовою ведучих. Особливим акцентом, своєрідною кульмінацією подорожі стало спільне виконання скрипалями коледжів «народного» солоспіву «Ой ти, дівчино, з горіха зерня» (музика А. Кос-Анатольського) 15 листопада в концертному залі гостинного закладу під час концерту для молоді та жителів Сєвєродонецька.

Особливою теплотою були наповнені слова директора Сєвєродонецького коледжу культури і мистецтв імені Сергія Прокоф’єва, заслуженого діяча мистецтв України Марини Яворської, директора Лисичанського педагогічного коледжу ЛНУ імені Тараса Шевченка, заслуженого працівника освіти України Галини Мінєнко та директора Брянківського коледжу ЛНУ імені Тараса Шевченка, відмінника освіти України, заслуженого працівника культури України Михайла Сапіжака.

Особливо хотілось би подякувати за насичену подіями творчу подорож Сєвєродонецькому коледжу культури і мистецтв імені Сергія Прокоф’єва в особі директора Марини Яворської, а також керівництву Дрогобицького музичного коледжу імені В.Барвінського Юрію Чумаку та Миколі Фендаку.

Така співпраця Сходу та Заходу нашої країни в повній мірі відповідає заповідям Великого Івана Франка, котрий писав:

«Ні, хто не любить всіх братів,

Як сонце боже, всіх зарівно,

Той щиро полюбить не вмів

Тебе, коханая Вкраїно!»

Оксана Рудавська,

викладач ДМК імені В. Барвінского

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування