Шановний та улюблений педагог.  Спогад про Марію Коробань

Шановний та улюблений педагог. Спогад про Марію Коробань


Марія Коробань – одна з провідних викладачів Дрогобицького державного музичного училища ім. В.Барвінського – народилася 22 серпня 1928 року в Дрогобичі у сім’ї службовця. Навчалася у Дрогобицькій дитячій музичній школі по класу фортепіано. Після війни, у 1946 році Марія Михайлівна продовжила навчання на вокальному факультеті Київської державної консерваторії ім. П.Чайковського в класі професора Марії Донець-Гессейєр. Але диплом отримала в Дрогобицькому музично-педагогічному інституті ім. І.Франка через те, що під час війни була виселена в Сибір із сім’єю. Після реабілітації Марія повернулася з мамою додому (батько помер у Сибірі).

Марія Михайлівна мала чудове «сріблясте» (лірично-колоратурне) сопрано приємного тембру. Після закінчення інституту її запрошують на посаду солістки та хористки ансамблю пісні та танцю «Верховина». З цим ансамблем вона об’їздила майже увесь СССР. Ансамбль «Верховина» часто запрошували з виступами на урядові концерти, на телебачення тощо.

Через те, що мама хворіла, співачці було важко поєднувати гастролі із сімейними обов’язками. Дирекція музичного училища неодноразово запрошувала її на посаду викладача постави голосу та ілюстратора-вокаліста. І ось вона починає працювати в нашому навчальному закладі. Марія Коробань віддавна мріяла викладати мистецтво співу, і ось від того щасливого для неї часу і до моменту важкої хвороби вона працювала на посаді викладача та ілюстратора-вокаліста (вокального відділу на той час в училищі не було).

Чарівна майстерність співачки милувала сотні поціновувачів співу та академічного вокалу. Її голосу була притаманна інтимна внутрішня краса, музикальність, емоційність, душевна ніжність, щирість виконання вокальних творів. Репертуар її був величезним: вона виконувала багато українських народних пісень, твори української та зарубіжної класики й сучасних авторів. Марію Михайлівну запрошували на всі концерти, які відбувалися в музичному училищі: вона брала участь в урочистостях із відзначення днів Т.Шевченка, Л.Українки, І.Франка, до ювілеїв видатних українських та зарубіжних композиторів – В.Барвінського, С.Людкевича, М.Колесси, С.Рахманінова та ін. М.Коробань також виступала на численних мистецьких міських заходах та неодноразово була відзначена грамотами та подяками за майстерність.

Вибаглива до вибору репертуару, надзвичайно сумлінна у творчій праці, відповідальна, людина слова. Як викладач, Марія Коробань заслуговує особливої поваги: вона була чуйна, терпелива, вимоглива, наполеглива. Вона була для нас як мати.

У неї є велика плеяда випускників, які працюють у багатьох музичних закладах, оперних театрах, філармоніях. Серед них: Любов Канюка – солістка Київського дитячого оперного театру, заслужена артистка України; Наталія Чапля – солістка Львівського академічного державного оперного театру ім. С.Крушельницької; Наталія Панчишин-Лемішка – солістка Тернопільського академічного музично-драматичного театру, заслужена артистка України; Марія Сорока-Будник – колишня солістка Львівської філармонії, заслужена артистка України (тепер працює в музичній школі Львова); Маріанна Стецик – артистка хору-ансамблю ім. Г.Верьовки та багато інших.

Справу викладача вокалу, постави голосу продовжуємо ми, її випускники: Оксана Пиріг-Калініна, Наталія Гамар – викладачі відділу народних інструментів; Галина Угрин – викладач-методист вокального відділу та велика когорта викладачів вокалу у музичних школах України.

Марія Коробань померла в листопаді 2007 року. Залишила по собі пам’ять, що не стирається з часом. Власне, таким людям, що пережили лихоліття минулого сторіччя, вдавалося зберегти порядність, чисту душу, розвинути мистецтво співу і передати його наступним поколінням.

Галина Угрин,

викладач-методист ЦК «Спів» Дрогобицького музичного коледжу ім. В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування