Великодні гаївки

Великодні гаївки


Після Провідної неділі у великій залі ДМК ім. В. Барвінського відбувся музично-етнографічний захід «Великодня гаївка», координаторами якого були: викладач музично-теоретичного відділу Любов Щурик та завідувач школи педагогічної практики Оксана Терлецька-Фиштик.

У святковому дійстві брали участь учні школи педагогічної практики ДМК ім. В. Барвінського. Вони декламували вірші, співали гаївки, виконували на бандурі та фортепіано гаївки-переспіви М. А. Ластовецького.

Українці з давніх-давен у святкові Великодні дні збиралися біля церкви і водили гаївки.Дослідники назву «гаївка» виводять від слова «гай» і пов’язують її з воскресінням природи. В різних місцевостях їх звуть «гагілками», «ягілками», «ягівками», «галагівками». На Наддніпрянщині їх називають «веснянками» і співають цілу весну, а гаївки – лише на Великдень.

Гаївки у християнський традиції відбивають радість весни і Воскресіння Христового. Після тривалого великого посту молодіжні забави, грайливі пісні особливо оживляли кожну місцевість, надто сільську. На Великдень, поснідавши яйцем свяченим, паскою і всім, що Бог послав у найбільше свято, молодь на майдані коло церкви починала водити гаївки. Батьки , діди та діти групувались довкола майданута милувалися. Діти хвалилися крашанками, писанками – чия краща. Час від часу лунали постріли – то хлопці біля церкви салютували , вдаряючи спеціальним молотом об камінь .

Інині на площах міст,біля храмів у Великодні неділю й понеділок, а інколи у вівторок та у Провідну неділю молодь і діти збираються на весняні забави.

У гаївках поєднано: спів, танець, міміка та веселощі. В них величали весну і водночас молодість, їх переважно водять дівчата, хлопці та діти .

На думку дослідників, чим багатші гаївки ігровими моментами, забавами, тим вони давніші. Конкретний час та обставини виникнення більшості гаївок для нас залишаються вічною загадкою.

У святковому концерті брали участь учні школи педагогічної практики: Панкевич Лілія, Кандар Христина (викл. Гамар Н. М.), Полюжин Софія,Топій Соломія (викл. Пиріг-Калініна О. В.),Летнянка Вікторія (викл. Терлецька-Фиштик О.І.), Осередчук Софія (викл. Федак Л. В.), Ковалевич Вероніка (викл. Король О. О.), Сопотницька Соломія (викл. Штурко О. І.), Шудла Вікторія (викл. Коберинко Н. С.), та хори молодших і старших класів (керівник Дзиндзюра Л.)

Ми мали нагоду послухати гаївки у виконанні маленьких піаністів школи педагогічної практики. Автором цих творів є композитор М.А. Ластовецький. Він створив «37 ягілок» для ф-но, які сам автор назвав «переспіви», що найточніше передає зміст та характер галицьких ягілок. Складається враження, що композитор, немов домальовує музичні образи.

Святкову атмосферуцього заходу створили студенти II курсу відділу «Теорії музики» Павлишак Лілія та Романчук Оксана.

З радістю і надією ми усвідомлюємо, що завдяки нашим дітям та молоді продовжують розвиватися наші традиції, звичаї та обряди.

Любов Щурик,

викладач ДМК ім.В .Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування