Світлана Кальченко. Педагог, музикант, особистість.

Світлана Кальченко. Педагог, музикант, особистість.


Коли ми говоримо про Світлану Кальченко, то перед нами постає образ мудрої, доброзичливої та інтелігентної людини, яка понад 60 років віддала педагогічній і музично-громадській діяльності, виховала сотні фахівців, серед яких є чимало талановитих особистостей. Попри складне життя в юності, вона завжди зберігає творчу енергію, а на устах щиру усмішку, любить людей, співчуває їм і, по можливості, допомагає.

Народилася Світлана Кальченко (з дому Піжицька) 1 вересня 1934 р. у м.Рівному в родині священника. У ранньому дитинстві батьки помітили здібності дочки до музики і віддали її вчитися до музичної школи по класу фортепіано та віолончелі. Вона рідко згадує дитинство, війну і все те негативне, що з нею пов’язане, всі біди, тривоги, жахи. Батьки багато уваги приділяли вихованню дочки і сприяли її музичному розвитку. Згодом, вже після війни, Світлана Кальченко продовжила навчання у Львівському музичному училищі, яке успішно закінчила, і за рекомендацією Р.Сімовича (голови Державної комісії) планувала продовжити навчання в консерваторії. Але, на жаль, документи для вступу не прийняли (оскільки була дочкою священника), і вона змушена була йти на роботу за направленням у музичну школу м.Бібрки Львівської області. Лише в 1961 році Світлана Кальченко вступила на теоретичний відділ Львівської консерваторії ім. М.Лисенка, а після успішного закінчення навчання стала викладачем музично-теоретичних предметів у Дрогобицькому музичному училищі.

Світлана Кальченко та Віра Пилип’юк стали фундаторами музично-теоретичного відділу нашого навчального закладу та відіграли важливу роль у розбудові і становленні відділу.

Світлана Володимирівна завжди творчо, натхненно та відповідально ставилася до кожного предмета, який читала: теорія музики, гармонія, поліфонія, інструментування, сольфеджіо. І до сьогодні дивує її безмежне викладацьке терпіння, педагогічний такт, повага до особистості студента.

У своїй творчій роботі протягом усіх років Світлана Володимирівна Кальченко багато уваги приділяла популяризації музичного мистецтва: читала лекції, коментувала концерти, брала участь у наукових конференціях Західнорегіональної асоціації клубів ЮНЕСКО, репрезентуючи доповіді про розвиток західноукраїнської музики. До сьогодні співає в церковному хорі, грає в єпархіальному театрі, проводить уроки катехизму для дітей, оскільки має другу вищу освіту – закінчила з відзнакою Єпархіальний катехитичний інститут у Дрогобичі, захистивши дипломну роботу «Ісусова молитва в житті молодої людини».

Світлана Володимирівна написала багато методичних робіт, рекомендацій, програми навчальних предметів «Гармонія» та «Інструментознавство», які затверджені Республіканським методичним кабінетом. А також постійно надає творчу і методичну допомогу, консультації для студентів та випускників, які постійно підтримують з нею контакти.

ЇЇ випускники працюють у різних куточках України, близькому та далекому зарубіжжі (Америка, Ізраїль, Канада, Румунія, Росія, Білорусь та ін.). Зокрема, в Дрогобицькому музичному коледжі ім. В.Барвінського працюють: О.Дмитрієва, Л.Соловей, О.Криницька, У.Хомандяк, Н.Макуцька, Л.Щурик, Н.Мойсеєнко та інші.

Світлана Кальченко, як викладач і музикант з вродженим педагогічним даром, багатим досвідом, глибокою музичною ерудицією, вміла і вміє виявити й розвинути індивідуальні творчі здібності своїх учнів. Навчання у неї – це творча праця, яка завжди приносила і приносить задоволення.

Світлана Володимирівна має м’яку, лагідну і доброзичливу манеру спілкування, водночас є суворою, дисциплінованою, завжди дотримується певного порядку, режиму і є активною, незважаючи на поважний вік.

Вона є людиною релігійною, патріотично налаштованою, вболіває за долю України, боляче переживає те, що принижує національну гідність.

Про нашу дорогу вчительку і наставницю ми, її учні, зберігаємо найтепліші почуття, найсвітліші спогади, сповнені великої поваги і вдячності за її науку і розуміння наших особистих проблем. Вона і сьогодні щедро ділиться секретами та тонкощами педагогічної практики музично-теоретичних дисциплін.

Музика стала її життям. Світлана Кальченко постійно цікавиться концертами, зустрічами з видатними особистостями, бере участь у релігійному житті Дрогобицької єпархії – і все це творить її світ!

Любов Щурик,

викладач ДМК ім. В. Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування