Теоретики в пошанування Мирославу Скорику

Теоретики в пошанування Мирославу Скорику


Цьогоріч ювіляра-композитора, класика української сучасної музики Мирослава Скорика вітає вся країна: відбуваються концерти чи не у всіх містах та містечках України, звучать скориківські життєдайні мелодії, вишукані гармонії, побудовані на класичній, фольклорній та джазовій основах.

У Дрогобицькому музичному коледжі імені Василя Барвінського успішно відбулися концерти, де звучали композиції маестро. Молоде покоління зуміло відчути та відтворити у звуках безмежний світ митця, де переплетені класичні традиції з модерними засобами,народні мотиви з імпровізаційністю, джазові гармонії з власною композиторською мовою.

Не залишилися осторонь і студенти теоретичного відділу нашого коледжу, якіпровели концерт-презентацію з творів Мирослава Скорика, підготовлену викладачем-методистом Ларисою Соловей та її студентами Аліною Стеблак та Світланою Токар (4 курс).Майбутні музикознавці в новітньому форматі представили розповідь про непростий життєвий та розмаїтий творчий шлях живої легенди української музики. Аудиторія мала змогу не лише прослухати найяскравіші фрагменти концертів, а й переглянути їх, а також світлини маестро, його друзів та колег, ба,навіть, мультфільм «Лис Микита» з музикою Скорика. Візуальний ряд супроводжував також виконання фортепіанних творів Скорика – то меланхолійно-мрійливих, то жартівливо-танцювальних, часом іронічних, трагічних, але завжди емоційно та енергетично наповнених.

Студенти відділу теорії музикина доброму рівні грали п’єси автора: Вероніка Медведєва зачарувала «Простенькою мелодією» (кл. викл. М.Бринич); Діана Винник презентувала елегійний «Листок з альбому» (кл. викл. О.Терлецької-Фиштик);Наталія Романишинпожвавилаенергійним «Народним танцем» (кл. викл. О.Штурко), а Юлія Олійник внесла несподіванку «Естрадною п’єсою» (кл. викл. Г.Гервазюк). Сміливість та сценічну витримку продемонстрував дует у складі ЯрославаПетрінця та КатериниКорпало(кл. викл. О.Штурко). Джазовий парафраз «Місячна соната» Л.Бетховена у їхньому виконанні ритмічно пульсував оновленою гармонією. Аліна Стеблаквиваженою«Прелюдією і фугою C-dur» нагадала, що Скорик є також серйозним та раціональним композитором. І, звичайно, незабутня «Мелодія» під пальцями Світлани Токар підштовхнула до роздумів про вічність.

Цей нетривалий камерний концерт показав, що музика Мирослава Скорика підвладна різним поколінням і виконавцям. Своєю багатожанровістю, художньою довершеністю та вишуканістю вона завойовує все ширшу аудиторію. І наші студенти-теоретики якнайкраще зуміли висвітлити всю багатогранність таланту М.Скорика, чим виявили повагу та любов до нього.

Ірина Мартинів
викладач коледжу ДМК ім. В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування