Весняний дарунок дітям або мандри відділу загального фортепіано

Весняний дарунок дітям або мандри відділу загального фортепіано


У теплих обіймах весняного дощу втомлені та щасливі повертались ми з гостинного Самбора після вдалого концерту із дитячих творів Миколи Ластовецького. А відбулася ця подія дуже символічно – 27 березня у міжнародний День театру. Але перегорнемо сторінки спогадів на деякий час назад і пригадаємо як все починалося…

Відомо, що студенти всіх виконавських відділів ДМК імені В.Барвінського мають обов’язкову дисципліну «Загальне фортепіано». Здавалось би, для когось це лише маргінальні заняття, які не вимагають високої професійної майстерності і не передбачають особливих перспектив. Для когось, але не для нас!

І ось одного разу, ще у далекому 2000 році Анжела Мішаніна, яка очолює відділ вирішила провести експеримент і організувала пробний виїзний концерт. Викладачі відділу та студенти-виконавці охоче підтримали цю несподівану пропозицію і готувалися як ніколи. Концерт відбувся у Стрийській дитячій школі мистецтв викликавши великий інтерес та зацікавлення. До речі, програму складали саме фортепіанні п’єси М.Ластовецького із першого зошита для дітей та юнацтва. І ця творча подорож виявилася вдалим стартом для наших майбутніх мандрів. З того часу, дружна команда викладачів відділу загального фортепіано разом зі своїми студентами періодично вирушає на гастролі по різних музичних школах області. Серед міст, де приймали наших музикантів – Мостиська, Доброгостів, Болехів, Жидачів, Сколе, Дрогобич.

Нарешті, ми завітали до сусіднього Самбора(незважаючи на тимчасове бездоріжжя). Великий зал музичної школи був вщент переповнений юними слухачами. І знову, наче в той перший раз, зазвучала улюблена музика М.Ластовецького, тепер уже п’єси трьох виданих зошитів. Ці щирі промовисті мелодії композитора з такими яскравими образами та сюжетами доповнили влучні ілюстрації підібрані студентами коледжу Аліною Стеблак та Мар’яною Василиків. В уяві дітей один за одним виникали цікаві і незвичні персонажі – Пустун-кривляка, Пудель і ротвейлер, Дві подружки, Картина Левченка, звучали різні танці – Бойківський та Танець поважних газдів, Маленький старовинний вальс та Скерцо-навздогін, а також лунали – Колискова, Маленька дума, Пісня мандрівникаі Театральний романс. А на завершення програми учениця сьомого класу школи педагогічної практики при ДМК – Ангеліна Мішаніна (кл. викл. Бринич М.О.) ефектно представила «Міні-регтайм». Сучасні ритми композиції доповнили студенти коледжу – Денис Зелінський (ударні) та Роман Варагаш (контрабас). Таким чином фортепіанна п’єса органічно перетворилася на неочікуваний оригінальний ансамбль.

Загалом у концерті звучали п’єси різного рівня складності, що розраховані на поступове формування фортепіанної майстерності юного музиканта. Виконавцями булистуденти І – ІІІ курсів – Анісін А., Борсук В., Посоленик С., Караман С., Озерський З., Маланич С., Гойда С., Лесенко Л., Морозова А., Бобер Х., Іванішин М., Стебельська Ю, Гучок М., Іваняк О., Дмитрук Я., Яцків П., Маланчук М., Рябошапка В., Швадчак С., Качур Н., Кацеміра М., Гамар Б.

Та все ж, найголовнішими особами такого свята є щирі і віддані своїй справі викладачі відділузагального фортепіано. Вони завжди поруч та готові прийти на допомогу своїм студентам, а на концертах – сидять у перших рядах. Вони вкладають у свідомість майбутніх музикантівне лише ази фортепіанної техніки зі швидкими пасажами чи трелями, але й плекають художній смак та розвивають загальну ерудиціювихованців, а часом стають для них справжніми друзями. Головним кредо такої співпраці «вчитель – учень» стають доброзичливість і довіра.З приємністю назву імена цих викладачів:Бартків І.Л., Бурда Р.Л., Ільчишин М.М., Кльосова Н.Ю., Мазур О.М., Німченко У.О., Пінчук І.М., Фойдер Т.М., Чайківська Л.І., Чумак В.В.

Отож, коли в житті людини є чітко окреслена мета – її легко досягнути. Коли попереду не просто академконцерт у класі, а велика сцена і щире бажання подарувати маленьким глядачам свято спілкування з високим мистецтвом – це спонукає до праці і надихає на подальшу творчість. Таким чином, як колись французькі художники вийшли зі своїх майстерень на «пленер», створивши новий стиль – імпресіонізм, наші інструменталісти, хормейстери і вокалісти перейшли на широку публіку і цим зробили своєрідний «прорив» у художній практиці загального фортепіано.

Не хочеться загадувати наперед, але у нас попереду ще багато ідей та планів, тож долучаймося до числа студентів коледжу, щоб разом творити нову еру музики, поезії та образотворчого мистецтва у добу високих комп’ютерних технологій.

Зоряна Лельо,

викладач ДМК ім. В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування