«Наше сонечко грає на фортепіано»

«Наше сонечко грає на фортепіано»


«Наше сонечко грає на фортепіано», саме з виконання п’єс цієї збірочки учні школи педагогічної практики Дрогобицького музичного коледжу розпочали концерт, присвячений 130-річчю від дня народження Василя Барвінського.

Фортепіанна педагогіка приваблювала В.Барвінського до кінця життя: «учнів і діток я завжди любив, що й навіть не відмовився вчити їх в музичній десятирічці, аби не втрачати контакту з дітьми». Збірочка присвячена доньці його друзів, Марічці Пшеничці, яка стала відомим музикознавцем М.Загайкевич.

Твори збірки є високохудожнім матеріалом, необхідним дітям на початковому етапі їх музичного виховання і стали основою навчання гри на фортепіано.

Композитор створив п’єси, близькі і зрозумілі дітям як за формою, так і за образним змістом. Мініатюри різні за характером, жваві і задумливі, радісні і сумовиті, але всі вони пов’язані з українською піснею і танцем. Василь Барвінський, який дуже любив дітей, намагався своїми творами розвинути музично-естетичний смак дитини саме українською музикою, «мав намір з дитинства виховувати їх у любові до народної пісні», так визначив мету створення цих фортепіанних п’єс автор музики.

«Обжинкова пісня», «Коломийка», «Горобчик», «Сонечко», «Колискова», «Зайчик», «Дощик», «Півники молотять», «Сорока-ворона» прозвучали у виконанні учнів Оксани Чайковської, Софії Сятецької, Вікторії Летнянки, Марії Белз, Анастасії Макогон, Анни Палюн, Соломії Сопотницької, Назара Рака.

На основі українського фольклору написані і п’єси збірників «Шість мініатюр на українські народні теми» та «Українські народні пісні для фортепіано», твори з яких виконали Вікторія Кузняк, Ангеліна Мішаніна, Вероніка Ковалевич, Вікторія Щудла, Ірина Верещинська.

Особливою рисою мініатюр, що увійшли до цих збірників, є їхня емоційна наповненість, яка відіграє важливу роль у формуванні естетичних відчуттів дітей, розширює їхнє уявлення про багатоманітність настроїв і психологічних станів. На думку професора Любові Кияновської, усі ці збірки «…заклали підвалини національного педагогічного фортепіанного репертуару в Західній Україні».

Юним виконавцям вдалося відкрити прекрасний яскраво-образний світ дитячої музики В.Барвінського. Підготували учнів до виступу наші студенти-практиканти Наталія Касинець, Ольга Сидор, Соломія Мартинюк, Софія Пучковська, Соломія Ющенко, Марія Винницька, Діана Гомзяк, Олександр Білінський, Оксана Юрків, Зоряна Футрик, Соломія Бартків та їх викладачі-консультанти Марія Бринич, Ірина Сосяк, Оксана Терлецька- Фиштик, Наталія Коберинко, Олена Денис, Оксана Штурко, Любов Пагута, Олеся Король.

Творчій емоційній атмосфері сприяли цікаві віршовані рядки, які супроводжувались відеорядом художніх світлин, вдало підібраними студентами відділу теорії музики Світланою Токар, Аліною Стеблак, Юлею Нечипор та викладачем Зоряною Лельо, яка у вступному слові цікаво і доступно окреслила драматичну долю композитора.

Концерт відбувся на одному диханні і викликав чимале захоплення: вдале поєднання поетичного слова, коментарів, слайдів і, звісно, прекрасного і натхненного виконання кожного твору В.Барвінського.

Завершенням концерту стали невеличкі подарунки виконавцям –солодкі смаколики від організаторів заходу – старшого консультанта відділу фортепіано школи педпрактики Марії Бринич, завідувача навчально-виробничою практикою Оксани Терлецької-Фиштик, голови циклової комісії фортепіано Олени Денис, викладача Зоряни Лельо.

Лариса Соловей,

викладач ДМК імені В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування