Яскравий акорд Гротеску

Яскравий акорд Гротеску


У складних реаліях навчального процесу в музичному коледжі більшість викладачів зосереджують увагу на формуванні майбутніх музикантів та вчителів мистецьких закладів. І винятковим явищем сьогодення є викладач, для якого концертна сцена стає ще однією сторінкою його професійного буття. До таких належить Олена Фатільнікова – викладач відділу «Фортепіано». Вона позиціонує себе як методично грамотний педагог, виховавши декількох лауреатів всеукраїнських та міжнародних конкурсів (Д. Качмарчик, В. Чапля), як професіональний концертмейстер в класі вокалу. Але найвищу насолоду Олена Фатільнікова отримує під час своїх сольних виступів. Кожен концерт піаністки стає емоційним одкровенням для слухачів – шанувальників фортепіанної музики.

Олена Фатільнікова є випускницею Дрогобицького державного музичного училища (тепер – музичний коледж) ім.. В. Барвінського (клас Віри Козлової), удосконалювала мистецтво фортепіанної гри у Львівській музичній академії ім.. М. Лисенка в класі професора Марії Крих, а пізніше – у професора Лідії Крих. Школою концертмейстерства стали для Олени заняття в класі професора Лідії Ніколаєвої.

Від часу навчання у музичній академії і до сьогодні Олена Фатільнікова бере участь в конкурсах різного рівня, про що свідчать її відзнаки. Тільки за останні роки вона стала Лауреатом І премії XIV Міжнародного конкурсу мистецтв «Закарпатський Едельвейс – 2019» (м. Ужгород, Україна), Лауреатом І премії Міжнародного конкурсу – фестивалю мистецтв «Soloviov art» (квітень 2020, м. Київ, Україна), Лауреатом І премії Міжнародного конкурсу мистецтв «INTERNATIONAL Poland ART competition» (серпень 2020, м. Варшава, Польща), Лауреатом І премії World Art Games (номінація – instrumental) (вересень 2020, м. Мілан, Італія), Лауреатом ІІ премії PERFECTO INTERNATIONAL PIANO COMPETITIONS IN EUROPE (вересень, 2020, м.Мілан, Італія). І сьогодні піаністка продовжує вдосконалювати свою виконавську майстерність, беручи уроки у професора Д. Петралія (Італія).

В рідному музичному коледжі кожен сольний виступ Олени Фатільнікової є святом для поціновувачів високої фортепіанної музики, адже репертуар виконавиці не має часових та стильових меж. У пам’яті слухачів залишилися виступи піаністки, під час яких звучали Концерт для фортепіано з оркестром B-dur в трьох частинах Й. Гайдна (2014), Концерт для фортепіано з оркестром Р. Шумана (2016), «Рапсодія в стилі блюз» Дж. Гершвіна, фортепіанні твори Й.С.Баха, Д. Скарлатті, Ф. Рамо, Л. ван Бетховена, Р. Шумана.

25 травня ц. р. Олена Фатільнікова винесла на суд шанувальників фортепіанного мистецтва новий концертний виступ. Ліричною інтродукцією концертної програми стали Експромт-фантазія та дві Мазурки (ор.6 № 2 та ор.7 №1) Ф. Шопена. У етюді № 5 (ор.42) О. Скрябіна органічно поєдналися піаністична техніка і колоритна гармонічна мова, завдяки яким піаністка створила напружену динамічну експресію із моментами духовного просвітлення. Звернення до творчості видатного українського композитора В. Барвінського було даниною світлій пам’яті митцю, чиє ім’я з гордістю носить наш музичний коледж. Олена дала своє прочитання Прелюдії №5 (c-moll) В. Барвінського, розкривши сум’яття і динаміку твору через призму сучасної піаністичної техніки.

Яскравою кульмінацією концерту прозвучало виконання сонати №7 (B-dur) С. Прокоф’єва. У трьох частинах поєдналися бездушний образ невмолимого зла, філософська лірика і монументальна епічність. Три заключні удари дзвінких октав у фіналі сонати пролунали апофеозом піаністичної майстерності Олени Фатільникової. Слова вдячних слухачів не знали меж…

Відлуння концерту ще довго бриніло в душі солістки, а в думках – вже нові плани, нові твори, нові виступи. «Я живу сценою» – говорить Олена Фатільнікова. І ми, бажаючи солістці творчих успіхів, в очікуванні феєричного свята високого музичного мистецтва!

Ольга Сеник,

викладач ДМФК ім. В. Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування