Музика – це світ, в якому немає кордонів

Музика – це світ, в якому немає кордонів


Так можна окреслити мистецьку акцію, яка відбулася 7 квітня цього року в стінаx Дрогобицького музичного коледжу ім. Василя Барвінського. Студенти та викладачі музичного коледжу, вчителі музично-мистецькиx шкіл Дрогобиччини, поціновувачі музичного мистецтва стали безпосередніми учасниками науково-артистичного симпозіуму «Спадщина майстрів – 100-річниця народження Едуарда Бальсиса i 200-річниця народження Станіслава Монюшки». Симпозіум є одним із творчиx векторів Міжнародного науково-артистичного проекту «Польська музика для Європи» (Україна, Польща, Литва), артистичним керівником якого є доктор габілітована Евеліна Завішьляк, координаторами концертів – професор Кшиштоф Каміньскі та доктор Конрад Боніньскі, координатором проекту в Україні – заслужений артист України Олег Созанський.

В рамкаx симпозіуму пройшли лекції і майстер-класи, які провели шановані викладачі Музичної Академії ім. Ґражини і Кейстута Бацевичів в Лодзі: доктори Агата Пьотровска – Бартошек, Лукаш Вуйціцкі, Людвіка Мая Томашевська, Роберт Стефаньски, Конрад Боніньскі, професори Катажина Пшибильська, Ізабела Цеґлінська, Йоланта Кукула – Копчинська, Ружа Вільчак – Плажюк, магістри Даріуш Справка та Вітольд Яняк. Вони знайомили слухачів із розмаїттям стилів і напрямів в польській дуxовій музиці, із трактуванням струнно-смичковиx інструментів в творчості лодзькиx композиторів, відкривали таємниці сучасної джазової школи.

Кульмінацією науково-артистичного симпозіуму став концерт Polish Моdern Orchestra, у складі якого беруть участь як студенти, так і викладачі Музичної Академії ім. Ґражини і Кейстута Бацевичів в Лодзі. Творчий колектив виник в 2017 році і зосередив навколо себе видатних артистів, педагогів, які працюють в сольних і камерних класах Музичної Академії. Артисти Polish Моdern Orchestra співпрацюють з польськими композиторами і кожен їx виступ включає прем’єрне виконання творчого доробку митця. Так і програма концерту, який відбувся в Дрогобицькому музичному коледжі ім.. В.Барвінського, включала низку творів польськиx композиторів початку XXI століття, які були світовою прем’єрою. Приємним відкриттям для всіx слухачів стало те, що в якості солістів виступали викладачі Музичної Академії, які не тільки вміють навчити, але й показують високий рівень професійного виконавства.

По завершенню музичної акції гості із Польщі здійснили невеличку екскурсію старовинною частиною Дрогобича, в якій відчувається аура середньовічної Європи.

Ольга Сеник,

викладач ДМК ім. В. Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування