Музика для дітей Миколи Ластовецького крізь призму творчості відділу загального фортепіано

Музика для дітей Миколи Ластовецького крізь призму творчості відділу загального фортепіано


У народі кажуть: «Хочеш дізнатися правду – запитай у дитини»…

Діти – це наші найвдячніші слухачі і найщиріші друзі, але й найправдивіші критики! Вони наче лакмусові папірчики розпізнають та реагують на найменшу фальш і лукавство. Тому, мало хто з композиторів чи поетів насмілюється писати для дітей. Для цього потрібен певний досвід у спілкуванні з ними, вміння дослухатися до їх думок чи потреб, мати відкрите серце і відчувати батьківську любов до кожної дитинки.

У музичній літературі ми вже маємо яскраві приклади фортепіанних збірок для дітей та юнацтва, які кожен з нас тримав у руках і з трепетом видобував перші несміливі, але такі чарівні звуки. Це вже хрестоматійні видання – «Дитячий альбом» П.Чайковського і «Альбом для юнацтва» Р.Шумана, а також окремі опуси Й.С.Баха і Й.Брамса, Ж.Бізе і К.Дебюсі, Б.Бартока і Б.Бріттена, С.Прокоф’єва і Д.Шостаковича.

Серед українських композиторів – співців дитячого всесвіту постають: М.Лисенко, В.Косенко, В.Барвінський, М.Скорик, Б.Фільц і звичайно ж, добре відомий нам – Микола Ластовецький. Його ім’я вже давно і назавжди вписано «золотими літерами» не лише в історію нашого навчального закладу, який він очолював більше 30-ти років, але й тісно переплетено з долями цілої мистецької родини Дрогобича і кожного з нас.

Микола Ластовецький – лауреат численних премій і володар багатьох нагород: заслужений діяч мистецтв України, композитор, член Національної спілки композиторів України, лауреат міжнародної премії ім.С.С.Гулака-Артемовського, голова науково-культурологічного товариства ім.В.Барвінського, педагог, музикознавець, публіцист, музичний критик і громадський діяч відомий далеко за межами нашої держави. А ще цьогорічний ювіляр і найголовніше, автор більше як 150 дитячих п’єс для фортепіано.

До дитячої музики Микола Адамович звернувся вже маючи великий досвід і напрацювання в різних музичних жанрах – симфонічному, камерно-інструментальному, вокальному, хоровому, сценічно-театральному. Таке покликання і певну потребу запалили власні діти – донечка і син, а продовжили – мабуть внуки.

В чому ж полягає унікальність музики для дітей Ластовецького? В першу чергу привертає увагу розмаїття абсолютно зримих образів, які будять в уяві юних музикантів дивовижний світ мрій, фантазій, переживань і захоплень. Важливим є те, що композитор, окрім морально-естетичних цілей – виховання змалку музичного смаку, прищеплення національного елементу, пробудження творчої уяви, ставить ще інші, методичні завдання пов’язані з професійним розвитком техніки, внутрішнього слуху, ладово-гармонічного і темпо-ритмічного відчуття. Адже кожна п’єса, навіть найпростіша, це цілий комплекс зовнішніх і внутрішніх аспектів, які крок за кроком всесторонньо формують майбутнього музиканта.

Ці п’єси є різного рівня складності, але настільки багатогранні, різножанрові, різнопланові і глибокі у своїй простоті чи то, прості у своїй глибині, що їх виконання передбачено в різних вікових категоріях. Їх залюбки вчать і представляють учні школи педагогічної практики, студенти коледжу і навіть музичного інституту чи академії.

Велика честь, відповідальність, але разом з тим приємність і гордість була покладена на наших виконавців, адже їх слухав сам автор! Перед глядачами один за одним поставали неперевершені образи – жартівливі «Пудель та ротвейлер» і «Пустун-кривляка», колоритні «Гуцулка» і «Танець поважних газдів», запальні «Міні-регтайм» і скерцо «Навздогін» та цілий спектр лірико-елегійних «Прелюдія кіноностальгія», «Пісня мандрівника», «На рідних просторах» і улюблений «Театральний романс». Особливого настрою цьому музичному калейдоскопу додавав вдало підібраний сюжетний відеоряд, який підготували і продемонстрували студентки ІІ курсу відділу хорового диригування – Василиків Мар’яна і Радяк Тетяна.

Але найвідповідальніша роль в організації та проведенні цього музичного свята належить мудрим і терпеливим, талановитим і творчим викладачам відділу загального фортепіано: Бартків І.Л., Бурді Р.Л., Бринич М.О., Кльосовій Н.Ю., Мазур О.М., Німченко У.О., Пінчук І.М., Чайківській Л.І., Чумак В.В., під керівництвом Анжели Мішаніної.

Їх сумлінна праця і великий творчий потенціал, відданість справі та індивідуальний підхід до кожного студента, вилилися у таке натхненне, проникливе та щире виконання творів Миколи Ластовецького. Отож, подякуємо всім, хто долучився до цієї імпрези та вклав частинку свого серця, щоб подарувати глядачам море вражень і задоволення.

Зоряна Лельо,

викладач відділу теорії музики ДМК ім.В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування