Ми на вічнім шляху до Шевченка…

Ми на вічнім шляху до Шевченка…


Слово Тарасове струнами б’ється.

Ходить між люди – з серця до серця.

Ходить між люди, лине світами –

Так йому жити й жити віками.

Життя Тараса Григоровича Шевченка – символ тернистого шляху боротьби за свободу. Воно постало перед українцями живим прикладом того, як можна крок за кроком звільнятися з полону пригніченості, зневіри, комплексу меншовартості і національної депресії. Минають роки, століття, а гострота і сила Шевченкового слова живе.

Тарас Шевченко для українського народу не лише геніальний поет, а його сумління, совість, бунтівний розум, його ніжне щире серце, сповнене великою любов’ю і безмежним стражданням. Ось чому його люблять і шанують усі — незалежно від віку, естетичних уподобань, ідейних позицій.

Саме під таким гаслом шанували Великого поета в стінах Дрогобицького музичного фахового коледжу імені В. Барвінського 10 березня 2021 року. Літературно-музична композиція «Тарас Шевченко – великий син України» стала цілісною картиною взаємопроникнення двох видів мистецтв – музики і літератури та чітко окреслила основні грані Шевченківського генія.

Вступом та своєрідним епіграфом концерту стало прем’єрне в стінах коледжу виконання солістами В. Гамар та Н. Цигилик-Чумак у супроводі камерного оркестру під керівництвом Р. Багрія, концертмейстер – В. Чумак, композиції Л. Тельнюк на слова Т. Шевченка «Все упованіє моє», яку пронизували найтонші емоційні відтінки, співзвучні долі митця.

Продовжуючи лінію вступу М. Стецик – кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І. Франка – в своїй промові торкнулась як героїчного стержня творчої особистості Т. Шевченка, так і світу його особистих почуттів.

Камерно-вокальні шедеври у виконанні солістів А. Боженського, Н. Цигилик-Чумак, Л. Павлінської, І. Конющака, Н. Баб’як, І. Турканика, А. Торговецького та А. Мхітарян (клас викладача Л. Хороб) у супроводі концертмейстерів О. Частнікової, Ю. Бурди, І. Маркович та О.-В. Янушевич (клас викладача Д. Павлик), Я. Ляхович (клас викладача Н. Рудавської), А. Марчишин (клас викладача В. Бурої) створили калейдоскопічне полотно багатогранності та невичерпності творчості поета. А неперевершене декламування літературних зразків студентами С. Ценко, Ю. Федоляк, А.-М. Іваночко та М. Кісіль, який підготувала О. Кретович, додали цілісності та єдності композиції.

Своєрідною кульмінацією стало виконання музично-хореографічної композиції «Тополя» М. Коцемірою, Д. Паламарем та І. Хоркавцівим у супроводі колективу студентів факультету початкової та мистецької освіти ДДПУ імені І. Франка під керівництвом М. Марушки – саме цим твором організатори ще більше підкреслили актуальність творів поета в сучасному молодіжному світі.

Логічним монументальним завершенням заходу стало виконання твору Т. Петриненка «Молитва» солістами Н. Цигилик-Чумак та А. Боженським у супроводі капели бандуристів під керівництвом О. Пришляк.

Доцільні та влучні коментарі ведучих – студентів теоретичного відділу А.-М. Григель та Т. Бабій допомагали слухачам в повній мірі орієнтуватись в цій багатогранній та багатоплановій літературно-музичній композиції.

Загалом весь захід знайшов відгук в серцях слухачів, про що свідчили оплески залу (всі карантинні умови було збережено).

О.Рудавська,

викладач Дрогобицького музичного фахового коледжу ім. В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування