Понад півстолітня відданість роботі  у Дрогобицькому музичному коледжі ім. В.Барвінського

Понад півстолітня відданість роботі у Дрогобицькому музичному коледжі ім. В.Барвінського


Якщо учитель поєднує в собі любов до справи і до учнів,

він – досконалий учитель

Л.Толстой

Понад пів століття на фортепіанному відділі віддано працюють наші провідні викладачі-методисти, фахівці і Педагоги з великої літери, які є гордістю нашого навчального закладу, виховали кілька десятків випускників, лауреатів багатьох конкурсів, – Косинська Євгенія Григорівна та Бринич Марія Остапівна.

Викладання вимагає повної самовіддачі, цілковитої витрати розумових, фізичних та духовних сил, основним завданням вчителя є допомогти розкрити здібності кожного учня.

Євгенія Косинська – талановитий педагог, яка справляється з усіма поставленими завданнями і любими труднощами у щоденній викладацькій роботі. Народилася 1941 року в м. Нікополі Дніпропетровської обл. У 1960 році закінчила Львівське державне музичне училище ім. С.Людкевича (клас викладача – Л.Луців), а у 1969р. – Львівську державну консерваторію ім. М.Лисенка (клас викладача – Д.Задора).

У 1960 році була запрошена на посаду викладача та концертмейстера Дрогобицького музичного училища. Тривалий час Євгенія Григорівна працювала концертмейстером у класі І.Дяка.

Поле діяльності викладача-методиста Євгенії Косинської є багатогранним і насиченим. Зокрема, у свій час вона виступала на методичних конференціях викладачів ДМШ Львівської області, регулярно надає методичну допомогу ДМШ Дрогобицького регіону, неодноразово запрошувалася до складу журі обласних конкурсів пам’яті В.Косенка та конкурсу пам’яті В.Барвінського. Євгенія Григорівна є незмінним популяризатором та музичним редактором нотного видання фортепіанних творів М.Ластовецького (вже вийшло 5 збірок), у яких міститься післямова та методичні вказівки за її авторством.

Яскравим було і виконавське життя Євгенії Григорівни: виступала як сольно, так і в дуеті зі скрипалем-лауреатом міжнародних конкурсів Юрієм Мазуркевичем (Канада); виступала і з власним твором для голосу, скрипки і фортепіано «Весняна пастораль» на слова Й.Фиштика (за участю Г.Угрин та І.Турканика); були і неодноразові виступи на дрогобицькому та львівському радіомовленні з заслуженими працівниками культури Б.Щуриком, Г.Теслюк. А в 1996 р. відбувся виступ у ІІ турі обласного конкурсу-огляду навчальних закладів культури, де виступила як концертмейстер, акомпонуючи Г.Теслюк.

Здобутками захопленої творчої праці є численні сольні концерти студентів класу та учнів школи педагогічної практики, участь у різноманітних заходах на теренах нашої країни. Варто згадати про фестиваль української музики «Струни душі нашої», у якому найчастіше брали участь учні Євгенії Григорівни. Студентів класу завжди можна почути на концертах, творчих зустрічах з композиторами (Г.Саськом, Г.Ляшенком, Б.Фільц, М.Степаненком, М.Скориком, М.Колессою, М.Ластовецьким і т.ін.).

Найяскравіші вихованці класу Євгенії Косинської – Ю.Слободян, Н.Суський, І.Лемех, Я.Гордельянова – стали лауреатами конкурсів різних рівнів. А саме, Ю.Слободян став лауреатом Всеукраїнського конкурсу ім. Г.Нейгауза, пам’яті К.Шимановського (ІІ премія, Кіровоград), Всеукраїнського конкурсу ім. В.Барвінського (ІІІ премія, Львів), був учасником конкурсу ім. В.Горовиця (Київ). І.Лемех є лауреатом: обласного конкурсу ім. В.Косенка (І премія, Дрогобич), обласного конкурсу юних піаністів ім. В.Барвінського (ІІ премія, Дрогобич), ІV Міжнародного конкурсу молодих піаністів ім. В.Горовиця (V премія, Київ), «Мистецтво XXI століття» (ІІ премія, Ворзель); дипломантом XI Міжнародного конкурсу піаністів Ф.Шопена (Торунь, Польща). Я.Гордельянова є лауреатом VI Всеукраїнського конкурсу ім. І.Карабиця (ІІ премія, Артемівськ), VII Міжнародного конкурсу «Vivat, musica» (ІІІ премія, Нова Каховка), а також за виконання Концерту з оркестром отримала Гран-Прі.

Звичайно, можна говорити і про те, що більшість випускників продовжили навчання у вищих навчальних закладах, і не тільки в Україні, а й за її межами. Високий професіоналізм випускників класу став надійним фундаментом для наступних звершень. Так, Т.Бондаренко-Молчанова зараз є доктором мистецтвознавства, професором та зав. кафедри концертмейстерства ЛНМА ім. М.Лисенка; Л.Дердзяк навчалась в органному інституті (Варшава, Польща), має наукове звання доктора теологічних наук і працює зав. відділом у ЛДХШ ім. М.Кацала; І.Кісельман-Магід – викладач Бостонського університету (США); І.Крайчик – викладає у музичних школах м. Салоніки (Греція); О.Дмитрієва, закінчивши КНМА ім. П.Чайковського та аспірантуру, працює концертмейстером у ДДПУ ім. І.Франка, І.Лемех, закінчивши КНМАУ ім. П.Чайковського та аспірантуру, працює в НПУ ім. М.Драгоманова.

Можна з сміливістю сказати, що Євгенія Григорівна є висококваліфікованим викладачем, яка в своїй роботі запроваджує ефективні форми і методи роботи, які сприяють якісній підготовці спеціалістів. Уважно і прискіпливо ставиться до вибору програми, обов’язково враховуючи усі індивідуальні здібності і можливості кожного учня та студента. За свою роботу нагороджена медаллю «Ветеран праці» Президії ВР СРСР, Почесною грамотою Міністерства культури і мистецтв України.

Не кожна людина може бути вчителем. Ця професія вимагає кропіткої праці, саможертовності, величезного терпіння, любові до дітей та до своєї професії. Саме такими рисами володіє Марія Бринич, яка вже 56 років ділиться своїми знаннями з учнями, які навчаються в її класі.

Народилась Марія Остапівна у м. Пашова (Польща), згодом сім’я переїхала у м.Борислав. Початкову музичну освіту отримала в Бориславській музичній школі у класі І.Микласевич, учениці відомого львівського педагога Л.Мюнцера. Згодом вступила до Дрогобицького музичного училища у клас Х.Сковронської. Закінчивши його у 1964 році, була запрошена на посаду викладача та концертмейстера в ДМУ. Паралельно з роботою навчалась у Львівській державній консерваторії, де до 1971 року опановувала фортепіанне мистецтво у класі К.Колесси.

В різні періоди роботи у Дрогобицькому музичному училищі Марія Бринич виконувала обов’язки завідувачки відділів загального фортепіано, конц.класу та камерного ансамблю, заступниці директора з навчальної частини, а також методистки навчального закладу. З 1992 року – незмінний організатор педагогічної практики фортепіанного відділу.

Як фахівець-методист високого рівня, Марія Остапівна була автором навчальних програм республіканського рівня, зокрема, програми з виконавської практики, а також методичних рекомендацій – «Теми планування уроків зі спеціального класу для ДМШ». Неодноразово була членом журі обласних конкурсів піаністів, виступала на обласних семінарах викладачів музичних шкіл і, до сьогодні, залишається членом обласної методичної ради педагогів-піаністів. Надалі проводить майстер-класи у ДМШ Дрогобицького регіону, розробляє програми, пише методичні рекомендації.

Студенти та учні школи педагогічної практики завжди на високому рівні представляють спільну роботу у класі викладача Марії Бринич, часто беручи участь у концертах та конкурсах. Так, студент Т.Глушко неодноразово ставав лауреатом конкурсів різних рівнів: Всеукраїнського конкурсу ім. В.Барвінського (ІІ премія, Львів); Міжнародного конкурсу «Кримська весна» (ІІ премія, Ялта); Всеукраїнського конкурсу ім. Г.Нейгауза (ІІІ премія, Кропивницький); студентка О.Гамар (Частнікова) двічі була дипломантом Всеукраїнського конкурсу «Vivat music» (Нова Каховка); з студенткою В.Гамар брали участь у Міжнародних Підкарпатських зустрічах піаністів (Кросно, Польща). Учні школи педагогічної практики теж неодноразово були лауреатами обласних конкурсів ДМШ, міжрегіональних оглядів-конкурсів (А.Літинська, Н.Валага, Р.Дрималик) і, зовсім недавно учениця А.Мішаніна стала лауреатом І премії Міжнародного фестивалю-конкурсу «Єврофест», а також лауреатом ІІ премії Міжнародного конкурсу – фестивалю «Слов’янські зустрічі» (Мінськ, Білорусь).

Більшість випускників вступали до ВНЗ ІІІ-IV рівнів акредитації і працюють за спеціальністю як в Україні, так і за її межами: Т.Глушко, Л.Стецик – у Польщі, Т.Ваглє – у США. Справу свого Педагога продовжують випускники класу, які працювали і працюють у рідному навчальному закладі, серед них: О.Корчинський, Л.Стецик, Р.Бурда, У.Німченко, О.Труш, О.Частнікова.

«Під час навчання в училищі, я особисто мала нагоду навчатися в Марії Остапівни, здобувати знання з педагогічної практики. Хочу зазначити, що кожен урок ґрунтувався на високому професійному рівні. Не зважаючи на те, що не все зразу вдавалося, Марія Остапівна дуже коректно і тактовно висловлювала зауваження чи будь-які побажання. Вона надзвичайно уважно ставиться до дітей, з повагою – до студентів, проявляючи терпіння, інтелігентність. Мене щоразу дивує, захоплює, а ще більше мотивує прагнення Марії Остапівни завжди вдосконалюватися, опановувати новітні освітні технології, бути мобільною і в будь-яких ситуаціях вміти знайти вихід, дати слушну пораду» (авт.).

За багатолітню працю Марія Остапівна нагороджена грамотами та подяками Міністерства культури України, Львівської та Кіровоградської обласних рад.

Важко переоцінити заслуги наших дорогих колег на педагогічній ниві у ДМК ім. В.Барвінського. Нам надзвичайно приємно, що на фортепіанному відділі працюють такі талановиті Викладачі, які своїм великим професійним досвідом задають високий рівень для молоді, завжди готові прийти на допомогу, дати корисну пораду, без чого не буде відбуватись процес спадковості професійних поколінь.

Олена Денис,

голова циклової комісії “Спеціальне фортепіано” ДМК ім.В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування