Урочистості з нагоди 130-річчя від дня народження Василя Барвінського (1888-1963)

Урочистості з нагоди 130-річчя від дня народження Василя Барвінського (1888-1963)


20 лютого 2018 року минає 130 років від дня народження Василя Барвінського, визначного представника української музичної культури ХХ століття, в історії якої він залишив глибокий слід як композитор, педагог, піаніст, музичний критик, лектор, диригент та організатор музичного життя на теренах Західної України.

В.Барвінський один із перших українських композиторів, який отримав світове визнання ще за життя, його твори видавались і виконувались в Європі, США, Японії. Інтерпретаторами творчості В.Барвінського були митці різних національностей. Німецький органіст Міхаель Гріль переклав вагому частку фортепіанних творів для органу та записав платівки з його творами. На міжнародному конкурсі колядок перше місце в Європі посіла колядка «Небо і земля» Барвінського у виконанні хору Мюнхенського радіо, а «Колискова», перекладена О.Кошицем для хору, стала бестселлєром епохальної діяльності капели.

Проте був і інший бік, трагічний. Поряд з творчими злетами і визнанням 40 річне забуття на батьківщині, де на подвір’ї Вищого музичного інституту ім.М.Лисенка, яким керував понад 30 років, спалено рукописи творів В.Барвінського, тим винесено йому вирок творчої смерті. Ім’я митця вимовляли пошепки, а щоб виконати твір Барвінського, треба було мати спеціальний дозвіл. І як реакція безнадії та відчаю звучать його слова: «Я композитор без нот». Люди при владі систематично викреслювали ім’я композитора із видавничих планів, афіш, бібліотечних каталогів.

Трагізм митця полягав в тому, що у 60-річному віці був безпідставно засуджений злочинним комуністичним режимом і змушений 10 років з дружиною відбувати свою Голгофу у концтаборах Мордовії.

В.Барвінського переслідували не тільки тому, що він був переконливим патріотом, а й через те, що це був українець, який утверджував національну культуру у світі. І на зло всім своїм ворогам вижив у таборах. Яку ж треба мати мужність, щоб на засланні писати музичні твори, активно займатися музичними справами, навчати нотної грамоти. Навіть у нелюдських умовах заслання В.Барвінський зберігав честь і гідність, душевну чистоту і доброту, і пробачив своїм катам. Найцінніша частина спадщини В.Барвінського – фортепіанні твори, в яких відобразились нові естетичні віяння початку ХХ ст., а також солоспіви й камерні ансамблі. Частину творів сам композитор відновив з пам’яті, інші вдалося розшукати за сприянням друзів та учнів В.Барвінського за кордоном, відомих піаністів і виконавців, які і у далекій чужині, як безцінну реліквію, зберігали ноти свого вчителя.

Реалібітовано пам’ять про В.Барвінського. Його доробок повертається до життя, входить в активний музично-культурний обіг сучасної України. Від 1995 року, до 50 річчя заснування Дрогобицького музичного училища (тепер – коледж), з ініціативи М.Ластовецького, закладу присвоєно ім’я Василя Барвінського. Згодом створюється кімната -музей В.Барвінського. В коледжі ведеться робота з популяризації, дослідження творчості В.Барвінського, відбуваються урочисті академії, наукові конференції, присвячені композиторові, концерти з його творів.

Цьогоріч, в рамках святкування 130 річчя від дня народження В.Барвінського, започатковано Музичний фестиваль «Українська музика в часі і просторі». У програмі передбачені цікаві проекти, серед яких концерти з творів музики В.Барвінського та українських композиторів, презентація нових матеріалів експозиції музею В.Барвінського. Свою діяльність розгорне Всеукраїнська науково-практична конференція «Музична Україніка» (композитори України у парадигмі світової музичної культури) за участю відомих музикознавців Л.Кияновської, Н.Кашкадамової, Р.Гавалюк (матеріали конференції увійшли у збірник наукових праць). Нашими гостями будуть заслужені артисти України Н.Дитюк, М.Драган, О.Рапіта. У заснованому Дрогобицьким музичним коледжем Відкритому Регіональному конкурсі юних піаністів виборюватимуть звання кращих учні та студенти мистецьких закладів України.

У дні ювілею композитора задумуємось над значенням його постаті в історії розвитку української музики, адже Василь Барвінський був людиною високих моральних засад, завжди тактовним, доброзичливим «майстром гармонії не лише в музиці, а й у житті».

Лариса Соловей,

викладач Дрогобицького музичного коледжу імені В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування