В руках величних диригента - оркестру неземний талант

Щороку на переломі весни і літа концертне життя в Дрогобицькому музичному фаховому коледжі імені Василя Барвінського увінчує виступ студентського симфонічного оркестру, яким вже 10 років керує викладач Сергій Фендак. Але цьогоріч це був феєричний виступ музичного колективу, рівень якого можна сміливо назвати високопрофесійним. Склад оркестру – це кращі з кращих студентів нашого музичного коледжу. У вересні минулого року студентський симфонічний оркестр із великим успіхом виступав із гастролями під назвою «Музична арка від Галичини до Верхньої Австрії» в межах проєкту «Мистецтво заради перемоги» у містах Австрії. На театральних сценах австрійських міст Лінц, Штайр та Бад-Ішль звучали шедеври творів австрійських та українських композиторів. Після концертних виступів студенти насолоджувалися прогулянками вулиць, де колись ходили В. А. Моцарт, Ф. Шуберт, А. Брукнер. Незабутні враження залишили у молодих музикантів також концертні виступи у Колонній залі Київської міської ради та в Патріаршому соборі столиці, які відбулися у квітні цього року.

І сьогодні в перші дні літа студентський симфонічний оркестр подарував слухачам неймовірний високопрофесійний виступ. Концерт розпочався із «Молитви» В. Квасневського у виконанні Наталії Цигилик-Чумак. Ця українська «Аве Марія» була присвячена пам’яті невинно убитих дітей внаслідок збройної агресії росії в Україні, День вшанування яких припадає саме на 4 червня.

Концертна програма виступу була надзвичайно різноманітна і різножанрова. Левову частку складали твори австрійських композиторів (В. А. Моцарт, А. Брукнер, Ф. фон Зуппе). Віртуозне скрипкове мистецтво продемонстрували Маргарита Вітенко (клас скрипки викладача Галини Онуфрик) та Роман Заяць (клас альта викладача Іренея Турканика), виконуючи сольні партії у Концертній симфонії для скрипки і альта В. А. Моцарта. Вражаючим став виступ Юрія Курилеця (клас саксофону викладача Ярослава Проціва), який солював у Концерті для саксофону французького композитора середини ХХ століття П’єра Макса Дюбуа. Монументальне звучання Увертюри соль мінор Антона Брукнера було відтінене ліричним романсом «Ой, ти, дівчино, з горіха зерня» Анатолія Кос-Анатольського у виконанні Андрія Боженського.

Але найбільший сюрприз чекав на слухачів наприкінці концерту, коли біля диригентського пульту стала голова екзаменаційної комісії Ірина Стасишин – в минулому випускниця нашого музичного коледжу (в той час – училище), випускниця диригентського факультету Львівської національної музичної академії ім. М. В. Лисенка (клас професора, народного артиста України Івана Юзюка). Сьогодні Ірина Стасишин – диригентка Львівського національного академічного театру опери та балету імені С. Крушельницької, керівниця Камерного оркестру театру. У її творчому доробку постановки таких вистав як «Любовний напій» Г. Доніцетті, «Севільський цирульник» Дж. Россіні, «Наталка Полтавка» М. Лисенка, «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського, опери «Орфей і Евридіка» К. В. Глюка, «Ріголетто», «Травіата», «Бал-маскарад» Дж. Верді, «Сільська честь» П. Масканьї, оперети «Летюча миша» та «Циганський барон» Й. Штрауса, балети «Баядерка», «Дон Кіхот» Л. Мінкуса, опера для сімейного перегляду «Лис Микита» І. Небесного та ін. У 2020 році Ірина Стасишин отримала почесне звання заслуженої артистки України.

Заключні твори концерту під батутою місткині, а це – увертюра до опери «Тарас Бульба» Миколи Лисенка та «Мелодія» Мирослава Скорика – стали уособленням нашої неньки-України: героїка переплелася із зраненою, знеболеною, але незламною українською душею.

Ольга Сеник,

викладач ДМФК ім. В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування