Творча зустріч з талановитою піаністкою

Музичне життя Дрогобича продовжує розвиватись, незважаючи на стан війни в Україні. Його епіцентром є Дрогобицький музичний фаховий коледж ім. В. Барвінського, адже тут є чудова концертна зала з ідеальною акустикою та розкішним інтер’єром. Також навчальний заклад володіє двома прекрасними роялями на сцені, що приваблює виконавців зі світовим ім’ям.

13 лютого цього року у стінах музичного коледжу відбувся концерт відомої піаністки, солістки Львівської національної філармонії ім. М. Скорика Віоліни Петриченко, за сприяння голови ЦК спеціального фортепіано О. Денис. Програма складалася з творів українських композиторів В. Барвінського, Я. Степового, Л. Ревуцького, В. Сільвестрова, а також була виконана Мазурка Ф. Шопена.

Особливий інтерес публіки викликало виконання творів В. Барвінського, оскільки музичний коледж носить його ім’я.

Основною характерною рисою гри В. Петриченко є ліричний романтизм з його глибокою проникливістю та співучістю.

Уродженка Запоріжжя, Петриченко є абсольвенткою Київської музичної академії, а також навчалася у Musikhochschule Weimar, Musikhochschule Köln, а також в Universität für Tonkunst Essen. Навчаючись у Німеччині, вона почала активно пропагувати українське музичне мистецтво в Європі. Після навчання в цих закладах популяризація музики українських композиторів стала пріоритетом концертної діяльності виконавиці в цілій Європі.

Віоліна Петриченко записала альбом «Українські настрої» з композиціями українських класиків ХХ ст., що вийшов у Німеччині в 2015 році. До цього альбому ввійшли твори Л.Ревуцького, В.Косенка, М.Колесси, Ігоря та Юрія Шамо. Свої виступи на концертах В.Петриченко супроводжувала розповідями про виконувані твори та про композиторів, які їх створили.

У 2016 році музикантка організувала фестиваль української музики в Мюнстері.

У 2017 році у Дюссельдорфі, Львові, Вупперталі, Мюнхені та Берліні відбулися презентації СD «Мовчазний голос Василя Барвінського». При цьому артистка проводить активну концертну діяльність у багатьох країнах Європи.

Віоліна зробила значний внесок у популяризацію спадщини Василя Барвінського, записавши його фортепіанні твори, вразила слухачів прем’єрним виконанням його Фортепіанного концерту в Лондоні та Палермо у 2022 році. Восени 2023 року спільно з Академічним симфонічним оркестром Львівської філармонії під орудою Заслуженого діяча мистецтв, Народного артиста України Володимира Сивохіпа, який, до речі, є випускником нашого музичного навчального закладу, провела великий концертний тур містами Німеччини з Фортепіанним концертом В. Барвінського.

Отже, підсумовуючи написане, Віоліна Петриченко є яскравою представницею української культури і музичного мистецтва зокрема. Як зазначив у заключному слові директор коледжу кандидат мистецтвознавства Ю. Чумак, вона є втіленням української духовності та нашої нескореності. Тож побажаємо їй доброго здоров’я, наполегливості та натхнення в її подальшій творчій біографії.

Галина Шимоняк,

викладач ДМФК ім.В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування