Під чіткі звуки барабанів багатоголосих

Під чіткі звуки барабанів багатоголосих


Помітною подією у музичному житті Дрогобича став концерт «Музика для ударних інструментів», який відбувся в музичному коледжі ім. В.Барвінського. Барвисте і цікаве музичне дійство присвячене відразу трьом ювілейним датам: 75- річчю навчального закладу, відділу духових і ударних інструментів, які були засновані у 1945 році, та 60- річчю викладача ударних інструментів Миколи Цюрика. У концерті прийняв участь сам ювіляр, а також його теперішні учні і випускники різних років, нині вже студенти музичних вишів та артисти відомих оркестрів.

Концерт виконавців на ударних інструментах – явище не ординарне в житті нашого навчального закладу. Видався він цікавим та видовищним, а різнохарактерні номери дають можливість оцінити рівень майстерності самих виконавців та педагогічний хист їх викладача.

Микола Цюрик – досвідчений музикант з великим стажем як соліст та учасник знаних оркестрів. Учень чудових педагогів класу ударних інструментів: В.Титаренка (викладач Київської спеціалізованої мучної школи ім. М.Лисенка) та В.Колокольникова (професора Київської державної консерваторії ім. П.Чайковського). Микола Миколайович є лауреатом багатьох престижних республіканських та зарубіжних конкурсів. У Дрогобицькому музичному коледжі, як викладач, він працює з 2004 року та вдало поєднує педагогічну діяльність з концертно-виконавською. Микола Цюрик людина невичерпної енергії, яка відчуває потребу бути у самій гущі творчого життя і навчального процесу коледжу. Він ніколи не працює у півсили, все робить із максимальною віддачею, чим заставляє своїх учнів та колег, які працюють поруч з ним, наслідувати його творчій дисципліні та працездатності. Як педагог, М.Цюрик своїм учням допомагає мудрими порадами та професійною критикою, яка завжди є доброзичливою. Спілкування з ним у робочій обстановці чи в приватній бесіді завжди збагачує.

Найкращим до 60-річного ювілею педагога став концерт, який охопив широкий репертуар, включивши сольні виступи та ансамблі. В композицію концерту органічно вплелися виступи молодих виконавців та досвідчених музикантів. Юний музикант учень третього класу школи педпрактики Олексій Цюрик (син ювіляра) відкриваючи концерт, виконав Концерт №1 А.Вівальді для маримби і фортепіано. Своїм виступом він створив барвисту музичну картину, у якій наростання звучності чергувалися з благородними і пластичними мелодичними лініями. Акомпонемент фортепіано (досвідчений концертмейстер Олена Дмитрієва) при всій стриманості і скромності сприяв повноті розкриття образного змісту твору. Сольні виступи та ансамблі студентів коледжу І.Левицького (2 курс), М.Козія та З.Озерського (4 курс) вирізнялися хорошою виконавською технікою, багатством динамічної палітри – від глибокого і тендітного піано до звучного і блискучого форте. Гра Д.Зелінського (студента Київської Національної музичної академії ім. П.Чайковського), Б.Мовчана (соліста військового оркестру, м.Львів) та В.Волосецького (соліста дитячого музичного театру, м.Київ) засвідчила зрілий професіоналізм виконавців. Сплеск емоцій та піднесеного настрою викликали твори Г.Черненка: тріо «Косарі» – це момент найбільшого пожвавлення в концерті, вразив слухачів оригінальністю та дотепністю, адже М.Цюрик, І.Левицький, М.Козій виконували його на справжніх косах. Фінальний твір, тріо «Нічний експрес» став кульмінацією концерту.

Щирі оплески, адресовані ювіляру, беззаперечне визнання М.М.Цюрика як педагога і музиканта, який знаходиться у розквіті сил, йому до снаги ще не один творчий звіт. Мені видалася така можливість буди ведучою цього концерту, тож приєднуюся до всіх побажань, сказаних ювіляру у цей вечір: «Многая літа!».

Надія Макуцька,

викладач ДМК ім. В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування