Музика, яка торкає серце…

Музика, яка торкає серце…


2 червня 2021 року в залі Дрогобицького музичного фахового коледжу ім. В. Барвінського відбувся концерт гітариста Мар’яна Карпінського та презентація його дебютного авторського альбому «Madness».

Після закінчення ДМФК ім. В. Барвінського Мар’ян Карпінський став студентом Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка (факультет джазу та популярної музики). Творча співпраця із різними мистецькими колективами, зокрема і «Лабораторія джазу 102» у стінах рідної alma mater (клас викл. Я. Проціва), вивчення класичної та сучасної гітарної музики ще в музичній школі (клас викл. П.Кордиша) та згодом у музичному коледжі (клас викл. А.Вербіцької та М.Гев) – все це формувало Мар’яна, як музиканта-виконавця, як творчу особистість.

Навчаючись ще на третьому курсі музичного коледжу, Мар’ян Карпінський уже презентував себе як юний автор композицій для гітари. Так, деякі із перших творів звучали на тематичних концертах по класу гітари. Згадуючи ці виступи, хочу відзначити, що це були дуже оригінальні та цікаві перші спроби композиторського пера гітариста.

І ось, через декілька років, наш випускник Мар’ян Карпінський завітав в гості до рідного навчального закладу із особливою подією – презентацією дебютного авторського альбому гітарної музики «Madness» (2021).

Музика тонкого відчуття світу, філософія сприйняття та дуже особисте, пережите серцем – все це знайшло місце у авторських композиціях Мар’яна Карпінського, який вперше показав себе як молодий автор і талановитий виконавець. Дуже символічно, що саме у стінах alma mater дебютно прозвучали ці оригінальні композиції для гітари. Рідні, викладачі, друзі та знайомі – захопливо сприймали музику, яку Мар’ян доповнював своїми цікавими розповідями щодо написання…

Першим номером концертної програми став твір Й. С. Баха «Прелюдія D-dur» (BWV 998). У такий спосіб Мар’ян Карпінський висловив знак шани і поваги до творчості композитора епохи бароко. Саме ця музика навчила його розуміти гармонію звуків та філософію музичного мислення.

Продовженням творчої зустрічі стала презентація уже авторського доробку молодого гітариста – дебютного альбому «Madness», що перекладається, як безумство. За словами Мар’яна Карпінського: «сучасний світ сповнений безумства… І воно є повсюди – в житті, в політиці, в освіті, в медицині, у відносинах між людьми. Цим альбомом я хочу донести те, що кожен голос вартий уваги… Якщо вам є що сказати – то говоріть, є що написати – пишіть, є про що заспівати – то співайте!.. Нами дуже довго керували за допомогою страху, але це шлях в нікуди. Справді вірний, єдиний шлях – це добро, любов, толерантність та взаємодопомога!».

Насправді, молодий автор у своєму творчому задумі піднімає дуже болючі питання сьогодення – моралі, психологічної боротьби із своїми внутрішніми почуттями, проблеми творчої самореалізації… В музично-виразовому плані він використовує широку палітру виразових засобів та прийомів гри на гітарі. Надзвичайно чуттєве і вібруюче piano, глибоке apoyando басових мелодій та нові авторські перкусійні елементи.

Структура гітарного альбому Мар’яна Карпінського – це вісім завершених композицій для гітари соло, але в цілому об’єднаних спільним філософським задумом, що побудований на музичних світовідчуттях.

Варто перелічити усі ці твори та їх смислове навантаження, оскільки тільки так у повній мірі розуміємо задум автора.

Отже:

  1. «Apology» (Пробачення) – це свого роду каяття за усі ті вчинки, за які автор просить пробачення…
  2. «Collapse» (Колапс) – твір про те, як світ автора перевернувся з «голови на ноги» у переломні моменти боротьби за життя, на межі із прірвою…
  3. «Curiosity» (Допитливість) – це музичне осмислення того, що усі ми народжуємось допитливими дітьми. Але, виростаючи, під впливом суспільства, ця допитливість кудись зникає… На думку Мар’яна Карпінського, варто зберігати цю допитливість протягом усього життя. Саме вона розвиває спостережливість і навіть саме той момент присутності цієї музики у його житті.
  4. «Fever» (Гарячка) – під час гарячки людина переживає всю палітру відчуттів: від страху до спокою, від цікавості до байдужості, від злості до радості, від щастя до депресії, від тривоги до блаженства… За словами автора: «Саме так я би охарактеризував свої неповторні студентські роки!»
  5. «Voices» (Голоси) – упродовж всього життя людину оточують інші люди, які передають знання своїми голосами. Часом буває важко почути свій голос серед незліченної кількості оточуючих голосів. Щоб почути свій голос потрібно слухати дуже уважно… Заглибившись в середину себе, почути саме свій внутрішній голос – що він говорить?.. І саме це вартує того – пізнання себе!
  6. «Pondering» (Роздум) – напевно більшість часу людина проводить наодинці із своїми думками… Цей стан неможливо передати словами, тому автор спробував передати його музикою, мажоро-мінорними гармоніями, легкістю висхідних та низхідних пасажів.
  7. «Perplexity» (Заплутаність) – часто люди придумують собі якісь перешкоди… Але, насправді, єдина перешкода, яка існує – це і є сама людина! Ми навіть не усвідомлюємо, наскільки ми є сильні, коли володіємо собою. І наскільки безпорадні, коли не можемо розібратися в самому ж собі…
  8. «Confusion» (Спантеличення) – повертаючись до теми твору «Voices» – велика кількість голосів дуже легко може спантеличити людину… Але той, хто уважно слухає, завжди зможе повернути на свою життєву стежину…

Глибокий філософський задум Мар’яна Карпінського втілився у музиці альбому «Madness» і не залишив нікого байдужим у залі музичного коледжу. Бо те, що пережите і щире, завжди зворушує до глибини душі. Перед публікою на сцені розкрилось чутливе серце та глибоке мислення молодого автора.

Попереду у молодого гітариста – новий етап творчості, а саме: популяризація авторської музики на різноманітних мистецьких online-платформах, музичних майданчиках України та світу.

…Це музика, яка торкає серце, спонукає мислити нестандартно! …Це пережиті почуття, які близькі кожному із нас. Занурившись у світ музики надзвичайно глибокого, чуйного автора і виконавця Мар’яна Карпінського, розумієш, що у ній відображене усе наше життя. Радість і смуток, піднесення і розпач, захоплення і сльози – це ті пережиті моменти, котрі шліфують і вдосконалюють особистість, волю, талант…

Пишаємося нашим випускником Мар’яном Карпінським і бажаємо йому успіхів у житті та творчості!

Марія Гев,

викладач ДМФК ім. В. Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування