Великий концерт

Великий концерт


Цілком небезпідставно цей концерт отримав назву «Великий», адже у ньому взяло участь багато учасників (як солістів, так і колективів) та прозвучала музика з багатьох куточків нашої земної кулі.

У свою чергу слухацька аудиторія заходу також була великою і складалася не лише із учнів, студентів та викладачів нашого закладу, а й численних гостей.

Окремо хочеться відзначити репертуар духової музики, оскільки він родом із цілого світу. На Великому концерті було представлено твори як вітчизняних композиторів, так і зарубіжних, в тому числі заокеанських.

Українська частину наповнили цікаві і різнохарактерні твори, пройняті рідним нашій душі мелосом. Слухачі мали можливість почути «Поему» Ж. Колодуб у виконанні флейтиста Дмитра Бабія в супроводі Галини Лесів (викладач – Любов Мись), «Мелодію» Б. Лятошинського у виконанні гобоїста Максима Кіф’юка в супроводі Ольги Мазур (викладач – Павло Андрейко), «Скерцо» В. Гомоляки у виконанні кларнетиста Миколи Кіхтана в супроводі Ольги Мазур (викладач – Назар Казів). Дует кларнетистів у складі: Юліан Колінко – Денис Левицький у супроводі Олени Денис (викладач – Мар’ян Колінко) виконали концертну п’єсу «А-ля Фейдман» композитора І. Костлана. У виконанні тубіста Юрія Зозулі (викладач – Олег Когут) в супроводі Богдани Жукевич пролунав тужливий «Вокаліз».

Ще одну частину концерту становили композиції із різних країн світу. Іскриста сольна музична картина «Frogs» у виконанні Олексія Цюрика (викладач – Микола Цюрик) – твір сучасного японського композитора Кейко Абе, фантазія на теми Дж. Гершвіна (аранжування Белоусова) у виконанні квартету тромбоністів Арсенія Чудійовича, Юрія Зозулі, Романа Футиша, Тараса Шептицького – вихованців викладача Богдана Заяця – це мікс як і американської музики, так і натяк на український мелодизм (адже родина Дж. Гершвіна емігрувала у США з Одеси). Відома запальна танцювальна п’єса «Тіко-тіко» бразильського композитора З. ді Абреу прозвучала у виконанні квартету саксофоністів Богдана Ліпінського, Артема Сайнюка, Юлії Рилюк, Олександра Гука (викладач – Ярослав Проців).

Французькі сторінки концерту відкрила «П’єса в соль мінорі» Ж. Е. Бара для кларнета і фортепіано у виконанні Юліана Колінка (викладач – Мар’ян Колінко) в супроводі Олени Денис. Друга і третя частини із відомої сюїти «Скарамуш» французького композитора Д. Мійо у виконанні саксофоніста Юрія Курильця в супроводі Юлії Гошко під керівництвом викладача Ярослава Проціва – це також інтонації музики бразильських карнавальних святкувань. Недарма саме після роботи секретарем у посольстві Бразилії Даріус Мійо вирішив «озвучити» на європейських сценах бразильське свято, завдяки чому третя частина цієї знаменитої сюїти отримала назву «Brasileira». Також слухачі мали можливість ознайомитися із тромбоново-фортепіанним прочитанням «Лебедя» із циклу «Карнавал тварин» – ще одного всесвітньовідомого твору французького композитора К. Сен-Санса – у виконанні Арсенія Чудійовича (викладач – Богдан Заяць) у супроводі Богдани Жукевич.

Масштаби концерту зростали, і на завершення виступив духовий оркестр під керівництвом Романа Красняка. Спочатку звучав «Тріумфальний марш» із сповненої як європейським, так і єгипетським колоритом опери «Аїда» Дж. Верді. Далі соліст-саксофоніст Олександр Гук (викладач – Ярослав Проців) у рамках твору сучасного австрійського композитора О. Шварца «Saxpack» презентував публіці мистецтво гри на декількох різновидах саксофона в супроводі оркестру. Фінальними оваціями публіка нагородила останній оркестровий твір «Пірати Карибського моря» в аранжуванні японського композитора К. Моріти.

Відзначався високий виконавський рівень студентів та концертмейстерів, які цікаво і переконливо виконували як віртуозні номери, так і більш спокійні, кантиленні. Такого роду концерти завжди є вагомим підсумком кропіткої праці викладачів, концертмейстерів, студентів і надихають на нові творчі досягнення.

Фото з ВЕЛИКОГО КОНЦЕРТУ

Юліана Бурда,

викладач ДМФК ім.В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування