Під спільним небом

Під спільним небом


Новий навчальний рік для Капели бандуристів ДМФК ім. В. Барвінського розпочався у місті Легниця (Польща), вони взяли участь у першому фестивалі польської та української культури “Під спільним небом”. На запрошення докторки Вищої державної професійної школи імені Вітелона Беати Скварек, студенти коледжу мали можливість дарувати українську пісню усім полякам, які підтримують і роблять все можливе для перемоги нашої неньки України.

Перший день перебування розпочали зі святкувань присвячених 84-тій річниці початку другої світової війни, які відбулись на Легницькому кладовищі. Представники мерії Легниці та Дрогобича, у особі першого заступника мера п. Романа Бейзика, та учасників проєкту поклали квіти в знак шани усім жертвам найкривавішого збройного конфлікту в історії людства, у якому Польща та Україна втратила понад 15 млн. своїх громадян.

В цей день мали змогу також зустрітися із представництвом Старостату Легницького повіту. Нас зустріли мер старостату Адам Бабунька, заступниця Яніна Мазур, повноцінний член правління Кшиштоф Совінський, районний секретар Гжегож Рогош та директор департаменту освіти, сприяння та соціальних питань Ванда Голбіївська. Влада староства розповіла про структуру, організацію Легницького повіту, про доброзичливі відносини мешканців округу до України та усіх вимушено переселених українців, а також відповіла на запитання присутніх студентів. На завершення нашої зустрічі п. Роман Бейзик подякував старостату за підтримку такими словами: «Світ тримається на небайдужих, чуйних людях, не здатних пройти повз, завжди готових допомогти і надати підтримку. Спасибі за надану довіру, турботу і участь. Ваша допомога надзвичайно цінна і ніколи не буде забута.». А також для усіх присутніх зі щирими побажаннями прозвучали наші галицькі «Многая Літа».

День був насичений і продовжився проведенням благодійної акції у центрі міста. Студенти та викладачі коледжу виконували українські пісні та збирали кошти на підтримку наших захисників, Збройних Сил України. Богдан Лазорак, директор ДІКЗ «Нагуєвичі» читав вірші геніїв українського слова – Івана Франка, Тараса Шевченка, Лесі Українки.Охочих насолодитись українською мелодією, інструментом та словом назбиралось не мало. На знак поваги до польського народу студенти виконали твір польською та українською мовами «Hej, Sokoly». За досить короткий час вдалось назбирати 1100 злотих та 5 євро, які були передані волонтеру Миколі Походжаю, який неодноразово ініціював збір коштів для українських військових, допомагаючи нашій країні з 2014 року.

Другий день розпочався з підготовки до виступу на фестивалі. З 14-ї години під відкритим, спільним небом проходили майстер-класи з виготовлення квіткових композицій і натуральної косметики, благодійний аукціон творів художнього мистецтва, кулінарні майстер-класи, організована безпечна зона для малюків – місце для спільних розваг, ігор та змагань. Особливої атмосфери фестивалю надав виступ Капели бандуристів Дрогобицького музичного фахового коледжу ім. В. Барвінського. Музика завжди була найкращим засобом виразити душу народу. На сцені прозвучали українські народні, авторські та патріотичні пісні. Родзинкою виступу стала українська стрілецька пісня, яка була створена понад століття тому «Ой, у лузі червона калина». Вона набула нової популярності після того, як лідер гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк виконав її у центрі Києва, який бомбили російські ракети. Тому не дивно, що слухачі виконували цей твір разом із бандуристками. На завершення виступу прозвучав твір польського гурту Taraka з надзвичайно актуальною назвою «Подай руку Україні». Він написаний у знаковий час для кожного Українця, під час Революції Гідності у 2014 році. Концерт Капели бандуристів став істинною подією для любителів Української музики та культури. Цей виступ приніс разом гармонію національного спадку, відданість традиціям та виразну музику, яка говорить мовою душі! Щиро дякуємо керівнику капели бандуристів Оресті Пришляк за титанічну працю, патріотичне виховання, безмежне бажання творити разом із своїми творчими вихованцями!

Неділя – день відпочинку. Відвідали Opactwo Cystersów w Lubiążu – друга за величиною сакральна будівля у світі, унікальне та дивовижне місце з цікавою історією. Продовженням нашого відпочинку була подорож до Prawikówa на Ранчо Альпак, де студенти дізналися про походження та звичаї цих доброзичливих тварин. Опікуни розказали, що саме потрібно для догляду за альпаками і дозволили годувати тварин морквою та спеціальним кормом. День в присутності альпак та інших тварин приніс всім багато радості, а в кінці дня багаття та смажені ковбаси зміцнили налагоджені зв’язки.

Ще одним цікавим досвідом для учасників проєкту став візит до Легницької Спеціальної Економічної Зони. Нас привітали директор ЛСЕЗ пан Пшемислав Божек та заступниця директора економіко-організаційного відділу в ЛСЕЗ Олександра Юркевич. Студенти PURWM, ДДПУ ім. І. Франка та ДМФК ім. В. Барвінського взяли участь у цікавих майстер-класах під назвою “Разом розвиваємо економіку нашого регіону. Компетенції – твоє пальне для кар’єри”, під час яких отримали завдання, показуючи тим самим свої вміння та креативний підхід до їх вирішення. Відбулися конкурси, ну і звісно приємне – призи.

Наступним пунктом нашої програми була зустріч з мерією міста Легниця. Коледж ім. В. Барвінського спільно з представниками ДДПУ ім. І. Франка та Державного історико-культурного заповідника “Нагуєвичі”, в особі директора Богдана Лазорака, продовжили тему волонтерства. Влада міста поділилась інформацією на скільки близькі для них українці, скільки вони прийняли вимушено переселених осіб, як стараються покращити умови їх перебування, скільки гуманітарної допомоги передали Україні, в тому числі м. Дрогобич. І запевнили, що на цьому зупинятися не будуть! Після слів подяки, які озвучив Богдан Лазорак, уже традиційно прозвучали «Многії Літа» для усіх представників влади та жителів цього прекрасного міста!

Висловлюємо щиру подяку організаторам за неймовірну роботу і зусилля, які Ви вклали у цей фестиваль. Ваша праця дозволила нам зібрати разом дві культури. Бажаємо вам подальших успіхів у розвитку цього чудового фестивалю і надіємося, що майбутні роки принесуть ще більше незабутніх моментів. Ви створили унікальну платформу для обміну досвідом, мистецтвом і культурними цінностями під нашим спільним небом.

Головними організаторами фестивалю виступили:
Фундація Допомагаємо і Крапка
Асоціація українців Польщі Koło Legnica
Співорганізатори та партнери:
Легницька окружна рада
Мерія Легниці
Вища державна професійна школа Вітелона
Асоціація “Академічна громада”
Фонд спеціальної економічної зони Легніцької
Фонд польської мідної КГМ
Фонд PZU

Андрій Боженський,

викладач ДМФК ім. В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування