Мистецтво заради перемоги

Мистецтво заради перемоги


В рамках партнерської угоди між Львівщиною та муніципалітетом м. Каунас (Литва) започатковано новий проєкт молодіжних освітніх та культурних обмінів з символічною назвою «Мистецтво заради перемоги», підтриманий Департаментом з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА.

В його рамках в період з 10 по 16 квітня студенти коледжу з культурною місією перебували в Каунасі та мали можливість спілкування зі своїми литовськими колегами, знайомилися з місцевим фольклором, культурною спадщиною, історією краю, особливостями системи європейської освіти, а також презентували своє мистецтво під час спільного концерту у Музичній школі міста.

Перший день перебування – надзвичайно активний! Відвідини Центру національної культури, де наша студентська молодь мала можливість поспілкуватися зі своїми литовськими однолітками, взяти участь у майстер-класах, вивчити місцевий фольклор, поділитися власними культурними здобутками, прогулянка містом, екскурсія прикладом неформальної європейської освіти – Дитячою школи безпеки. Тут також учасники проєкту брали участь в освітньому процесі, проведення майстер-класів з тімбілдінгу, пропаганди здорового способу життя, екології, фізичного виховання тощо.

День другий. Відвідини відновленої будівлі колишньої резиденції великих князів Литовських, яка є частиною комплексу замків, розташована у Вільнюсі на Кафедральній площі міста. Слухаючи гіда (молода людина, яка приїхала з України втікаючи від війни) чуємо: “це копії, оскільки оригінали викрадені та вивезені за часів союзу, це знищено, оскільки стояло завдання стерти історичну пам’ять, на цьому місці був палац піонерів” тощо, розуміємо наскільки близькі духом народи України та Литви. Але ж наскільки потрібно любити і шанувати свою історію, щоб відновити все в таких масштабах! Музей вражає, кількість археологічних знахідок величезна, ведеться постійна наукова і пошукова діяльність, на прикладах історії виховується молоде покоління.

Наступна локація – Литовська академія музики та театру у Вільнюсі. Спілкування з студентами та адміністрацією закладу, дискусія про системи музичної освіти в наших країнах. Нотні видання музики Василя Барвінського та відомого Дрогобицького сучасного композитора Миколи Ластовецького подаровані бібліотеці академії, тож, маємо надію, українська музика буде поширюватися в європейському культурному просторі.

День третій. Спільний концерт студентів та викладачів Дрогобицького музичного коледжу імені Василя Барвінського з учнями та викладачами мистецьких шкіл Каунаса – 1-ї музичної школи та музичного відділення гімназії. Чудова атмосфера, слова подяки Литовському народу за всю допомогу і підтримку, які лунали з нашого боку, обіцянки щодо подальшого сприяння Україні у її боротьбі з агресором з боку господарів! Щиро дякуємо Agne Sipaviciene за теплий прийом і гостинність. Підписано угоду про подальшу співпрацю між нашими інституціями, тож сьогоднішня творча зустріч стала лише першою ластівкою!

Родзинкою заходу стало спільне виконання студентами, учнями та вчителями наших навчальних закладів славної “Мелодії” Мирослава Скорика, яка є зараз символом України у світі. Також окрасою концерту стало звучання національних інструментів – бандури, цимбал, birbyne, kankles, lamzdelis. Сюрпризом стала й участь у концерті наших співгромадян, які сьогодні проживають і працюють у Литві. Після концерту – традиційне чаювання, обговорення освітнього і культурного законодавства в наших країнах, шляхи подолання певних проблем, обмін досвідом, розмови, спів.

День четвертий. Сучасна наука може бути цікавою. Студенти працювали сьогодні в сучасних кабінетах хімії та біології Академії міста Каунас. Проте, творчість бере своє і завдяки креативу молоді у пробірках “опинилися” національні прапори наших дружніх держав.

Наступна локація – пам’ятник ренесансу, містечко над Каунасом – Раудондваріс. Нині тут знаходиться музей Тишкевичів та відомого литовського композитора Юозаса Науяліса, уродженця Раудондвариса, а на фасаді поряд із національним прапором Литви майорить наше знамено!

Ну а після обіду, знову музика. Міська влада Каунаса дозволила проведення благодійної музичної акції в центральній частині міста, тож студенти з викладачами коледжу вкотре попрацювали на користь нашої спільної Перемоги. + 400 євро у благодійну скарбничку для допомоги Захисникам України. Все буде Україна!

Проте, все хороше, нажаль, швидко закінчуються.

На завершення (п’ятий день) – екскурсія в Національний художній музей ім. Чюрльоніса. Митець вважається одним із новаторів абстрактного модерну в Європі. За своє коротке життя Мікалоюс створив близько 400 музичних п’єс, 300 картин, а також безліч літературних творів, віршів. Чюрльоніс жив музикою – залишався професійним музикантом і композитором, викладав фортепіано, його живопис завжди відображав не тільки його музикальність, але, в сутності, його життя всередині музичних звучань – всередині ритму, мелодії, гармонії, тембру. Більшість картин художника розміщені в М. К. Чюрльоніса Національному художньому музеї в Каунасі.

Вчергове висловлюємо щирі слова подяки всім причетним до втілення проєкту із символічною назвою “Мистецтво заради перемоги” – Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА та його очільниці Ірині Гаврилюк, муніципалітету м. Каунас та його провідному спеціалісту Gintaras Balciunas, Kauno 1- OJI Muzikos mokykla, Agne Sipaviciene, Raimundas Šmitas.

Сьогодні, мабуть, як ніколи, важливо нести українську культуру у європейський простір, робити максимум для інтеграції нашої держави у європейське співтовариство, доносити правдиву інформацію про жахіття війни в Україні! А Литва наразі є однією з тих країн, які у даний момент робить все можливе для допомоги і підтримки нас, тож сподіваємося на подальшу творчу співпрацю!

Юрій Чумак,

кандидат мистецтвознавства, в.о. директора ДМФК ім.В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування