В палітрі різнобарвних звуків душа співає українська

В палітрі різнобарвних звуків душа співає українська


Місяць травень є знаковим для кожного українця. У травні ми відзначаємо три свята, які символізують нашу українську душу: Свято матері – берегині домашнього вогнища, День вишиванки – генетичного коду України, День Героїв України – у мужності та відвазі яких щоразу переконується світ. Саме цим сакральним датам був присвячений концерт студентів Дрогобицького музичного фахового коледжу ім. Василя Барвінського, який відбувся 16 травня цього року у мистецькій школі

м. Болехова (Івано-Франківщина) на запрошення дирекції навчального закладу.

Мистецьку школу м. Болехова та Дрогобицький музичний фаховий коледж ім. Василя Барвінського пов’язує багатолітня мистецька співпраця. Велика когорта випускників школи поповнює ряди студентства нашого коледжу. Адже саме в нашому навчальному закладі вони творчо розвиваються, опановують гру не тільки в класі по фаху, але й на різних інструментах, які їм припали до душі. І підтвердженням цієї аксіоми були виступи студентів класу скрипки, баяна, акордеона, бандури, хорового диригування, які продемонстрували успішне володіння грою на фортепіано – як у сольному виступі, так і в ансамблевій грі.

Програма концерту складалася із творів українських композиторів

(М. Скорик, В. Верменич, А. Кос-Анатольський, П. Майборода, Я. Олексів), обробок та аранжувань українських народних пісень. Студенти виконували твори як на своєму інструменті, так і на фортепіано: Володимир Гаман, студент ІІ курсу (клас акордеона), Богдан Бабій, студент ІІІ курсу (клас баяна), Ангелина Кусьпісь, студентка І курсу (хорове диригування).

Яскраві оплески слухачів викликали фортепіанні дуети у складі студенток ІІІ курсу Дарини Кузьмів та Христини Пуківської (клас скрипки), Володимира Гамана та Вікторії Чумак, студентки ІІІ курсу Вікторії Каліцун (клас скрипки) та Вікторії Чумак, Ганни Петренко та Вікторії Чумак, вокальні номери у виконанні Андрія Боженського.

Родзинкою концерту стали виступи талановитої студентки ІІІ курсу Ганни Петренко (клас бандури викладача-методиста Наталії Цигилик-Чумак), яка виконала свій авторський твір «Фантазія на тему української народної пісні «Розпрягайте, хлопці, коней», декламувала уривок із поеми «Княжна» Тараса Шевченка під час звучання фортепіанного дуету (Дарина Кузьмів – Христина Пуківська), вела партію першого фортепіано у п’єсі «Яворина» Ярослава Олексіва (в дуеті із Вікторією Чумак), перекладеного автором для двох фортепіано.

Майстерне володіння грою на баяні продемонстрував Віталій Салій, магістр Національного педагогічного університету ім. Михайла Драгоманова та Дрогобицького педагогічного університету ім. Івана Франка, виконуючи «Варіації на тему лемківської народної пісні «Кедь ми прийшла карта» Віктора Чумака. Твір «Варіації на тему лемківської народної пісні «Кедь ми прийшла карта» належить до кращих композиторських доробків Віктора Чумака і входить в репертуар багатьох виконавців. Вишуканими методами варіаційності розкривається краса народного першоджерела, що і відчувалося у виконанні твору Віталієм Салієм.

Найяскравішою презентацією професіоналізму у підготовці та навчанні наших студентів стали концертні номери квартету скрипалів у складі: Віталій Земко, Василь Строган, Віталій Нечипор, Михайло Рентюк (творчий наставник – заслужена артистка естрадного мистецтва України Оксана Максимова, концертмейстер – Вікторія Чумак). Студентський колектив є багаторазовим переможцем у конкурсах різних виконавських рівнів, чотириразовим володарем Гран – Прі, неодноразово посідав перші місця у всеукраїнських та міжнародних виступах. У квітні цього року квартет скрипалів став учасником нового проєкту молодіжних освітніх та культурних обмінів із символічною назвою «Мистецтво заради перемоги», який проходив у Литві в містах Вільнюс та Каунас. Студенти мали можливість спілкуватися із своїми литовськими колегами, знайомилися з місцевим фольклором, культурною спадщиною, брали участь у спільних концертах. До цих концертів долучалися і наші співвітчизники, які волею долі проживають сьогодні в країнах Балтії. Кульмінацією творчого проєкту стало виконання «Мелодії» Мирослава Скорика, твору, який є музичним символом України і який звучить на всіх континентах в різних творчих інтерпретаціях. І під час перебування наших студентів у Литві квартет скрипалів виконав спільно цей неперевершений шедевр разом із учнями, студентами та викладачами 1-ї музичної школи та музичного відділення гімназії Каунасу.

Кожен музичний твір мав поетичне обрамлення у виконанні Ольги Сеник.

Окремими словами хочу відзначити титанічну працю старшого викладача циклової комісії «Загальне фортепіано» Вікторії Чумак, яка не тільки підготувала своїх вихованців до виступу, але й була активним учасником концертних номерів: друга партія фортепіано у дуетах, концертмейстер у струнному квартеті та вокальних номерах.

…Пролунали останні оплески, але слухачі не розходились. Із невдаваним захопленням дивилися учні мистецької школи на наших студентів, в руках яких музичні інструменти здавалися чарівними. В.о. директора Болехівської мистецької школи Назарій Коваль щиро дякував нашому мистецькому десанту за такий феєричний концерт. Будучи в минулому випускником нашого музичного коледжу, він із приємністю згадує свої найкращі юнацькі роки, проведені в стінах Дрогобицького музичного фахового коледжу ім. Василя Барвінського, і плекає надію, що ще не один з випускників мистецької школи Болехова зануриться у чарівний світ музики, який панує в нашому навчальному закладі, і який різнобарвною палітрою прозвучав в затишному концертному залі.

Ольга Сеник,

викладач ДМФК ім.В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування