Музика у часі і просторі

Музика у часі і просторі


(день другий)

В рамках фестивалю, присвяченому 130-річчю від дня народження Василя Барвінського , 16 лютого у великому залі Дрогобицького музичного коледжу , що носить його ім’я відбулася цікава творча подія. Гостями фестивалю були відомі Львівські музиканти, солісти обласної філармонії, Заслужені артисти України: піаністка Оксана Рапіта та камерний ансамбль Наталія Дитюк (сопрано) – Мирослав Драган (фортепіано).

Професор Національної музичної академії ім. М. Лисенка Оксана Рапіта належить до виконавців, чиє мистецтво відоме не тільки в Україні, але далеко за її межами. Вона лауреат багато численних конкурсів та фестивалів, веде інтенсивну концертну діяльність. Володіючи значним репертуаром від музики бароко до сучасності, О. Рапіта у своїй творчості найповніше репрезентує твори українських композиторів. У концерті піаністка виконала Прелюдії для фортепіано В. Барвінського: №1, мі-мінор, яка поєднала в собі надзвичайний жанровий синтез: романтичної прелюдії та сицесійної естетики; № 4, сі бемоль-мінор, що виконує у циклі функцію повільної частини (композитор дав їй назву» Хорал»); №5, до-мінор, яка є драматичним фіналом циклу. Із неопублікованих за життя композитора трьох прелюдій, у концерті прозвучали: Прелюдії №1, фа-мажор,наповнена пристрасною романтичною лірикою та №3, до дієз-мажор, життєрадісне легке скерцо, натхненне юною силою спонтанною і вільною – однак виваженою і впорядкованою.

Гра О. Рапіти вразила змістовністю та творчою вдумливістю – повнокровною та багатою духовно. Говорячи про майстерність виконання слід відзначити, що фортепіано звучить у піаністки співуче, різнобарвно по динаміці та тембровій палітрі; разом з тим, у грі п. Оксани вражає блискуча техніка, сила і впевненість піанізму.

Також у концерті виступив камерний дует Наталія Дитюк (сопрано) – Мирослав Драган (фортепіано). У їх натхненному виконанні солоспівів В. Барвінського кожна музична фраза зігріта подихом глибокого почуття, а драматична насиченість така, що заставляє слухача співпереживати разом з виконавцями. Чудовий, свіжий голос великого діапазону, виконавське обдарування співачки Н. Дитюк відразу захопили публіку. Інтепритаторські концепції солістки такі, що у трактовку солоспівів В. Барвінського, вона привнесла свіжі штрихи та деталі: при виконанні солоспівів «Ой люлі, люлі» сл. Т. Шевченка, « Місяцю-князю» сл. І. Франка старалася віднайти новий синтез ліричного і драматичного начал у цій музиці, надати своєму виконанню більшої об’єктивності завдяки чудовому артистизму. Слухаючи Н. Дитюк чітко розумієш, наскільки різноманітний її підхід до «емоційної серцевини» В. Барвінського, це помітно у таких солоспівах, як «Вечером в хаті» сл. Б. Лепкого та «Колисанка» Г. Чупринки. Кожна заспівана артисткою фраза вражає емоційною відвертістю, багатством звукових барв, тонкістю нюансування. На емоційному піднесенні та душевній окриленості прозвучав солоспів «Сонет» на сл. І. Франка – ода пісні, романтичний апофеоз концерту.

Гармонійний ансамбль зі співачкою склав піаніст Мирослав Драган – постійний партнер Н. Дитюк по виступах на концертній естраді. Оскільки, у солоспівах В. Барвінського новим стає співвідношення слова і музики то роль партії фортепіано дуже важлива: вона несе велику художню виразність, вражає фактурною розвиненістю, інтенсивністю розвитку, збагачуючись тембрально сприяє симфонізації жанру романсу, що приводить до перетворення солоспівів на вокально-інструментальні поеми. Саме завдяки професіоналізму М. Драгана як піаніста, відбулося дуже вдале співвиконання солоспівів. Нерідко партія фортепіано стає центром інтерпретації, у значній мірі сприяючи створенню художнього образу в цілому.

Виступи виконавців доповнили коментарі та вступне слово зроблені Надією Макуцькою, викладачем-методистом музично-теоретичного відділу Дрогобицького музичного коледжу ім. В. Барвінського.

Віриться, що спогади слухачів про концерт із фортепіанних творів та солоспівів В. Барвінського залишаться теплими і сердечними, як це буває переважно після зустрічі з музикантами по-справжньому серйозними і зрілими.

Надія Макуцька,

викладач Дрогобицького музичного коледжу ім. В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування