У злеті голосів – безкраїсть почуттів

У злеті голосів – безкраїсть почуттів


22 – 23 вересня 2021 року студентський мішаний хор Дрогобицького музичного фахового коледжу ім. Василя Барвінського під керівництвом Богдана Бондзяка в рамках комплексної програми розвитку культури Львівщини перебував на Закарпатті. Хоровий колектив ДМФК відомий на Львівщині як високопрофесійний мистецький колектив. Його спів лунав в Україні (Київ, Кременець, Івано-Франківськ, Львів) та за кордоном – Польща (Тарнув, Сосновєц), Австрія (Відень). І саме наш студентський хор удостоївся честі представляти хорове мистецтво Львівщини на теренах Закарпаття. Реалізації мистецького проєкту сприяли: Львівська обласна державна адміністрація в особі Максима Козицького та Івана Собко, Львівська обласна рада – Ірина Гримак, департамент з питань культури, національностей та релігій – Ірина Гаврилюк.

Перед хоровим колективом ДМФК постало нелегке завдання: за три тижні вивчити концертний репертуар, який має розкрити творчий потенціал співаків, бути цікавим та креативним. Тривалі репетиції не пройшли даремно. І результатом став феєричний виступ у великому концертному залі Ужгородського музичного фахового коледжу ім. Дезидерія Задора.

Цьогоріч Ужгородський навчальний заклад святкує 75-річчя від дня заснування. Обидва наші навчальні заклади – ровесники. В нас багато спільного! Адже ми творимо яскраві сторінки нашої української музичної культури. І свій концертний виступ дрогобицькі хористи присвятили знаменній даті Ужгородського музичного коледжу.

Програма концерту складалася з двох відділів. У першому відділі звучали духовні твори сучасних українських композиторів (Р. Толмачов, А. Кушніренко Р. Гурко, Б. Шиптур) та композиторів зарубіжжя (J. Michel, G. Faure, P. Janczak,

  1. M. Schnaider). Співаючи літургійну музику композиторів ХХ– поч. ХХІ ст., студенти отримують нове розуміння духовних істин.

Другий відділ становили хорові мініатюри українських композиторів

(В. Барвінський, Д. Січинський, Л.Литвинова) та обробки українських народних пісень (О. Чмут, О. Бондаренко, Г. Верьовка), в яких яскраво звучали сольні епізоди у виконанні Наталії Баб’як та Андрія Боженського. Своїм творчим успіхом хор також завдячує багаторічному концертмейстеру Ірині Пінчук.

Виступ хорового колективу супроводжувався музикознавчими коментарями Ольги Сеник – викладача музично-теоретичних дисциплін ДМФК ім. В. Барвінського. Вона розказала про славетну історію відділу «Хорове диригування», який по праву можна назвати «творчою душею» нашого коледжу, про його видатних випускників, які відомі не лише в Україні, але й за її межами. З цікавістю присутні слухали про творчі здобутки студентського хорового колективу, який є лабораторією формування професійної майстерності майбутніх митців хорової справи. Окрема увага була приділена розповіді про Василя Барвінського – знакової постаті для нашого музичного коледжу, з іменем якого пов’язаний навчальний заклад, функціонує музей пам’яті композитора, проводиться музичний фестиваль «Українська музика в часі і просторі», під час якого звучить музика видатного українського митця.

У заключних словах подяки директора Ужгородського музичного фахового коледжу Світлани Стегней прозвучало захоплення високим рівнем виконання студентського хору ДМФК ім. Василя Барвінського: «Якщо Ви так прекрасно співаєте після трьох тижнів репетицій, то можна лише уявити звучання хору наприкінці навчального року в червні!»

Згасли останні звуки концерту і наступною дією стало спілкування між собою студентів обох навчальних закладів, а викладачів об’єднала розмова про проблеми навчального процесу сьогодення.

На наступний день наші хористи насолоджувалися мандрівкою вулицями старовинного Ужгорода, милувалися фортечними мурами замку Паланок у Мукачевому.

Дорога додому пролягала між мальовничими горами, осяяними теплим, лагідним сонцем. Краса осінніх Карпат бриніла у душі мажорним акордом…

Ольга Сеник,

викладач ДМФК ім. Василя Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування