ЯРОСЛАВ БОДАК –  ЖИТТЯ МИСТЦЯ І ЛЮДИНИ  (ДО 85-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ)

ЯРОСЛАВ БОДАК – ЖИТТЯ МИСТЦЯ І ЛЮДИНИ (ДО 85-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ)


Ярослав Бодак – український музикознавець, педагог, етномузиколог, дослідник лемківської культури та історії, член Національної спілки композиторів України, магістр педагогічної освіти.

Цьогоріч виповнюється 85 років від дня народження Я.Бодака і три роки, як він відійшов у вічність (17 лютого 2016 року). Ярослав Антонович прожив тривале і нелегке життя, мужньо переносив усі труднощі, які випали на його долю.

Народився Я.Бодак 13 квітня 1934 року в лемківському селі Вапенне Горлицького повіту, Краківського воєводства (Польща) у багатодітній інтелігентній сім’ї. Батько – Антон Бодак – освічена людина, музикант за покликанням, майстерно грав на скрипці, був регентом церковного хору. Саме завдячуючи батькові, Ярослав підбирає на слух мелодії, опановує техніку гри на скрипці.

1945 рік. Родина Бодаків виселена із Лемківщини і депортована у Луганську область (село Біла Гора Лисичанського району). Певний час проживають на Тернопільщині, згодом перебираються у Борислав.

Наприкінці свого життя Я. Бодак розповість про усі жахіття суспільно-політичних катаклізмів тоталітарних режимів, які випали на долю не тільки лемківського народу, у біографічний повісті «За чужими кордонами». Повість побудована на реальних фактах з елементами художнього допису.

Навчається у Дрогобицькому нафтовому технікумі, стає студентом-заочником Московського інституту нафти й газу. Працює у нафтовій промисловості міста Борислава.

У 1958 році Ярослав вступив на фортепіанний відділ вечірньої му­зичної школи. Любов до музики, вроджений музичний талант, підтримка прекрасного фахівця-педагога Ірини Миколаєвич, скерували його до здобуття професійної музичної освіти у Дрогобицькому музичному училищі. З відзнакою закінчує два відділи – диригентсько-хоровий та музично-теоретичний.

У 19671972 роках Ярослав Антонович навчається на композиторському відділі Львівської державної консерваторії ім.М.Лисенка (клас видатного етномузиколога Володимира Гошовського). Його дипломна робота «Лемківське весілля на Горличчині» була удостоєна Першої премії і золотої медалі на Всесоюзному конкурсі студентських наукових робіт у Москві. Рекомендована Мирославом Скориком до видання окремою науковою працею у галузі етномузикознавства.

Майже півстоліття (1967-2016) Я. Бодак незмінно працював викладачем музично-теоретичних предметів у Дрогобицькому музичному училищі (тепер – музичний коледж імені Василя Барвінського). Викладач-методист, завідувач відділу теорії музики.

Надзвичайно висока ерудиція, вроджена інтелігентність, навіть шляхетність, самовідданість справі, чудова природна і вихована музикальність, зацікавленість всім, що оточує людину, поважливе ставлення до своїх колег та учнів – це далеко не всі особистістні риси, якими природа щедро наділила цю розумну і добру людину.

Учні Ярослава Антоновича стали викладачами мистецьких закладів, відомими музикантами, музикознавцями, вченими, які працюють у різних престижних музичних закладах України та за кордоном. Серед його учнів: Ольга Бенч, Богдан Сюта, Роман Стельмащук, Володимир Сивохіп і майже всі викладачі музично-теоретичного відділу коледжу ім. В.Барвінського.

Я.Бодак – автор програм, підручників і посібників з музичної літератури та фольклору для викладачів початкових і середніх та вищих навчальних закладів культури і мистецтв України.

Як відомий етномузиколог, активно приймає участь у міжнародних форумах, науково-практичних конференціях із проблем етномузикознавства, історії музики. Його доповіді викликали велике зацікавлення науковців, істориків, етнографів.

Все життя Я. Бодак збирав і досліджував традиційну музичну творчість лемків у контексті її місця в українському фольклорі крізь призму сучасної етномузикології. Він зібрав більше тисячі зразків, а 660 пісень різних жанрів із території колишньої Лемківщини записано від унікальної лемківської співачки Анни Драган (1903-1986), яка після депортації проживала в Бориславі. Ці пісні стали основою його унікального дослідження «Лемківщина моя мила… Пісні Анни Драґан з галицької Лемківщини».

Музикознавчі праці, статті, розвідки Я.Бодака визначаються високим науковим рівнем і є унікальними в своєму роді: «Весілля на Лемківщині», «Лемківські народні пісні», «70 лемківських весільних обрядових пісень», «Типи лемківських ладкань Горличчини», «Русини-лемки – нащадки білих хорватів (етномузикологічне підтвердження гіпотези», «Авторські пісні Анни Драган» та інші.

Остання монументальна праця, «лебедина» пісня Ярослава Бодака – «Історія західноєвропейської музики від найдавніших часів до ХVII століття» стала першою спробою створення українськомовного навчального видання з історії зарубіжної музики. Достойне завершення творчого життя талановитої людини, яка присвятила його служінню музиці, народу, Україні.

Лариса СОЛОВЕЙ,

викладач Дрогобицького музичного коледжу імені В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування