Ми всі  грані одного діаманту, ім’я якому – Україна !

Ми всі грані одного діаманту, ім’я якому – Україна !


14-15 грудня цього року відбулася знакова подія, яка сколихнула захід і схід України і яка ще довго бринітиме світлими спогадами в душі тих, хто долучився до неї. В рамках програми “Український Донбас” за сприянням Львівської та Луганської обласних рад та облдержадміністрацій, Департаментів з питань культури, національностей та релігій цих областей була організована поїздка творчих колективів Дрогобицького музичного коледжу ім. Василя Барвінського на Луганщину. Приймаючою стороною виступило Управління культури, національностей та релігій Луганської ОДА та її очільниця Аліна Адамчук і Сєвєродонецьке обласне музичне училище ім. С. Прокоф’єва (Заслужений діяч мистецтв України, директор Марина Яворська). Студенти відгукнулися на пропозицію участі у проекті з великим патріотичним піднесенням та ентузіазмом, адже вони неодноразово проводять різноманітні волонтерські акції. До творчого проекту долучилися і волонтери «Дрогобич-SOS – Допомога армії» на чолі із Миколою Походжаєм, який передав у подарунок ювілейне видання творів Івана Франка та альбоми із світлинами про Дрогобич та Дрогобиччину. Свою частку у подарунок вніс студентський капелан о. Євген, надавши духовну літературу. Окрасою мистецького дарунку стала ікона «Богоматір Оранта», написана українським художником-реставратором та іконописцем Левком Скопом.

Довгі вечори репетицій, обговорення та укладання концертних програм формували творчу атмосферу поїздки. І ось культурно-мистецький десант у складі 11 викладачів та 28 студентів народного та струнного відділу відправились у Сєвєродонецьк, щоб подарувати нашим колегам чарівний світ західноукраїнської музики.

Два дні перебування творчих колективів з Дрогобича були надзвичайно насиченими. Екскурсія навчальним корпусом Сєвєродонецького музичного училища, круглий стіл, під час якого студенти розповідали про історію створення своїх навчальних закладів, про традиції та про кращих випускників, а також показали презентацію своїх альма матер – все це стало зачином вервички різноманітних заходів. Спілкування у невимушеній атмосфері, питання про навчання та дозвілля свідчили, що живемо ми у таких історично різних містах, але вчимося у закладах з однаковою творчою атмосферою та студентським життям. Дорогою єдності між Заходом та Сходом став шлях від Дрогобича до Сєвєродонецька, який блакитними і жовтими сердечками виклали на мапі України студенти обох навчальних закладів.

Першою кульмінацією творчої акції стала презентація наших галицьких Різдвяних традицій. Хор музичного училища (худ. керівник та диригент Ольга Міхалєва) на правах господарів зустрів нас колядками та щедрівками, які споконвіку звучали на Слобожанщині. І тоді слово перейшло до нас. Розповідь викладача-музикознавця Дрогобицького музичного коледжу Ольги Сеник занурила присутніх глядачів у атмосферу Різдвяних традицій на Галичині. Фейєрверком колядок та театрального дійства вибухнув вертеп, який розіграли студенти коледжу. У величальній колядці «Бог Предвічний» злилися голоси наших студентів та студентів хорового відділу музичного училища Сєвєродонецька.

Атмосферою дружнього спілкування був наповнений «Музичний діалог», під час якого студенти та викладачі предметно-циклової комісії «Народні інструменти» обох закладів розказували про свою роботу та навчання, обмінювалися цікавинками виконавського репертуару, слухали гру кращих студентів. Захоплюючою та емоційною була розповідь викладача-методиста Ольги Сеник про трагічну долю Василя Барвінського – видатного композитора, піаніста, педагога, чиє ім’я з гордістю носить Дрогобицький музичний коледж.

А ввечері студенти, викладачі, пересічні мешканці міста, які заповнили до країв Концертний зал музичного училища, насолоджувалися чарівним світом української музики, що лунала у виконанні творчих колективів нашого коледжу: капели бандуристів (худ. керівник і диригент Ореста Пришляк), оркестру українських народних інструментів (худ. керівник і диригент Юрій Чумак, концертмейстери Сергій Фендак, Юрій Печунка, Юрій Дякунчак, Михайло Тиновський, Микола Цюрик) та дуету бандуристок «Берегиня» у складі Наталії Цигилик-Чумак та Наталії Гамар. Віртуозними переливами звуків вигравала сопілка в руках Василя Гамара, переносячи слухачів у казковий колорит Карпатських гір. Емоційна і креативна ведуча Наталія Пасічник поєднувала номери концерту у різнобарвне музичне полотно. А коли зазвучала фінальна пісня «Ти моя, Україно» у виконанні Мар’яна Подоляка, зал стоячи аплодував виконавцям. Світилися щирою непідробною радістю обличчя молоді, блищали сльози розчулення в очах старшого покоління… Зі словами подяки і щирого захоплення привітала гостей заступник Голови Луганської ОДА Ольга Лішик. І музичним сувеніром від господарів закладу став виступ естрадного оркестру (худ. керівник і диригент Сергій Бихун).

Наступний день нашого візиту розпочався із знайомства з Сєвєродонецьком та його мешканцями. Ми побачили вулиці, сквери та будівлі міста, відвідали духовний центр «Хресто-Воздвиженська церква» та арт-галерею. Родзинкою дня стало спілкування із головою Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрієм Гарбузом, який наголосив на важливості цього проекту у справі єдності нашої країни. Студенти заспівали для губернатора області віночок із колядок і зробили світлини на пам’ять. А студент нашого музичного коледжу М. Подоляк настільки вразив міську адміністрацію своїм сольним співом, що був запрошений як почесний гість для участі в обласному мистецькому заході «Сяйво талантів».

Продовженням творчої акції «Мистецтво без меж» став концерт у міській дитячій школі мистецтв м. Рубіжне (директор Олена Ганшина), де творчі колективи Дрогобицького музичного коледжу продемонстрували дітям та їх батькам кращі номери своєї творчої програми і «Вертеп». Маленькі глядачі із широко розкритими очима слухали заворожуючу українську музику, в якій звучали бандури, сопілка, бубен. Після концерту дітлахи, пробігаючи повз нас, казали: «Дякую! Нам сподобалось!»

Як одна яскрава мить пролетіли два дні перебування наших творчих колективів у Сєвєродонецьку, де ми залишили нових, але таких щирих і відвертих друзів. Викладачі і студенти жалкували, що так мало часу ми у них гостювали, адже ми привезли їм музику, під яку хочеться танцювати і плакати (за словами однієї із викладачів). Прощальним сувеніром від вдячних колег стало запрошення на прем’єрну виставу «Пошились у дурні» М.Кропивницького, яку поставив Луганський обласний академічний український театр.

Висловлюємо велику подяку директору Департаменту з питань культури національностей та релігій Львівської області Мирославі Туркало за ідею та втілення цього заходу. Щира і безмежна подяка господарям за феєричний і незабутній прийом. Ми пишаємося рішучістю наших студентів, які не висловили найменшого сумніву у необхідності втілення проекту, який носив символічну назву “Мистецтво без меж” і який показав, що ми водночас і різні, і маємо багато спільного. Ми всі грані одного діаманту, ім’я якому – Україна !

Ольга Сеник,

викладач-методист

Дрогобицького музичного коледжу ім. В. Барвінського

This slideshow requires JavaScript.

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування