Музика без кордонів: нові успіхи дрогобицької школи джазу

Музика без кордонів: нові успіхи дрогобицької школи джазу


Ініціативність викладачів та студентів відділу духових та ударних інструментів нашого коледжу щоразу приносить нові здобутки як у всеукраїнських заходах, так і в міжнародних.

Поки 2020 лише набирає обертів, а вже в першій половині лютого цього року студент-саксофоніст IV курсу класу Ярослава Проціва Назар Копцюх гідно представив дрогобицьку джазову саксофонну школу у Дубаї (ОАЕ), ставши одним із фіналістів щорічної стипендіальної програми японського концерну YAMAHA (Final Selection of the Yamaha Music Gulf Scholarship program) у категорії джазової саксофонної музики*.

Пройшовши попередній відео-відбір, у фінал увійшли представники таких країн, як Вірменія, Ліван, Південно-Африканська Республіка, Узбекистан, Україна.

Авіаподорож українських музикантів у Дубай стартувала із Борисполя. Протягом кількох днів студенти занурились у атмосферу музикування, імпровізації, спілкування із новими колегами. Захід повністю фінансувався організаторами та пройшов на найвищому рівні. Із деталей можна згадати можливість перевезення інструменту на окремому сидінні в літаку, забезпечення житлом усіх учасників та їх викладачів і концертмейстерів, автобусні екскурсії містом, розкішний бал у ресторані на території Резиденції Шейха біля всесвітньовідомого семизіркового готелю Бурдж-аль-Араб.

Головою журі був всесвітньовідомий польський саксофоніст у напрямках як класики, так і джазу Павел Гуснар (Pawe? Gusnar). Концертмейстерами заходу в обох категоріях виступили Віолетта Таран та Олексій Боголюбов (м. Київ).

За стипендії (загалом три у кожній із категорій, одна, повна, розміром 1000 та дві по 500 € відповідно) змагалися учасники у двох категоріях: класичного та джазового саксофону. Українську делегацію в обох номінаціях представило 10 учасників-претендентів.

Повну стипендію у напрямку класичного саксофона виборов випускник НМА України ім. П.Чайковського, громадянин Китаю; також учень ЛССМШІ ім. С.Крушельницької став одним із стипендіатів.

Повну стипендію у джазовому виконавстві виборов учасник із Південно-Африканської Республіки, іншими лауреатами стали студенти Київського інституту музики ім. Р.Глієра. Всі заявлені виконавці отримали цінні подарунки від організатора.

Вітаємо Назара Копцюха та його викладача Ярослава Проціва, які достойно представили саксофонну школу Дрогобицького музичного коледжу, із участю на престижному музичному заході світового рівня. Хочеться побажати студентам-виконавцям на інших інструментах, які згодом будуть заявлені організаторами, щорічно представляти наш коледж в усіх наступних конкурсах.

*Щорічна стипендійна програма діє з моменту заснування Yamaha Music Foundation Europe у 1989. За цей час у класичних та джазових номінаціях виділено понад 1000 стипендій інструменталістам із 32 країн світу (у 2018 премія присуджувалася кларнетистам, 2019 піаністам, а цього року її отримували саксофоністи: дані офіційного сайту програми).

Юліана Бурда,

викладач ДМК ім. В. Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування