Музичний дарунок Яни Гордельянової

Музичний дарунок Яни Гордельянової


Виступи на сцені Дрогобицького музичного коледжу імені В.Барвінського гостей – це завжди приємна й очікувана подія, а коли це наші випускники, то подія особлива і значима, адже свій шлях у велике мистецтво розпочинався саме у стінах рідного навчального закладу.

Сьогодні, і вже в котрий раз, до нас завітала наша випускниця Яна Гордельянова, яка щороку дарує нам радість спілкування з фортепіанним мистецтвом. Інтерпретує не тільки сольно, а також запрошує із собою яскравих молодих музикантів. Пам’ятаємо її ансамблеву гру із лауреатами міжнародних конкурсів Дмитром Біляком, Олександрою Воробей, а також її концерти із симфонічним оркестром коледжу. Саме Яна виконала загублений і віднайдений у 90-х роках Романом Савицьким–мол. Фортепіанний концерт Василя Барвінського. Цей твір був виконаний у нас вдруге з перервою у 17 років (першою виконавицею концерту була Марія Крушельницька, учениця В.Барвінського).

Мистецький вечір відбувся в рамках музичного фестивалю «Українська музика в часі і просторі», започаткований ДМК і присвячений 130 річчю від дня народження В.Барвінського. Ініціатором і організатором творчого проекту стала Яна Гордельянова, випускниця коледжу 2012 року. Формування і становлення творчої майстерності Яни починалось в школі педагогічної практики нашого коледжу, згодом у студентські роки під керівництвом відомого талановитого викладача Євгенії Косинської.

А далі навчання у Національній музичній академії України імені П.Чайковського. Сьогодні Яна студентка ІІ курсу магістратури кафедри спеціального фортепіано (клас доцента, кандидата мистецтвознавства Оксани Ринденко) і цього року вона здобуває освітньо-професійний ступінь магістра.

Яна Гордельянова – лауреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів, фестивалів фортепіанної музики, дає багато сольних концертів. Бере активну участь у щорічних майстеркласах, різноманітних наукових конференціях НМАУ ім.П.Чайковського. Яна пробує себе і на ниві наукового пошуку, є автором ряду наукових статей («Особливості композиторської техніки М.Ластовецького на прикладі циклу п’єс для фортепіано «Раціональні ескізи», виконані у додекафонній техніці»). Власне Яна і була першою виконавицею циклу та багатьох інших творів Миколи Ластовецького.

Варто підкреслити, що своєю творчістю Яна примножує здобутки не тільки нашого коледжу, а й фортепіанної виконавської школи.

У проекті взяли участь яскраві молоді музиканти – Юрій Федорків (фагот), студент 4 курсу кафедри дерев’яних духових інструментів Національної музичної академії України ім.П.Чайковського, клас доцента Юрія Дондакова та Павло Андрейко (гобой), студент 4 курсу кафедри духових та ударних інструментів Львівської національної музичної академії ім.М.Лисенка, клас професора В’ячеслава Цайтца. Зауважу, що наші гості, Юрій і Павло, також випускники коледжу 2014 року, відділу оркестрових духових та ударних інструментів, клас старшого викладача Романа Гуча. Вони – лауреати всеукраїнських конкурсів виконавців на духових інструментах, здобувачі освітньо-професійного рівня бакалавр.

В творчому проекті Яна виступила і як прекрасний акомпаніатор, і в якості теоретика-музикознавця. Її коментарі були цікавими, влучними і змістовними, що сприяло більш глибокому сприйнятті і осягненні багатої творчої уяви композиторів. У програмі концерту прозвучали твори різних епох, стилів, жанрів і форм.

І знову за роялем чарівна, тендітна, завжди усміхнена і привітна Яна. Її гру визначають сконцентрованість, сценічна витримка, ліричність і експресивність, професійне володіння звуком і технічна майстерність. Яні вдалося відтворити епоху і час, в якій жив Д.Шостакович, передати гарну кантилену, сатиру і пародію у поєднанні із глибиною та особливим відчуттям трагедійності музики Шостаковича. 12 прелюдій для фортепіано Дмитра Шостаковича виконані на високому професійному рівні.

Довершеністю виконання позначений і виступ молодих музикантів Павла Андрейка та Юрія Федорківа. У їх виконанні слухачі отримали чудову можливість почути музику для дерев’яних духових інструментів, яка не так часто презентується. Це твори для гобоя і фагота композиторів К.М.Вебера, М.Лисенка, К.Сен-Санса, Б.Бріттена, Е.Боцца. Бездоганне використання штрихової палітри, філігранна артикуляція яскраво передавали багатство і різноманітність музичних образів творів. Виконавцям вдалося яскраво розкрити повний арсенал виразових можливостей фагота і гобоя, стверджуючи їх повноправність як солюючих концертних інструментів.

Різножанровість виконуваних творів, висока професійно-виконавська майстерність, артистизм постали в основі творчої насолоди не лише у слухачів, але й самих виконавців .

Виступ талановитої молоді позначений високою культурою виконавства, майстерністю і ерудицією, почуттям міри й художнього смаку.

Квіти, бурхливі оплески, позитивна енергетика вщент заповненої зали – чи не найбільше визнання майстерності виконавців, які подарувала всім чудові миті мистецької насолоди.

Бажаємо нашим вихованцям творчих досягнень на ниві музичного мистецтва і нових зустрічей у рідному музичному коледжі імені В.Барвінського.

Лариса Соловей,

викладач Дрогобицького музичного коледжу імені В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування