Наше сонечко грає на фортепіано

Наше сонечко грає на фортепіано


Презентація збірника дитячих пєс Василя Барвінського для фортепіано

2023 рік справедливо називаємо роком Василя Барвінського, ім’я якого було присвоєно Дрогобицькому музичному училищу (тепер коледжу) з нагоди 50-ти річчя навчального закладу.

20 лютого виповнилося 135 років від дня народження композитора, а 9 червня – 60 років від дня його смерті.

Впродовж ювілейного року в рамках проєкту «Наш Барвінський» відбувалися значні мистецькі події, присвячені ювілею композитора В.Барвінського. Це серія концертів за участю викладачів та студентів нашого коледжу, створення відеопрезентацій про композитора (викладачі Л. Соловей, Л. Щурик, Ю.Бурда), всеукраїнська науково-практична конференція «Музична Україніка», музикознавчі студентські читання «Креативний музикознавець», музичний фестиваль «Українська музика в часі і просторі», відкритий регіональний конкурс з музично-теоретичних дисциплін «Барвін’ок» та читання авторських поезій студентами («Доля славетного митця» М.Кісіль, і «Колискова» С.Дирів).

Гарною традицією стало видання збірників статей, матеріалів, присвячених діяльності Василя Барвінського, а також публікації творів композитора.

Не може не порадувати те, що незважаючи на трагічні події в Україні та значні фінансові труднощі, які змушена долати музична думка, в Дрогобичі побачив світ збірник дитячих п’єс для фортепіано В. Барвінського «Наше сонечко грає на фортепіано». Редактором-упорядником його є Оксана Терлецька-Фиштик, викладач методист, заслужена діячка естрадного мистецтва України, а рецензентами: Юрій Чумак – директор Дрогобицького музичного фахового коледжу імені Василя Барвінського; Уляна Граб і Оксана Письменна – професорки Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка.

Збірник складається з передмови «В осяянні славетного імені», автором якої є Юлія Фиштик – наша випускниця, а тепер студентка Львівської національної академії ім. М. Лисенка, лауреатка літературно-мистецької премії імені Вільгельма Магера (Німеччина). Вона викладена українською та англійською мовами. До збірника увійшли вісімнадцять із двадцяти фортепіанних п’єс, а також ілюстрації титульної сторінки першого видання збірки, яке зберігається у кімнаті-музеї Дрогобицького музичного коледжу імені В.Барвінського, ілюстрації Романа Яримовича (Якимовича) «Наше сонечко грає на фортепіано» у суцвітті мов, сторінка з прижиттєвим автографом композитора, ілюстрації до творів композитора і світлини титульних сторінок різних збірників дитячих творів Василя Барвінського.

Заслуговує на особливу увагу саме оформлення нотного збірника, який професійно виконаний поліграфічно, атласна суперобкладинка та зручний шрифт. Невипадково вибраний і колір обкладинки – жовтий, як символ сонця.

Видання адресоване учням та викладачам музичних шкіл, студій, музично-педагогічних закладів культури та освіти для популяризації української дитячої фортепіанної музики. Барвиста програмність, образна яскравість, піаністична зручність і зв’язок з народною пісенністю сприяють виконанню цих творів.

Тож, всьому колективу, причетному до видання збірника і видавництву «Посвіт», належить висловити подяку і побажати творчих успіхів у нових проєктах.

Отож, 11 жовтня в кімнаті-музеї В. Барвінського Дрогобицького Музичного Фахового Коледжу відбулася презентація збірника «Наше сонечко грає на фортепіано» В. Барвінського, редакторами і упорядниками якого є Оксана Терлецька-Фиштик та Юлія Фиштик. Багато щирих і вдячних слів прозвучало з уст Юрія Чумака, Миколи Ластовецького, Володимира Грабовського, Миколи Фендака, Оксани Кіселичник, Лариси Соловей та інші.

Любов Щурик,

викладач ДМФК ім.В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування