Ріхард Вагнер у Львові: від традиції до новаторства

Ріхард Вагнер у Львові: від традиції до новаторства


Рік, що минає, у світовій музичній культурі проходить під грифом «ювілейний» з нагоди 210-ї річниці від народження та 140-ї від дня смерті відповідно видатного німецького композитора, реформатора оперного мистецтва Ріхарда Вагнера.

З цієї нагоди за ініціативи викладача відділу теорії музики Криницької Олександри 14 листопада 2023 р. в малому залі нашого навчального закладу відбувся захід «Оперна творчість Ріхарда Вагнера у Львові: погляд крізь століття. Новітня візія опери “Лоенгрін”». Учасниками-доповідачами виступили викладачі Олександра Криницька та Юліана Бурда і студентки IV курсу відділу теорії музики і відділу оркестрових народних інструментів.

Короткі і заразом влучно акцентовані біографічні відомості представила Олександра Криницька, опісля Марія Кісіль занурила слухачів у ретроспективу постановок найбільш знакових опер Ріхарда Вагнера у драматичному та оперному театрах, які відбувалися у Львові ще за життя автора (а саме починаючи із 1867 р.) і тривають із певними перервами до сьогоднішніх днів.

Наступною частиною заходу стало представлення доволі молодого, але дуже актуального у світі напрямку режисерської опери. Розповідь про це явище розпочала Юліана Бурда і далі передала слово студенткам відділу оркестрових народних інструментів, які представили слухачам різностороннє бачення постановки опери Р. Вагнера «Лоенгрін» у Львові в березні 2019 р.

Віталія Смутна та Володимира Карпа виступили від імені ініціатора цієї постановки, диригента, який приклав максимум зусиль до музичного боку опери, випускника Дрогобицького музичного училища Мирона Юсиповича.

Бачення запрошеного з Німеччини режисера Міхаеля Штурма, яке доволі різко контрастувало із традиційними постановками романтичної лицарської опери «Лоенгрін», розкрили Ганна Петренко і Сабіна-Ольга Царук.

Доповіді про відгуки знаних музичних критиків, зокрема Л. Кияновської та А. Єфіменко, прозвучали у Христини Кандар і Христини Кухтій.

Виступи супроводжувалися підготованим Юліаною Бурдою візуальним рядом.

Юліанна Бурда,

викладач ДМФК ім.В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування